Rozhovor Britských listů 7:

Proč si v zahraničí pletou Českou republiku s Čečenskem

29. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Už čtyři sta let se poměry v Čechách určují ze zahraničí. Neměli by Češi usilovat o to zahraniční mocnosti ovlivňovat ku svému prospěchu?

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2015.

Putinova blokace evropských politiků je v diplomatickém tanci s Evropou dalším neohrabaným krokem

31. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že seznam evropských politiků, jimž Rusko zakázalo vstup na své území, je dalším špatným krokem v neohrabaném diplomatickém tanci, při němž si Rusko a EU stále dál šlapou po nohách, zatímco se Spojené státy snaží změnit hudbu. John Kerry, americký ministr zahraničí, se před dvěma týdny v Soči setkal s prezidentem Putinem a znovuotevřel s ním jednání, což EU dosud neudělala.

Komunistická Čína od pondělka zakáže kouření ve veřejných místnostech

31. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Od 1. června zakáže Čína kouření v restauracích, v kancelářích a ve veřejní dopravě. Čína uvažuje o zavádění dalších protikuřáckých opatření. Podle nových předpisů má být porušení zákazu pokutováno částkou asi 30 dolarů. Jména osob, které zákaz kouření poruší třikrát, budou zveřejněna na vládním serveru. Podniky mají být pokutovány až částkou 1600 dolarů, pokud nebudou dohlížet na zákaz kouření ve svých prostorách.

"Zaměstnanci restaurací mají povinnost zákazníky přesvědčovat, aby nekouřili," řekl Mao Quann ze Státní komise pro zdravotnictví a plánování rodičovství. "Pokud nebudou poslouchat, bude proti nim zahájeno řízení."

Vláda také zakáže prodej cigaret na vzdálenost 100 metrů od základních škol a školek.

Kouření je v Číně vážnou zdravotní krizí. Více než 300 milionů kuřáků ho považuje za běžnou součást života. Na billboardech v Pekingu jsou nyní vyvěšeny protikuřácké reklamy.

Vládne určitá skepse, zda budou čínské úřady nové protikuřácké zákony efektivně vynucovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Islamofobie letecké společnosti United Airlines vyvolala virální bojkot

31. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Muslimská kaplanka Tahera Ahmad si na svém facebookovém profilu stěžuje na diskriminaci. V letadle společnosti United Airlines jí stewardi odmítli dát neotevřenou plechovku dietní kokakoly, "protože by ji mohla použít jako zbraně". Bělochovi sedícímu vedle ní bez problémů dali neotevřenou plechovku piva. Po Ahmadiných protestech na ni zaútočil spolucestující: "Jsi muslimka, tak drž hubu. Víš moc dobře, že bys té plechovky použila jako zbraně."

Mluvčí společnosti United Airlines Charles Hobart sdělil listu Guardian, že se letecká společnost snaží zjistit, "co přesně se během letu odehrálo".

Ahmadová sdělila listu Chicago Sun-Times, že se jí stewardka posléze jménem svým a jménem útočného spolucestujícího omluvila. Informace o incidentu se nicméně virálním způsobem rozšířila po internetu a vedla k požadavkům bojkotu společnosti United Airlines.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Británii hlasovala pro konzervativce méně než čtvrtina registrovaných voličů

31. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Andrew Rawnsley upozorňuje v týdeníku Observer na absurdity britského většinového volebního systému, v jehož důsledku v Británii získala v Dolní sněmovně parlamentní majoritu Konzervativní strana, přestože ji volila v nedávných volbách méně než čtvrtina registrovaných voličů. Rawnsley upozorňuje, že by bylo pro Davida Camerona vážnou politickou chybou prosazovat razantně politický program své strany vzhledem k tomu, že více než 75 procent Britů pro něj nehlasovalo.

Rozhovor s muslimskou aktivistkou:

"Jsou posedlí mou vagínou a já jim říkám, ať mi do ní nelezou, pokud je tam zrovna nechci"

30. 5. 2015

čas čtení 10 minut

Muslimka Mona Elathawy je aktivistkou za práva žen v arabském světě. Její kniha Headscarves and Hymens (Šátky a panenské blány) požaduje sexuální revoluci pro dívky a ženy v zemích, jako je Egypt, Libye a Jemen a Saúdská Arábie. Chce, aby se ženy a dívky v těchto zemích vzbouřily a aby neposlouchaly a aby se vůbec nechovaly ctnostně. Tento týden ve středu ji interviewoval rozhlas BBC v pořadu Womans' Hour.

Moderátorka: Nejprve bych se vás chtěla zeptat na potraty. Jak to vypadá v arabském světě s přístupem k potratům?

Kritizujte islamistický extremismus, nikoliv islám

31. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nynější vlna rasistické a náboženské nenávisti, kterou šíří v České republice u neinformovaného obyvatelstva především hloupé sdělovací prostředky, je založena na naprosté neinformovanosti, prostě proto, že v ČR v podstatě žádní muslimové nežijí a nikdo je nezná.

