Jak Češi reagují na cizince

21. 4. 2015 / Amy Mackinnon

čas čtení 6 minut

Studovat češtinu je pro mě radost z mnoha důvodů a jedním z nich, který bezpochyby ulehčuje mé učení, je neobyčejná trpělivost a laskavost Čechů, s nimiž se každodenně setkávám. Od pokladních až po číšníky, přes dobré přátelé i náhodná setkání, všichni Češi, s nimiž jsem se kdy setkala, jsou neuvěřitelně trpěliví a reagují laskavě na mé ubohé experimenty s jejich jazykem.

Jsem schopna vyprodukovat jednu nebo dvě věty přesvědčivou češtinou, a pak mě prozradí můj přízvuk, nebo gramatická chyba. Jasně vidím, jak to lidem pracuje v hlavě: "Ona není Češka ... ale mluví se mnou česky?!" V této chvíli se většina lidí laskavě usměje a mluví pomaleji. Jsem za to nesmírně vděčná, neboť to zrychlilo mé učení českého jazyka a způsobilo, že je ten proces učení velmi příjemný. Dalo mi to odvahu víc mluvit a tak to urychluje mé učení.

An English version of this article is in CLICK HERE

How Czechs react to foreigners

21. 4. 2015 / Amy Mackinnon

čas čtení 4 minuty

Studying Czech has been a joy for many reasons, and one which has certainly facilitated my learning is the enduring patience and kindness of the Czech people whom I encounter on a daily basis. From cashiers and barmen, to good friends and chance encounters, Czechs I have met have been overwhelmingly patient and kind with my hapless experiments with their language.

I can manage a sentence or two in convincing Czech, and then either my accent or a grammatical mistake betrays me. I can visibly see people’s minds working… ‘She is not Czech… but she is speaking to me in Czech’. At which point most people smile kindly, and speak slower. I will forever be incredibly grateful for this, as it has made my learning Czech faster and infinitely more pleasant. It has given me the courage to speak more and thus speeding my learning.

Britští konzervativci zuří, že by po květnových volbách mohli Británii vládnout "levicoví" skotští nacionalisté

21. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská Konzervativní strana varuje anglické voliče, že pokud by ve všeobecných volbách 7. května hlasovali pro labouristy, Labouristická strana bude ve vleku "ultralevicových" skotských nacionalistů. Nechali si udělat předvolební plakát, jímž straší Angličany mnohonásobnými maskami Nicoly Sturgeonové, šéfky skotských nacionalistů, která mimochodem v nedávných celostátních předvolebních televizních debatách zaznamenala po celé Británii velkou popularitu, a jejich bývalého šéfa Alexe Salmonda, který kandiduje do londýnského parlamentu.

(Zajímavé je, že podobnou kampaň nevedou konzervativci a anglická média proti ostře euroskeptické protiimigrační straně UKIP, která chce vyčlenit Británii z Evropské unie, což by znamenalo obrovské hospodářské škody a úpadek britského politického vlivu ve světě.)

Někteří významní konzervativci však varují, že Konzervativní strana zahajuje velmi nebezpečnou hru, která ohrožuje budoucí jednotu Británie, pokud bude zpochybňovat demokratickou legitimitu skotských nacionalistů, kteří mají ve Skotsku obrovskou volební podporu a získají tam zřejmě drtivou většinu poslaneckých křesel na úkor unionistických labouristů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Válka proti rakovině, drogám či teroru jako čínská zeď

21. 4. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V sloupku „Change the cancer conversation“, publikovaném nedávno v Nature (číslo z 2.4. ZDE Colin Macilwain tvrdě kritizuje rétoriku „války proti rakovině“ a spolu s „válkou proti drogám“ a „válkou proti teroru“ ji přirovnává k čínské zdi, která měla podle něj spíše zajistit moc panovníků, již ji postavili, než chránit zemi proti vnějším útokům.

