Nebezpečí pro českou zahraniční politiku vůči Číně

14. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přibližně před čtrnácti dny jsem na tomto místě varoval před neuváženou zahraniční politikou vůči Číně, v souvislosti s velmi povrchním rozhovorem Českého rozhlasu o české zahraniční politice vůči Číně s náměstkem ministra zahraničí Drulákem a Šimonem Pánkem z Člověka v tísni. Poukázal jsem v článku na to, že Čína začíná velmi ostře vystupovat proti korupci a v důsledku svého protizápadního postoje (Číňané jsou přesvědčeni, že je Západ vždycky jen vykořisťoval a zotročoval) se obětí korupčních opatření stanou především západní podnikatelé. Napsal jsem:

V celé povrchně kýčovité diskusi o Číně v ČRo chyběl naprosto nejzávažnější aspekt. Jak vím od kolegů z Glasgow University, kteří v Číně vyučují a tráví tam každoročně dlouhé měsíce, jedním z naprosto zásadních, aktuálních problémů dneška je hluboká nespokojenost čínských občanů s tvrdou korupcí v zemi. Občanská zuřivost nad korupcí dosahuje takové intenzity, že státní správa a čínští politikové jsou nuceni proti korupci něco začít dělat. Ale protože je Čína zemí silně xenofobní, je docela logické, že protikorupční tažení v Číně dnes směřuje především k cizincům. Náměstek Drulák uvedl v pořadu Českého rozhlasu, že Čína - konec konců obdobně jako Rusko - má tradiční dlouhodobý pocit, že byla vždy obětí Západu. Tento zažitý stereotyp se dá velmi lehce tamějšími úřady zneužít. Podle kolegů z Glasgow tvrdí nyní čínské úřady, že korupci do země zanesli západní cizinci - a rozjíždí se kampaň trestání západních cizinců za korupci. A to je velmi lehké, protože prý s čínskými institucemi a podniky nemůže žádný cizinec spolupracovat, pokud nedá úplatek. Takže cizinců, kteří v Číně dávají úplatky, nalézá čínská policie hodně. Slouží to pak k veřejné propagandistické kampani, "jak nás Západ zneužívá".

V nynější opožděné kampani českých politiků o byznys s Čínou se v tomto zjevně skrývá potenciálně velký problém. I čeští podnikatelé jsou zvyklí dávat úplatky. Vyhlídky na to, že čínská policie při tom přistihne, a že pak skončí na dlouhá léta v čínském vězení jako "příklad západní degenerace a zkorumpovanosti", nejsou příliš vábné. Jenže o tomto nebezpečí se v pořadu České rozhlasu nehovořilo.

Toto se nyni potvrzuje. Čínská policie právě obvinila britského ředitele farmaceutické firmy Marka Reillyho GlaxoSmithKline, že nařídil svým prodejcům, aby upláceli lékaře a zaměstnance čínských nemocnic, aby používali výrobky jejich firmy. Obvinění je zřejmě důvodné, protože v dubnu prozradil whistleblower Jarek Wisniewski televizi BBC, že zástupci firmy GlaxoSmithKline podpláceli polské lékaře, aby předepisovali její léky.

Vzhledem k tomu, že české prostředí je nesmírně korupční, není asi velmi dobrý nápad, aby se čeští podnikatelé snažili pronikat do Číny. Pokud tedy nechtějí na desítky let skončit v čínských věznicích.

John Pilger: "Na Ukrajině se nás USA snaží zatáhnout do války"

14. 5. 2014

čas čtení 6 minut

< Proruský aktivista s nábojnicí a americkým balíčkem jídla, které vypadly z ozbrojeného transportéru ukrajinské aramády při útoku na barikádu dne 3. května v Andrejevce na Ukrajině. Fotografie Getty Images.

Tak jako trosky Iráku a Afghánistánu, Ukrajina byla proměněna v tematický park CIA - který řídí osobně šéf CIA John Brennan v Kyjevě, s desítkami "zvláštních jednotek" z CIA a FBI, které vytvářejí "bezpečnostní strukturu", která dohlíží na divošské útoky na ty, kteří se postavili proti únorovému vládnímu puči.

Proč tolerujeme riziko další světové války naším jménem, ptá se slavný britský novinář John Pilger v deníku Guardian. Proč dovolujeme lži, které ospravedlňují toto riziko? Míra naší indoktrinace je brilantní, napsal dramatik Harold Pinter.