Faktem je, že existují nejrůznější varianty islámského náboženství a drtivá většina z nich je zcela mírumilovná. Miliardy muslimů po celém světě jsou slušní, civilizovaní a mírumilovní lidé. Evropská kultura vděčí islámu už od středověku za svůj rozvoj v oblasti věd, především matematiky.

Skandalizovat islám je asi totéž jako označovat Čechy za národ posedlý vražděním, protože někteří Češi v roce 1945 vyvraždili několik tisíc nevinných spoluobčanů jen proto, že náhodou mluvili německy.

Pokud by byly protesty v ČR zaměřeny proti islamistickému extremismu, jehož stoupenci je naprosto minimální zlomeček muslimů, a kteří vraždí především muslimy samotné, asi tak jako katolická církev má vrahy v Severním Irsku, nic by se proti tomu nedalo namítat.

Arabští studenti v Olomouci měli plné právo protestovat proti kriminálnímu hanobení jejich náboženství a kultury.

Typická muslimská aktivistka: ZDE

Vysoký britský muslimský politický činitel varuje před extremismem: ZDE

Proč Policie ČR nezasahuje proti pachatelům trestných činů z organizace "Islám v ČR nechceme"?

30. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V civilizované společnosti by bylo bezodkladně zahájeno trestní stíhání proti organizaci "Islám v ČR nechceme". Zcela zjevně porušuje paragrafy 355 a 356 zákona 2009/40. Martin Konvička by v civilizované společnosti nemohl pracovat na vysoké škole, kterou jeho přítomnost mezi jejími zaměstnanci drsně diskredituje. Jeho výroky, které zjevně také porušují paragrafy 355 a 356 zákona 2009/40, by měly být také bezodkladně podkladem k zahájení trestního stíhání.

Je naprosto nepřípustné a protizákonné skandalizovat náboženské přesvědčení. Zkuste si představit, jak by působil název organizace "Židy v České republice nechceme".

Miliardy muslimů na světě jsou civilizovaní, morální a slušní lidé. Zjevně daleko civilizovanější a slušnější než Konvička a příslušníci nenávistné organizace Islám v ČR nechceme.

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Česká organizace, šířící ve společnosti hate speech, vyvolala incident v Olomouci

30. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Šéfredaktor Olomouckého deníku Martin Dostál konstatoval:

"Vážení čtenáři, jelikož jsem incident viděl na vlastní oči, dovolím si k němu napsat pár slov.

1) Nebylo to zdaleka tak dramatické, jak líčí "kolegové" z jiných médií. Skupina arabských studentů, kteří v Olomouci normálně fungují a nikdy s nimi nebyl žádný problém, vyjádřila zcela pochopitelně svůj nesouhlas s xenofobní peticí. K pošťuchování (ano, nebyl to žádný útok) došlo až po provokacích iniciátorů petice.

Jak je odpor k nacismu využíván v ČR k nacistické agendě

30. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Současné vyhrocené debaty na internetu o tom, zda chceme či nechceme islám v ČR, mne přivádějí ke zvláštnímu pozorování. Když je společnost hluboce přesvědčená, že genocida židů v nacistických lágrech byla vrcholem zla, zdálo by se nemožné, aby někdo v širší veřejnosti vyvolat vážně míněnou debatu o přijatelnosti de facto nacistické agendy, že nějaké náboženství, tedy jeho věřící, v té společnosti nechce. Poražení nacismu bylo přece vítězstvím náboženské a národnostní tolerance, tedy aspoň na Západě.

"Kdyby se v třicátých letech včas zavřeli židé a Romové do koncentráků, nebyla by druhá světová válka"

30. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Snažím se vžít do způsobu uvažování některých svých spoluobčanů, píše Martin Škabraha na Facebooku:

"Kdyby evropské země nepodléhaly ve 20. a 30. letech 20. století diktatuře politické korektnosti a ideologii pseudohumanistických intelektuálů a zavčasu by židy a cikány pozavíraly do táborů nebo je vystěhovaly do kolonií (nějaké ještě měly - taková příležitost!!), nemusela by se těchto témat chopit krajní pravice, nebyl by holocaust a možná ani válka..."

Podle právníků z Frank Bold, kteří za zákon lobbují, má i minimalistická verze smysl

Zákon o registru smluv projde pravděpodobně jen v "light" verzi

29. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Povinnost zveřejňovat bude platit pouze pro smlouvy s plněním nad 50 tis. Kč. Společnosti kótované na burze (ČEZ) budou mít výjimku. Společnosti se státním podílem se budou moci odkazovat na obchodní tajemství a podstatné části smluv tajit. Zveřejňovány nebudou podepsané smlouvy, ale jejich předlohy v elektronické podobě. Smlouvy bude možné ve lhůtě 3 měsíců opravovat. V této podobě je ve druhém čtení zákon o registru smluv. Podle právníků z iniciativy Rekonstrukce státu má přesto i tato minimalistická verze smysl. Na dotazy Britských listů odpovídali Zuzana Kolaříková, Jitka Kmošková a Petr Bouda.