EU zahájí operace proti pašerákům imigrantů ve Středozemí

21. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropská unie zahájí vojenské operace proti sítím pašeráků v Libyi, kteří údajně posílají tisíce lidí na smrt do Středozemního moře. Pondělní mimořádné zasedání ministrů vnitra a zahraničí EU v Lucembursku, které se konalo v pondělí, se také rozhodlo posílit námořní hlídky ve Středozemním moři a poskytnout omezené evropské námořní misi širší pravomoci pro zachraňování životů.

USA vysílají k jemenským břehům letadlovou loď a raketový křižník

21. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

USA vysílají k pobřeží Jemenu letadlovou loď Theodore Roosevelt a a raketový křižník Normandy. Plavidla se připojí k sedmi dalším americkým válečným lodím v oblasti. Írán vypravil do stejné oblasti devět válečných plavidel. USA poskytují asistenci koalici vedené Saúdskou Arábií, která intervenovala do občanského konfliktu v Jemenu. V něm Írán podporuje šíitské povstalce, kdežto Saúdové původní vládu, nyní pobývající v exilu.

Skrytá hra symbolov a motívov

21. 4. 2015 / Igor Daniš

čas čtení 8 minut

O poslednom románe Milana Kunderu Oslava bezvýznamnosti

Posledný román (novela) Milana Kunderu Oslava bezvýznamnosti vyšiel koncom februára v nemeckom preklade. V júni má vyjsť anglický preklad. Teda dva hlavné preklady, v ktorých ich bude môcť prečítať väčšina slovenských a českých čitateľov Kunderu. Slovenský preklad sa zadrhol a nateraz sa zdá, že neuzrie svetlo sveta.

Na prvý pohľad sa môže zdať Oslava bezvýznamnosti ako lacný, nevydarený a nudný román, plný rôznych fráz. Chýbajú pre Kunderu typické komentáre a zamyslenia nad dejinami, politikou, ich vzájomnosťou a prepojenosťou, vplyvom na osud človeka (dejiny ako pasca, do ktorej je človek chytený). Zdanie klame.

O Mezinárodní škole v Praze (ISP) a zavádějících informacích v českých médiích

21. 4. 2015 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Na serveru novinky.cz vyšel článek Jana Rovenského, ve kterém se hovoří o Mezinárodní škole v Praze (International School of Prague, či jednoduše ISP) jako o „americké“ škole. Navíc tvrzením v záhlaví článku, že americká ambasáda používá dvojí metr, když se jí „na jednu stranu nezdála cesta prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, na druhou stranu přítomností svého generálního konzula zaštiťuje prestižní americkou školu v Praze, která si vede účet u Sberbank – tedy české pobočky největší ruské banky” dává Rovenský ISP přímo do souvislosti s působením americké ambasády v ČR. Vnímat ISP jako americkou školu, nebo školu jakékoliv jiné národnosti, je ale zkreslující informace.

"Bezpečné prostory" a břevno v americkém oku

21. 4. 2015

čas čtení 8 minut

Mé tři děti jsou sarkastické a neuctivé. Nikoho, kdo mě zná, to nešokuje. Jejich prostořekost může rozčilovat, ale obyčejně si zvládnu vzpomenout, že nejsem dobrým příkladem pro rétorické dekorum, napsal losangeleský právník Ken White pro Popehat. Možná bych měl o tomtéž uvažovat i u cizích dětí.

Nějakou dobu jsem byl zlý na univerzitní studenty, kteří se cítí být oprávněni vlastnit "bezpečný prostor" - čímž zřejmě myslí místo, kde jsou izolováni od myšlenek, jež se jim nelíbí.