Každý rok vydává americký historik William Blum svou aktualizovanou verzi americké zahraniční politiky, z níž vyplývá, že od roku 1945 se Spojené státy pokusiyl svrhnout více než 50 vlád, mnoho z nichž bylo demokraticky zvoleno, tvrdě zasahovaly do voleb ve 30 zemích, bombardovaly civilní obyvatelstvo ve 30 zemích, použily chemické a biologické zbraně a pokoušely se zavraždit zahraniční politické představitele.

V mnoha případech na tom Británie spolupracovala. O způsobené míře lidského utrpení, a o spáchaných zločinech se na Západě málokdy hovoří. Že nejčastějšími obětmi terorismu - našeho terorismu - jsou muslimové, se nesmí veřejně říct.

Poznámka:

John Pilger se z vás hystericky snaží udělat pitomce

14. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jestliže se někteří západní novináři snaží diabolizovat putinovské Rusko, stejně schematickou diabolizací USA, kterou předvedl John Pilger, tomu rozhodně čelit nelze. Otřesné je už to, když novinář nedokáže analyzovat a automaticky zaměňuje CIA za "USA".

Jaká fakta Pilger uvedl, aby dokázal svá přepjatá tvrzení ohledně Ukrajiny? Neuvedl žádná. Článek pouze doprovází fotografie, na níž je zachycena nábojnice, s největší pravděpodobností ráže 7,62 x 51 mm. Pro tento náboj je konstruována například ukrajinská odstřelovačská puška Z-008. A pokud jde o balíček s jídlem, mohl by Pilger vědět, že Američané v březnu poslali ukrajinské armádě 300 000 těchto konzerv. Fotografie tedy sama o sobě nedokazuje vůbec nic. "War Party" v USA je ve výrazné menšině a to co předvádí šéf CIA John Brennan není rozhodně pokus zatáhnout kohokoliv do "plnotučné" války na Ukrajině. Už proto, že by Spojené státy nepřetržitě válčící od roku 2001 a v daném geografickém prostoru čelící ohromným logistickým výzvám, zatímco Moskva by působila nedaleko zásobovacích základen, velmi pravděpodobně takovou válku prohrály.

Britští vědci bojují proti farmaceutické firmě Pfizer

14. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská, převážně konzervativní, vláda silně podporuje americkou firmu Pfizer, která se snaží převzít britský farmaceutický podnik Astra Zeneca. V Británii je to téma už celou řadu dní, Kritikové poukazují na to, že motivací Pfizeru je jen skutečnost, že převzetím britské firmy Astra Zeneca by v důsledku britských daňových úlev ušetřila podstatné částky na daních. V úterý vystoupil ředitel americké firmy Pfizer na slyšení v anglickém parlamentu a přiznal, že převzetí firmy Astra Zeneca by vedlo k propouštění britských vědců a k podstatnému snížení rozpočtu na výzkum.

Před nedávnem Pfizer převzal jednu švédskou farmaceutickou společnost a po převzetí ji zlikvidoval, proto není divu, že jsou britští vědci ostražití.

Ředitel britské firmy Astra Zeneca varoval, že agresivní škrty, plánované americkou firmou, povedou ke zbytečným úmrtím osob nemocných rakovinou. Generální ředitel firmy Astra Zeneca Pascal Soriot varoval britské poslance, že vývoj důležitých protirakovinových léků by mohl být vážně zdržen strategií škrtů firmy Pfizer.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nikdy se nikdo takový v českých dějinách nevyskytoval

14. 5. 2014 / Jan Lukavec

čas čtení 33 minut

"Zcela očividně se nikdy nikdo takový v českých dějinách nevyskytoval, ani se nikdy o někom takovém neučili ve škole". Tato slova pocházejí z částečně autobiografického románu Tomáše Zmeškala Životopis černobílého jehněte, ve kterém líčí vyrůstání dvojice černošských dětí, Lucie a Václava Čaislových v Čechách, přesněji řečeno dětí bílé matky a černého otce. Zmeškal mimo jiné popisuje, jak "čecho-africkým" dvojčatům učarovalo vlastenectví jejich pradědečka-Sokola, s čímž se ale špatně srovnávaly jejich tváře afrických rysů, jimž v české kulturní historii a tradici, jak si předkládala škola, k vlastnímu velkému zklamání nenacházeli žádnou obdobu.

Mýtus závazku nerozšiřovat NATO na východ

14. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

To, že NATO vůbec přežilo studenou válku, považuji za chybu a názornou ukázku fungování Parkinsonových zákonů. Stejně tak jeho neřízené rozšiřování na východ zajšťované zejména polskou a pobaltskou lobby ve spolupráci s NATOidními byrokraty.