Shrnutí vojenské situace na Ukrajině v posledním květnovém týdnu

30. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Pozorovatelská mise OBSE v závěru týdne zaznamenala přítomnost osob a vozidel s označením příslušnosti k ozbrojeným silám Ruské federace v obci Petrivske, 38 km jihovýchodně od Doněcku, a také dětského vojáka "Doněcké lidové republiky" v Makejevce. Jedno ze svědectví implikuje probíhající boje o přechod řeky Siverskij Doněc v oblasti obce Stanycja Luhanska, kde už pokus o vytvoření předmostí na ukrajinské straně proběhl několikrát. Ruští vojáci publikovali na VKontakte snímky pontonových souprav na uvedené řece s květnovým datem ZDE. Mise zaregistrovala rovněž pokračující boje na řadě míst, mj. v oblasti Šyrokyne u Mariupolu (jak dokládají také lokální média ZDE), nárůst počtu porušování "příměří" a mnohem větší počty těžké výzbroje v blízkosti demarkační linie na straně "separatistů" ZDE.

25. května byly boje v některých místech tak silné, že pozorovatelé OBSE opravdu nemohli "monitorovat příměří" ZDE.

Čína kritizuje USA za "absurdní výroky" ohledně toho, že buduje ostrovy v Jihočínském moři

30. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Americký ministr obrany Ash Carter varoval, že projekt stavby umělých ostrovů v Jihočínském moři, který realizuje Čína, ohrožuje bezpečnost v asijské tichomořské oblasti.

Carter požadoval, aby vznikla diplomatická iniciativa k vyřešení teritoriálních sporů v oblasti. Japonská vláda také varovala, že takového projekty hrozí vyvolat v regionu chaos.

Významní činitelé britských médií kritizují plán konzervativní vlády na předběžnou cenzuru pořadů

30. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Významní činitelé britských médií kritizovali plán britské ministryně vnitra na předběžnou cenzuru pořadů kvůli možnému extremismu jako nepraktický a neospravedlnitelný.

Právě zveřejněný program nové konzervativní vlády obsahuje rozhodnutí posílit pravomoci regulačního orgánu pro média Ofcom, který má "přijmout tvrdá opatření proti okruhům, které šíří extremistické pořady".

Mezigenerační konflikt?

Zvykejte si, že doba přeje zdravým a těm schopným a dravým

29. 5. 2015

čas čtení 6 minut

Britským listům zaslala Ludmila Texlová s prosbou, ať nepublikujeme jména účastníků této diskuse.

Student gymnázia, maturant, 20.2.2015

„Kdyby stát nevynakládal šílené částky na důchody důchodcům, nebo je aspoň danil, mohl by z těchto ušetřených peněz investovat do rekvalifikací nebo podpory zaměstnání. Důchodci jsou dnes nejlépe zajištěná nepracující třída, 90 % důchodců každopádně. Jdeš do obchodu, fronta důchodců, jdeš k lékaři, fronta důchodců, jedeš MHD, hafo důchodců, jenom běhají, samý stres, hrabou a hrabou, protivní, otravní, drzí, hulvátští, plivou a chrchlají po okolí, žádná hygiena, pořád brečí a důchody přes 20 táců. Děsí mě představa, že je budu muset jednou z platu podporovat.

O generačním konfliktu

29. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi pár poznámek k debatě o „generačním konfliktu“. První je ta, že ani mládež, ani důchodci netvoří nějakou homogenní skupinu a že mezi mládeží i důchodci jsou různí lidé s různou zkušeností, různými hodnotami a názory. Druhá má poznámka se bude týkat zkušenosti: jako mladý člověk jsem byl velmi nepřátelský vůči tomu, když někdo starší argumentoval „ty nemáš zkušenosti“ – ne snad proto, že bych si myslel, že je mám, ale naopak proto, že jsem viděl různé lidi s různými zkušenostmi, které je vedou ke zcela různým názorům, a čím větší důraz kladli na své zkušenosti, tím byli ubožejšími zajatci těch zkušeností bez schopnosti pochopit zkušenosti jiných lidí.

Pohádka o prdeli

28. 5. 2017 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Milé děti, lituji, ale v této pohádce prostě musím používat sprosté slovo, a sice slovo prdel. Bez něho to prostě nejde a takové to p.... se čtyřmi tečkami mi připadá vlastně mnohem sprostší. Takže se omlouvám, ale tohle je prostě pohádka o prdeli.

Tak tedy, bylo nebylo, za devaterými horami, bylo to v pohádkové zemi Boémii a já šel navštívit někdejšího dlouholetého přítele. Možná to bylo proto, že jsme před tím v hospodě přemítali o starém vtipu Jak vznikl dvojocasý český lev.

U příležitosti oslavy nedožitých 71. narozenin Alexe Koenigsmarka (27. 5. 1944 - 23. 1. 2013) připomínáme jeden z fejetonů českého spisovatele, scénáristy a dramatika, autora a popularizátora Britských listů.