Rozhovor Britských listů 1:

Co je posláním Britských listů

18. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta



První Rozhovor Britských listů. Vysílá se na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. dubna 2015.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Dienstbierovo nepochopitelné jednání

20. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, odvolal během minulého týdne Martina Šimáčka, ředitele Agentury pro sociální začleňování, která pod jeho úřad spadá. Nikdo moc nechápe proč a ministr své důvody zatím nezveřejnil. Faktem je, že Martin Šimáček je jedním z těch lidí, kteří jsou schopni doložit, proč je inkluzivní, nesegregované vzdělávání společensky prospěšné a potřebné. Dojde na změny ve financování škol, což je samo o sobě dobrá zpráva. Čeští "experti" však, pod dohledem průmyslové lobby, opět vymýšlejí kolo a zcela ignorují fakt, že model který navrhují pro odborné školství, žádá spoluúčast průmyslu, jenž se k tomu ale nehlásí. Jsou ale podniky, které jdou příkladem a dokládají svou společenskou odpovědnost.  Seznamte se s pozoruhodnými názory Václava Klause ml., s jistou mírou pravděpodobnosti jednoho z budoucích ministrů školství... Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

Ramadán na Špicberkách?

21. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Poté co ruský vicepremiér pověřený řízením vyzbrojování Dmitrij Rogozin v sobotu navštívil Špicberky, Norsko požádalo Moskvu o vysvětlení, co politik nacházející se na sankčním seznamu EU na ostrovech dělal ZDE. Zdá se však, že už některé ruské reportáže ukázaly, jak se věci mají: Rogozin považuje expanzi do Arktidy za přirozené pokračování anexe Krymu ZDE. A aby bylo úplně jasno, Rogozin si ještě zatweetoval: "Arktida je ruská Mekka" ZDE. Krym - Jeruzalém, Arktida - Mekka...

NESEHNUTÍ spouští unikátní humanitární dárcovskou kampaň Chléb pro Charkov

21. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva NESEHNUTÍ

NESEHNUTÍ spustilo v úterý 21. dubna netradičně pojatou humanitární dárcovskou kampaň Chléb pro Charkov. Její výtěžek bude použit na nákup chybějících základních potravin pro vnitřní uprchlíky a uprchlice, kteří utekli před válkou na východě Ukrajiny a našli útočiště v Charkově. Lidé se mohou zapojit jednoduše prostřednictvím webových stránek www.chlebprocharkov.cz ZDE, na kterých jsou současně k nalezení veškeré informace.

Ruské systémy protivzdušné obrany dalekého dosahu:

Západ ztrácí "celospektrální převahu", ale i schopnost vést "AirLand Battle"

20. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Írán dostane z Ruska moderní systémy protivzdušné obrany Antej-2500 ZDE ZDE. Čína obdrží modernější systémy S-400 ZDE, kterými mj. zabrání Tchajwanu provádět bez rizika letecké operace nad jeho vlastním územím. Rusko se připravuje na zavedení ještě výkonnějšího nového systému S-500 v roce 2017 ZDE.

Get up! Dva dobré důvody, proč finančně podporovat <i>Britské listy</i>

Britské listy pomáhají i vaší zásluhou

18. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Vážení čtenáři, děkujeme za vaši trvalou přízeň. Vážíme si toho, že po 19 letech jsou Britské listy, se svým minimálním rozpočtem a personálním i technickým zázemím, stále jedním z nejvýraznějších médií v České republice, a to navzdory záměrné ignorance části české mediální obce. Sta tisíce unikátních návštěvníků každý měsíc navštíví tento web, aniž by je k tomu ponoukala masivní reklama nebo moudrá doporučení mediálních autorit. To o něčem vypovídá. Existují dva dobré důvody, proč Britské listy drobnou částkou pravidelně podporovat.

Čínský drak se šklebí na někoho nalevo...

20. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová v minulém týdnu navštívila Litvínov. Při té příležitosti se vyjádřila také k situaci ve čtvrti Janov, kde - jak se neříká, ale myslí - žijí z velké části příslušníci romské menšiny. Paní ministryně pro tyto lidi vynalezla krásný nový termín, na němž by si George Orwell opravdu smlsnul. Podle ní jde totiž o "nepřizpůsobivé" obyvatele, kteří "odolávají sociální pomoci" ZDE.