Anonymní server odhaluje mezi studenty propalestinské aktivisty, aby po absolutoriu nedostali zaměstnání

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Nový anonymní internetový sever šíří osobní informace o propalestinských studentských aktivistech, aby po absolutoriu nedostali zaměstnání. "Je vaší povinností zajistit, aby dnešní radikálové nebyli vašimi budoucími zaměstnanci," naléhá video na těchto stránkách.

Server se jmenuje Canary Mission a zveřejnil osobní profily desítek studentů a nedávných absolventů vysokoškolského studia. Někteří tito studenti se podílejí na činnosti organizace Studenti za spravedlnost v Palestině, jiní se účastnili přípravy nedávných rezolucí pro organizaci Boycott, Divestment and Sanctions v Kalifornii. Většina kádrovaných aktivistů má relativně minimalistickou účast na propalestinských akcích.

Daniel Pipes, předseda organizace Middle East Forum, hájil tento server, protože prý donutí lidi, aby si uvědomili, jak vážný dopad mají jejich politické postoje.

"Věcně zdokumentovat, kdo jsou vaši protivníci a zveřejnit to, je naprosto legitimní," píše Pipes. "A sbírání informací o studentech má zvlášť důležitou hodnotu, protože jim to dává najevo, že útočit na Izrael je vážná věc a že jejich akce mohou poškodit jak Izrael, tak jejich vlastní budoucí profesní kariéru."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mýtus o zlatých českých ručičkách se šíří z hraného filmu do televizního zpravodajství

29. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jedním z charakteristických motivů komerčnějšího českého hraného filmu za poslední čtvrtstoletí je představa, že Češi jsou neobyčejně inteligentní koumáci, autoři ohromujících objevů a vynálezů, nad nimiž si svět sedá na zadek. Tento meme se, jak se zdá, nyní přesunuje z hraného českého filmu i do zpravodajství České televize, jak upozorňuje Boris Cvek:

Tak jsem na stránkách ČT24 objevil úžasnou zprávu „Vědci z Brna popsali neznámou nemoc krve“. A zaplesal jsem. Článek měl vyjít ve vysoce ceněném časopise Nature Genetics, tak jsem si hned zadal do vyhledávače jméno vědce, který na stránkách ČT24 o objevu referuje, a název časopisu a těšil jsem se na to, že někdo z Brna bude prvním nebo korespondujícím autorem onoho článku.

Rozhovor Britských listů 6:

Zaměstnanci jako novodobí nevolníci

22. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2015.

Jen já a mé ego!

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Je smutné dívat se na lidi smýšlející tímto způsobem, bez jakékoliv znalosti historie, politiky a života „tam venku“. Autor článku si zřejmě ke svému věku neumí položit otázku: co když já budu potřebovat jednou lékařskou péči, protože mě nebo mé děti jednou postihne těžší nemoc? Kolik jsem přispěl ze svých daní do státní kasy, abych mohl mít vzdělání zdarma? Podívejte se na severské země nebo Německo. Nikdy jsme neměli tady za celou existenci lidstva tolik sociálně smýšlejících národů, tolik míru, tolik bohatství a stability, jako máme dnes, píše Adam Wojnar.

Kde se vzalo tolik nenávisti?

29. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Nedá mi to, a musím reagovat na debatu, která se v posledních dnech rozpoutala na BL. Mám tím na mysli hlavně články Mládež je zdegenerovaná ZDE a Zvykejte si ZDE, coby její dosavadní vyvrcholení. Tyto články mne donutily napsat krátkou reakci. Jakoby totiž všichni zapomněli na podstatu problému a lidé, kteří by měli držet pospolu, na sebe štěkají jak zdivočelí psi, píše Filip Samec.

Souboj generací, aneb Mír mladým, válku důchodcům?

29. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Britská seniorka Joan Bakewellová publikovala článek ZDE, v němž se distancuje od mimořádné vládní finanční podpory penzistů. Upozorňuje, že si tak britští konzervativci cíleně kupují voliče mezi důchodci, kteří chodí k volbám častěji než mladí a také častěji volí právě torye (u nás komunisty a ČSSD). A zároveň poznamenává, že většině mladých se v době, kdy by měli "dobývat svět", žije mnohem hůře, než ve stejném životním období příslušníkům její vlastní generace, pokud ne přímo hůře, než samotným penzistům. Podle jejího názoru taková politika podněcuje mezigenerační válku.

Budoucnost mladých: apokalypsa ve víru pohodlnosti nebo naděje?

29. 5. 2015 / Daniel Rejman

čas čtení 6 minut

Nelze si nevšimnout pozoruhodného úsilí, které Bohumil Kartous prostřednictvím Britských listů poslední dobou vyvíjí. Pokouší se tím (zřejmě) vytrhnout mladou generaci ze spárů letargie. V článku nazvaném „Diagnóza dvacetiletých: normalizovaní, sociálně mrtví lidé“ charakterizuje mladou generaci jako ignorantskou, normalizovanou, pohodlnou či konformní. Čtenář nabývá dojmu, že ke vší smůle současná generace není s to resuscitovat svobodomyslnou a revoluční atmosféru studentských kampusů šedesátých let.

Daily Mail: Fuj! Štítíme se uprchlíků! Jsme západní nadlidi

29. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Novinky ten hnus nadšeně převzaly!





Jeden z nejhnusnějších britských bulvárních deníků, list Daily Mail (známý tím, že ve třicátých letech dvacátého století podporoval Hitlera) otiskl otřesný článek, který porušil všechny normy novinářské etiky i obecné slušnosti, a to pro Daily Mail, jehož etické a profesní normy jsou zatraceně nízké! drastickým způsobem.

"Novinářka" Hannah Roberts píše v deníku štítivě z řeckého ostrova Kos, že se na ostrov dostalo 1200 afrických uprchlíků, kteří přespávají na ulici a "dívají se na britské turisty, kteří večeří v restauracích".

Podle Robertsové se tak pro britské (obtloustlé) turisty stala dovolená na řeckém ostrově "noční můrou" a příští rok už "nepřijedou"!

Článek v angličtině ZDE

Jak ale napsali v Huffington Post, ukázalo se, že tento článek je nepřijatelný i pro samotné čtenáře listu Daily Mail, kteří ho na fóru zahrnuli vlnou protestů.

Ovšem server Novinky.cz ten hnus s láskou a nadšeně převzal ZDE. A jejich čtenáři na tamějším Fóru hnus kvitují....

Dohoda o íránském jaderném programu "je ohrožena"

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Vídni došlo k obnovení jednání představitelů mezinárodní "šestky" a Íránu. V sobotu se znova v Ženevě sejdou americký a íránský ministr zahraničí, aby jednali o konečném znění dohody týkající se íránského jaderného programu. Avšak evropští představitelé dávají najevo, že problémy spíše narůstají, než aby se je dařilo řešit.

Handrkování Kalouska a Babiše je dokladem dalšího selhávání systému

29. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Plzeň 29. 5. 2015 – Hnutí za Přímou Demokracii vydalo prohlášení k úternímu hlasování o nedůvěře vládě

TOP09 a ODS potřebují bodovat u voličů a tak jsme před televizními kamerami zaznamenali jejich pokus zdiskreditovat vládnoucí koalici, respektive oligarchu Babiše. Všem bylo předem jasné, že vláda nepadne. Záminkou pro vyvolání jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě jim byla kauza biopaliva.Tato kauza však nemá vítězů, má jen poražené. Zákon o podpoře biopaliv zavedla Nečasova vláda i s Kalouskem a Sobotkova ji prodloužila. Oč tedy jde? Zaběhnutý systém se točí dál, jen u volantu moci došlo ke střídání řidiče. Poraženými se stávají opět občané.

Praha, zakázané město

29. 5. 2015 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 6 minut

Jsou místa, kam noha veřejnosti málokdy vstoupí - ne proto, že by byla někde daleko, ale protože jsou nepřístupná. Kanceláře a soukromé příbytky, archivy uměleckých děl a knih, průmyslové prostory a kuloáry vládnoucích jsou normálně mimo dosah normálních smrtelníků a to je jedním z důvodů, proč lákají a fascinují. Jiným, stejně významným důvodem, je to, že mnoho těchto míst bylo architektonicky navrženo velmi imaginativním způsobem. Iniciativa Otevřených domů, která vznikla v Londýně před třiadvaceti lety a stala se mezitím celosvětovým jevem, umožňuje lidem vstoupit po omezenou dobu do některých těchto nepřístupných lokalit, pokud máte zájem a jste zrovna na místě.

An English version of this article is in CLICK HERE

Prague, a Forbidden City

29. 5. 2015 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 5 minut

There are places that the general public rarely set foot in – not because they are remote but because they are off limits. Offices and private dwellings, artwork and book depositories, industrial spaces and corridors of power are normally closed for access to the unauthorised hoi polloi, and this is one reason why they attract and fascinate. Another, no less powerful reason is that many such places have been imaginatively designed. The Open House initiative, born in London 23 years ago to turn into a worldwide phenomenon, grants access to some of the forbidden locations, over a limited period of time, for anyone who is interested and can make it.

Hollande a Merkelová "uzavřeli pakt" proti Cameronovi

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie se dohodly na těsnějších vazbách v eurozóně bez znovuotevření stávajících dohod, říká zpráva z Francie. Tento krok je zjevně zamýšlen jako prostředek k podkopání pokusů britského premiéra Camerona znova vyjednat vztahy s EU.

Zablokuje Sturgeonová Cameronovo referendum o odchodu Británie z Evropské unie?