Sedm set utonulých duší při ztékání hradeb pevnosti Evropa

20. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Ve Středozemním moři téměř sto kilometrů od libyjského pobřeží se při plavbě za vidinou lepšího života z afrického pekla do „pevnosti Evropa“ s velkou pravděpodobností mohlo utopit nejméně 700 osob, po nichž (či jejich ostatcích) se ale stále intenzivně pátrá. Pokud se tato strašlivá zvěst potvrdí, půjde zatím o nejhorší tragédii týkající se uprchlíků, kteří se ze severního pobřeží Afriky běžně plaví do Evropy.

Zaběhnutá praxe: obchod s diplomovými pracemi

Seminárky, bakalářské a diplomové práce snadno a rychle

20. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Domnívali jste se, že po aféře s právy v Plzni si studenti tituly již nekupují?, píše čtenářka Blažena Švandová. Přímo možná ne, ale bakalářské a diplomové práce vám soukromé firmy zpracují do několika dnů za 20 - 50 tisíc korun. Jistěže je to neetické a vede k podvodnému získání vysokoškolského titulu, ale v Česku je tohle, jak to tak vypadá, zcela normální praxe. Podnikavci vydělávají a vysokoškolské tituly devalvují. Stačí si práci objednat např. ZDE a máte potřebnou práci k získání příslušného vysokoškolského titulu za několik dní v kapse.

Ó, duše má, aneb O "vlastním já"

20. 4. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Při čtení článku "Česká republika jako kastovní společnost" Karla Dolejšího o české společnosti jsem si vzpomněl na přednášku profesora Steinvortha z univerzity v Hamburku pod titulem "Aspekty vlastního já" (Aspekte des Selbst) a tím pádem i na opravdu stále aktuální téma, které hraje svou roli v každodenním životě, ačkoli se lidé jen zřídkakdy nad ním zamyslí.

Tlak na pracovní výkon vede mnoho lidí k závislosti

Zneužívání léků na poruchy pozornosti rapidně narůstá

20. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Podnikatelé, právníci, lékaři, matky v domácnosti. Pod tlakem domnělé potřeby výkonu se stávají závislými na lécích, které mají sloužit ke kompenzaci poruch pozornosti u osob s diagnózou ADHD. Tyto léky se staly běžně používanými stimulanty na amerických VŠ, o čemž svědčí řada studií. O zneužívání mezi dospělými zatím studie dostupné nejsou. Podle nepřímých důkazů lze ale potvrdit masivní nárůst, píší NY Times.

Žijeme v zemi, kde si 80 % českých učitelů přeje segregované školství

Česká republika má v Evropě zoufalou pověst. Vlastní zásluhou...

18. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Představte si, že jste náměstkem na ministerstvu školství a musíte se před zraky ambasadorů z Kanady, Švédska, Dánska, Norska, zástupců z dalších evropských zemí a EU zpovídat z toho, že ČR není ani po mnoha letech od ostudného rozsudku Soudu pro lidská práva ve Štrasburku (známého jako D. H.), který usvědčuje tuto zemi z rasové diskriminace ve veřejném vzdělávání, zpovídat z naprosté neschopnosti s tím něco podstatného udělat. Je to smutné, ale díky tomu, že drtivá většina učitelů - a společnosti obecně - se domnívá, že Romy je nutno ve vzdělávání segregovat, má tento stát v Evropě pověst zaostalé země, na kterou je třeba dohlížet. Nejsmutnější je, že zcela oprávněně.