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron zřejmě omylem posílil pravomoci skotské vlády blokovat plány anglických konzervativců zrušit Zákon o lidských právech, upozorňuje deník Guardian. V novém zákonu o další skotské decentralizaci je totiž nenápadné ustanovení nové právní konvence, že v záležitostech, které se týkají Skotska, musí si londýnská vláda zajistit souhlas skotské vlády. Do zákona o skotské decentralizaci z roku 1998 má být nově včleněna tato formulace: "Uznává se, že parlament Spojeného království normálně nebude vydávat zákony týkající se decentralizovaných záležitostí bez souhlasu skotského parlamentu."

Putin nařídil, že smrt vojáků bude státní tajemství

29. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Ruský prezident učinil od nynějška státním tajemstvím smrt vojáků i v době míru, což kriminalizuje osoby, které informují o smrti ruských vojáků na Ukrajině.

Ruský prezident pozměnil dekret obsahující seznam státních tajemství. Od nynějška budou státním tajemstvím i informace o mrtvých a raněných vojácích během speciálních operací i v době míru. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov sdělil novinářům, že změna nemá nic společného s konfliktem na Ukrajině. Trest za prozrazení státního tajemství je sedm let vězení.

Dobře míněná rada generaci Z: koukejte se probrat z letargie

Vážení mladí, nebude vás asi třeba

28. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Starší čtenáři prominou, tento text není určen jim. Je určen generaci lidí, kterým je dnes už dost na to, aby chápali, jakým směrem se svět pohybuje a zároveň se odmítají naučit chodit sami na záchod, neboť jim je v plenkách, v jejich „safe zone“ dobře. Věřím, že je velmi složité vyznat se ve světě (a sám v sobě), když je všechno tak strašně složité. V mezičase, kdy mladá generace prodělává toto „strašné“ dilema, se ovšem svět posouvá velmi rychle tam, kde dilema podobného charakteru bude možná jedinou náplní života této generace. Problém je, že už nebude nikdo, aby jim měnil plenky…

Proč nedá Reflex na obálku rodinu vzdělaných Syřanů se zraněným dítětem v náručí? Protože by si to jeho čtenář nekoupil...

ČR není "Západ", odmítá jeho standardy

28. 5. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Chtěli bychom si žít jako ve Skandinávii, ale brání nám v tom hlavně naše vlastní omezené uvažování. Není to pouze zkostnatělé školství, kde je Babička stále biblí a kdo neumí vysypat z rukávu „pýcha pytel pysk netopýr slepýš pyj“, tak má za pět. Jde hlavně o médii obratně přiživovanou nechuť ke všemu cizímu a odlišnému, která snadno přerůstá v podprahovou nenávist, v poslední době zejména vůči všem muslimům. Proč vlastně jenom podprahovou? Naštěstí pořád platí § 355 a 356 Trestního zákoníku o hanobení a podněcování k nenávisti, i když policie není příliš důsledná v jejich vymáhání.

LEKCE ZE ŠPANĚLSKA:

Jak se musí levice chovat, chce-li vyhrávat volby

28. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

"Politika nemá nic společného s tím, jestli máte pravdu," vysvětluje španělský politický fenomén Pablo Iglesias. "Politika je o dosažení úspěchu." A to španělská levice umí. Owen Jones v deníku Guardian v tom hledá poučení pro britskou levici. Je to aktuální i pro levici českou.

Jak je možné, že se válečný zločinec stal mírovým vyjednavačem na Blízkém východě?

28. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Tony Blair jako "velvyslanec pro Blízký východ", zastupující Spojené státy, Rusko, OSN a EU nyní oznámil, že končí. Trvalo to osm let a zůstává jediná otázka: Jak je možné, že se válečný zločinec stal "mírovým vyjednavačem" pro Blízký východ? ptá se v deníku Independent Robert Fisk.

Lidé na Blízkém východě si tuto otázku kladou od chvíle, kdy byl Blair jmenován vyjednavačem pro výše zmíněný Kvartet v Jeruzalémě, s beznadějným úkolem vytvořit "mír" mezi Izraelci a Palestinci. Mělo toto nové poslání smýt krev z jeho rukou po katastrofě Bushovy a Blairovy invaze do Iráku a po smrti statisíců nevinných lidí?

Podle mediálních zpráv byl Gorbačov ujištěn, že se NATO nerozšíří na východ

Skutečně Západ slíbil Rusku nerozšiřovat NATO?

28. 5. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Článek Západ neslíbil Rusku, že nebude rozšiřovat NATO na východ, je pravděpodobně lživý. Jednak ignoruje polovinu výroku Gorbačova o který se opírá: The decision for the US and its allies to expand Nato into the east was decisively made in 1993. I called this a big mistake from the very beginning. It was definitely a violation of the spirit of the statements and assurances made to us in 1990. (Rozhodnutí USA a spojenců rozšířit NATO na východ bylo učiněno v roce 1993. Od počátku jsem to označoval za velkou chybu. Jednalo se o porušení prohlášení a ujištění učiněných v roce 1990).

Dokument ilustrující obrovský rozdíl mezi západní (inovativní, koncepční) a českou (podpůrnou, nekoncepční) ekonomikou.

Jak využívat digitální transformaci k pokroku společnosti

28. 5. 2015

čas čtení 10 minut

Proměna internetu, share economy, wiki economy. Změna společenské smlouvy. Digitální transformace se neomezuje na způsoby výroby, distribuční kanály nebo na obchodní modely. Zároveň působí také na společnosti – na to, jak lidé pracují, konzumují a komunikují. Současně posouvá hranice mezi soukromým a veřejným životem, mezi prací a volným časem. Tím pokládá velkou řadu otázek, a současně i velkou řadu požadavků na orgány veřejné správy, aby umožnily vývoj urychlit (nebo naopak potlačit) přes odpovídající regulační a politická opatření. Závěrečná pasáž dokumentu Industrie 4.0 und Digitale Wirtschaft (Průmysl 4.0 a digitální ekonomika), který je součástí podrobné strategie rozvoje německé ekonomiky (ČR nic takového nemá). Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Výročí narození druhého československého prezidenta

Masaryk: Bez Beneše bychom republiku neměli

28. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Edvard Beneš, velice schopný a pracovitý člověk, stál v čele snah o vytvoření republiky za první světové války a její obnovení za té druhé. Tomáš Garrigue Masaryk: „Bez Beneše bychom republiku neměli“. Neúnavně ji hájil v době před Mnichovem. Jak těžké to měl - s nacistickými sympatizanty v pohraničí, agrárnickou a další pravicí připravenou ke spolupráci s Hitlerem, ľudáky na Slovensku, komunisty, nutícími k těsné spolupráci se Stalinem..., píše k příležitosti 131. výročí narození Edvarda Beneše Vladimír Nindel.

"Stoletý" Orson Welles: Génius, který předběhl svou dobu

28. 5. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 5 minut

Jen málokterého amerického filmaře můžeme označit za opravdového umělce. Jednou z těchto výjimek je herec, producent, scénárista a režisér Orson Welles, od jehož narození uplynulo 6. května kulatých sto let. Paradoxem ale je, že se Wellesovi začalo dostávat největšího uznání až po jeho smrti, což je na jednu stranu velice smutné, ale na stranu druhou to pouze potvrzuje skutečnost, že byl géniem, který předběhl svou dobu.

První konzervativní stát USA, který tak v posledních 40 letech učinil

Nebraska odmítla trest smrti

28. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zákonodárci Nebrasky ve středu přehlasovali veto zákona, kterým je zrušen trest smrti. Tímto rozhodnutím se Nebraska stala prvním konzervativním státem USA, který tak v posledních 40 letech učinil. Zákonodárci se postavili proti záměru republikánského guvernéra Peta Rickettse, neochvějného zastánce trestu smrti, který velmi houževnatě lobboval ve snaze zabránit jeho zákazu. Pro zákaz hlasovalo 30 a proti němu 19 nebraských poslanců, dost k tomu, aby bylo veto guvernéra přehlasováno.

Více v angličtině ZDE

Marine Le Penová v Moskvě jednala s předsedou ruské Státní dumy

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzská ultrapravicová politička Marine Le Penová se v Moskvě sešla s předsedou ruského parlamentu Sergejem Naryškinem a znova tak upozornila na vztahy mezi její stranou a Kremlem. Protiemigrantská a euroskeptická Národní fronta získala z Ruska půjčku na volební kampaň a tvrdě kritizuje západní politiku vůči Rusku v ukrajinské kauze.

Německo "nevidí důvod" k řeckému bankrotu

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený německý představitel sdělil včera Reuters, že "neexistuje důvod" očekávat řecký bankrot po lhůtě splatnosti půjčky od Mezinárodního měnového fondu, která spadá na 5. červen. Řecko na zaplacení nemá.

Pád Ramádí jako selhání americké strategie

27. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pád iráckého města Ramádí do rukou početně slabších islamistů, kteří prokázali schopnost taktické inovace a použití nových zbraní ZDE, třebaže je již rok bombarduje koalice vedená USA, demonstroval natvrdo skutečný stav věcí. Spojené státy nalily miliardy dolarů do irácké armády a ta stále znova selhává, jak přiznal i americký ministr obrany Ashton Carter ZDE.

Íránské zbraně v iráckém konfliktu

27. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco sankce omezovaly možnost získat zbraně, jediný způsob, jak se mohl Írán vyzbrojovat, představovala vlastní výroba. Odstřelovačské pušky, obrněná vozidla a dokonce průzkumné drony se nyní tajně přesouvají ke skupinám účastnícím se bojů proti sunnitským islamistům v Iráku.

Hlasová kultura v médiích

27. 5. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Miliony lidí u nás denně něco poslouchají, ať již prostřednictvím televize, anebo rozhlasu; často v různých dalších doprovodných prostředcích. Nelze vyloučit, že takové relace mohou převažovat nad celkovým časem věnovaným řečovým produktům „in natura“, tedy v běžném mezilidském komunikačním provozu.