Rasismus

18. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Typicky rasistická reakce z české společnosti, poznamenává Bohumil Kartous:

reakce na kydy o rasismu na českých školách

Vážený pane,jenž jste ročník mého syna. Nehodlám tu rozvádět problém cikánské otázky .Občas čtu BL a někdy se nestačím divit, jací expertii si dovolují kázat a útočit na kantory, kteří jsou nuceni mít ve třídě častokrát téměř poloopice (bráno podle chování) a udržet alespoň zdání nějaké výuky. Zřejmě jste v takovéto kleci nikdy nebyl, a pokud chcete vycházet z té části tzv. "romské" inteligence, která si mohla dovolit uchytit se někde jinde a stěžovat si,na což mají plné právo, tak jste trochu mimo. Ti, co zůstali "věrni" a otravují život všem,tmavým, bílým žlutým, červeným a podobně, o těch je tu řeč. Až uděláte svoji "expertýzu" v nějaké takové kleci, např. v Ostravě, budete mít plné právo se k takovým věcem vyjadřovat. Do té doby nám prosím nevěšte na nos své nezralé šplechty v této oblasti.

Pokud přímo nemusíte,neodpovídejte.

Cenková

OSN rozplakal videozáznam obětí údajného syrského útoku chlorem

17. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Členové Rady bezpečnosti OSN byli pohnuti k slzám coby první diváci posledního z údajných chlorových útoků na civilisty v Sýrii. Syrský lékař Muhammad Tennarí, který se pokoušel zachránit oběti, promítl videozáznam z 16. března. Pochází z města Sarmín v provincii Idlíb a ukazuje tři děti ve věku jeden až tři roky umírající navzdory snaze je zachránit.

E-cigarety u řady mladých nahrazují klasické cigarety

Užívání e-cigaret mezi mladými Američany narůstá

17. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Elektronické cigarety se stávají součástí života mladých Američanů. Podle federálních statistik se mezi lety 2013 a 2014 počet uživatelů ve věku dětí na střední škole a na druhém stupni školy základní ztrojnásobil. Mezi středoškoláky je 13 % uživatelů, což je více než těch, kdo kouří tradiční cigarety.

„Země česká“, aneb „Český hokejový tým“, ale ne Česko?

17. 4. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Výraz „země česká“ máme ve státní hymně. Dvojslovný. Když si přeložíme, co se nedávno objevilo taky na dresech našich hokejistů anglicky, tak je to dokonce trojslovné označení v souvislosti s národní a státní příslušností. Když jsme se vzájemně územně i svrchovaností oddělovali či odtrhávali Češi se Slováky k 1. lednu 1993, takže končila ČSFR, rozmanitě se mudrovalo o tom, zda bude také nějaký jednoslovný termín pro název nově vznikajícího českého státu.

Kultura českého jazykového projevu je v současnosti na „(ne)jisté“ úrovni

17. 4. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Samozřejmě že se běžně stává, že hned nemusíme vědět, jak zformulovat myšlenku dál. Takže buďto protáhneme poslední samohlásku posledního ještě vyřčeného slova, anebo slovo (nebo slova dvě tři) zopakujeme; ale také třeba přidáme stěží přijatelně artikulovatelný pazvuk, který se někdy přepisuje jako „(e)hm“ (ale mělo by to být „nesouhláskově dlouhé“), přičemž častěji to je jakési „ééé“ (či spíše „ööö“, a také ovšem v čase prodloužené, a nemálo hrdelně zabarvené).

Za mzdu, kterou McDonald's platí zaměstnancům v USA, se nedá přežít

Americká vláda dotuje McDonald's náklady na podnikání

17. 4. 2015 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 2 minuty

Britské listy nedávno poukázaly na informaci z NY Times o tom, že společnost McDonald's po nátlaku zaměstnanců zvýšila mzdy. Tvrdí se v ní, že jako reakce na protesty zaměstnanců McDonald's byla těmto přímým zaměstnancům zvýšena mzda na průměrných $ 9,90 za hodinu. Problém je nejen v tom, že se jednalo jen asi o 1/10 všech jejich zaměstnanců v USA, že nedostali všichni přidáno na $ 9,90 za hodinu, ale a zejména v tom, že ani mzda $ 9,90 není považována za "living wage". 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26623