Sýrie: Letecká podpora povstalců by byla "agresí"

27. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mekdad v rozhovoru pro libanonskou televizi Al-Majadín označil plány na leteckou podporu povstalcům za plány na "agresi". Reagoval tak na vyjádření tureckého ministra zahraničí Mehmeta Davusoglua, který oznámil, že Turecko a USA se "v principu" dohodly na poskytování leteckého krytí povstalců cvičených a vyzbrojených pro boj s islamisty, jakmile by vstoupili na syrské území.

Vatikán: Schválení sňatků osob téhož pohlaví v Irsku je "porážkou pro lidstvo"

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vatikánský diplomat, v katolické církvi nejvlivnější po papeži, se vyjádřil, že výsledek sobotního referenda v Irsku znamená, že církev musí intenzivněji šířit své učení

Vysoký činitel ve Vatikánu zaútočil na legalizaci sňatků homosexuálů v Irsku. "Výsledek mě hluboce rozesmutnil," řekl kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní tajemník. "Církev tuto skutečnost musí zaznamenat, ale v tom smyslu, že musí posílit svou evangelizaci. Nebyla to porážka jen křesťanských zásad, ale i porážka pro lidstvo."

Vědci vyléčili rakovinu kůže prostřednictvím geneticky upraveného viru

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vědcům se podařilo vyléčit pacienty s agresivní rakovinou kůže prostřednictvím léku založeného na viru herpes. Zřejmě z toho vznikne nová generace léčebných metod rakoviny. Jde o první pozitivní výsledky klinických zkoušek tzv. rakovinové "viroterapie", kdy je použita jedna nemoc k tomu, aby zaútočila na jinou. Pokud bude lék schválen, měl by být k dispozici pacientům koncem příštího roku.

Letadlo Singapurských aerolinií se propadlo o 4000 metrů poté, co zhasly oba jeho motory

27. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Letecká společnost Singapurské aerolinie oznámila, že zahájila vyšetřování, proč letadlu Airbus A330-300 se 194 osobami na palubě na lince ze Singapuru do Šanghaje zhasly oba motory a letadlo se propadlo o 4000 metrů.

Let dne 23. května prolétával ve výši 11,9 km "obrovskou bouří". Oba motory letadla při tom zhasly. "Piloti provedli operační procedury k obnovení normálního provozu motorů," konstatovala letecká společnost. Let dál pokračoval do Šanghaje a normálně přistál ve 22,56 místního času. Oba motory společnosti Rolls Royce byly po přistání podrobeny pečlivé technické prohlídce a nebylo na nich nalezeno nic nenormálního.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Švýcarská policie zatkla šest činitelů FIFA a obvinila je z korupce

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

V jednom hotelu v Curychu zatkla švýcarská policie šest činitelů fotbalové organizace FIFA a obvinila je z korupce. Jsou obviňováni z toho, že během dvou desetiletí přijali úplatky v hodnotě asi 100 milionů dolarů. Členové FIFA se scházejí v Curychu pro své výroční zasedání, které se má konat v pátek. Nynější prezident FIFA Sepp Blatter usiluje o znovuzvolení na páté funkční období. Blatter nebyl zatčen.

Deník New York Times uvedl, že policisté v civilním oděvu si vyzvedli v recepci hotelu Baur au Lac klíče od pokojů činitelů FIFA a vydali se do nich. Operace proběhla bez incidentů.

Švýcarský Federální úřad spravedlnosti uvedl ve středu v prohlášení, že americké úřady podezřívají činitele FIFA, že obdrželi od začátku devadesátých let až 100 milionů dolarů na úplatcích. Zločiny byly dohodnuty a připraveny v USA prostřednictvím amerických bankovních kont. Švýcarské úřady mohou okamžitě schválit vydání činitelů FIFA do USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Poražený šéf liberálních demokratů varuje před omezováním lidských práv

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Nedávno odstoupivší šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg, kteří tvořili v minulé britské vládě s konzervativci vládní koalici a v květnových volbách zaznamenali drtivou porážku, kdy počet jejich poslanců v Dolní sněmovně poklesl z 57 na 8, vystoupí ve středu s vážným varováním, že nová většinová konzervativní vláda Davida Camerona ohrožuje v Británii lidská práva. Cameronovi konzervativci plánují zrušit evropský Zákon o lidských právech a nahradit ho pofidérním interním britským "seznamem práv".

Konzervativci kvůli vnitrostranické opozici pozdrží zákon omezující lidská práva

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron dnes v parlamentu neoznámí předlohu zákona British Bill of Rights nahrazující dnešní Human Rights Act, jak se původně předpokládalo. Zatím bude legislativní plán vlády obsahovat pouze konzultace k předloze. Samotný návrh bude odložen o rok kvůli opozici mezi vysoce postavenými členy Cameronovy Konzervativní strany.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2015

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2015 přispělo 155 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 41 335,50 Kč. Příjem z reklamy byl 36 977 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2015 174 465,31 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
60299