Když však Moskva a ti, jejichž vyjádření jsou od moskevských nerozlišitelná bez použití elektronového mikroskopu, hovoří o rozšiřování NATO, vyprávějí jiný příběh, než příběh lobbování a setrvačnosti vojenské byrokracie v Bruselu. Je to příběh o zradě a porušených závazcích.

A tento příběh je s největší pravděpodobností úplně vymyšlený.

"Není to debil, je to imbecil" aneb Zbytečný dabing z vůle RRTV

14. 5. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 3 minuty

Patřím mezi milovníky kvalitního českého dabingu. Mezi filmy, které jsou takovým dabingem opatřeny, jsem až donedávna řadil i film Asterix a překvapení pro Caesara, jehož česká verze vznikla podle dialogů Jiřího Křižana a kterou natočilo v režii Marie Fronkové Filmové studio Barrandov Dabing. Film měl čs. premiéru v prosinci 1989, vyšel brzy na videokazetách, v nedávné době i na DVD. Po delší pauze jej vysílala i Česká televize, nejprve z původní distribuční kopie, posléze z restaurované kopie. Při těchto reprízách si navíc zaměstnanci ČT dali tu práci, že zachovali i závěrečné české titulky se jmény tvůrců tohoto mimořádně kvalitního dabingu a moc se jim tato citlivá úprava povedla.

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl odsouzen na šest let do vězení za korupci

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert (68) byl v úterý odsouzen na šest let do vězení za přijímání úplatků. Je to poprvé, co byl v Izraeli do vězení odsouzen bývalý čelný politik. Olmert byl shledán vinným, že když byl primátorem Jeruzaléma, přijal 500 000 šekelů (144 000 dolar) od investorů zamýšlejících vybudovat v Jeruzalémě jeden stavební komplex bytů a za to uvolnil předpisy omezující stavbu domů v Izraeli. Do vězení má nastoupit v září 2014.

Olmert byl centristický politik, který se zasloužil o pokusy o mír s Palestinci. V roce 2008 vedlo jiné obvinění z korupce k tomu, že musel rezignovat, ale v tom případě byl posléze shledán nevinným.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Klaus a Mečiar na Nobelovu cenu míru

14. 5. 2014 / Martin Kunštek

čas čtení 5 minut

Mírové rozdělení Československa byl v kontextu pozdějších krizí v Jugoslávii a dalších nemírových štěpení zemí v pravdě historický čin. Zvláště to vyniká, pokud se dnes díváme na pozvolný a čím dál tím dramatičtější a krvavější proces rozpadu Ukrajiny. Mohli jsme mít oběma představitelům vítězných politických stran v Česku a na Slovensku a pozdějším premiérům ČR a SR za zlé, že k rozdělení státu neuspořádali referendum. Ale způsob, jakým rozdělení federace úspěšně provedli a že se to odehrálo bez krveprolití, si myslím zaslouží ocenění.

Mistakes of foreign policy "idealism" and "realism":

Why Europeans cannot settle for a second-rate American ideology concerning Russia

14. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

American reflections concerning Russia, which have largely been imported to the Czech Republic by the "mainstream" on the one hand and by"alternative media" for the purpose of mass consumption on the other, largely belong to one of two extreme poles. Either they are an "idealistic" continuation of cold war politics to contain communism, or, conversely, a quasi-dissident "realistic" revisionism, which simply turns the cold war scheme upside down. But this shift within an equation, invalid from the beginning, is not exactly a reliable way to get to the truth. It is a general and in its origin fully derivative and dependent manner of always changing one's opinion and opposing oneself, the result of which, in the end, is the same fatal infatuation as the one you wanted to get rid of.

Palestina -- 66 let od Nakby

Životní příběhy Palestinců žijících v České republice

14. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) a Palestinský klub v České republice si vás dovolují pozvat na tématický večer věnovaný vzpomínce na události v Palestině v roce 1948, který se koná ve čtvrtek 15. května od 18:00 v Brně v Café Paradigma (Marešova 8, Brno -- střed).

O mýtu silného politika

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Nikdo nikdy nezvítězil ve volbách tím, že by sliboval, že bude slabý a nerozhodný politik. Ale jsou síla a neotřesitelné přesvědčení vždycky dobrou vlastností politika? Archie Brown, emeritní profesor politologie z Oxfordské univerzity, si to nemyslí a argumentuje v tomto smyslu ve své nové knize, The Myth of the Strong Leader, Mýtus silného politika. Diskutovalo se o tom včera dopoledne v pořadu Start the Week rozhlasové stanice BBC Radio Four. Překládáme několik prvních minut z pětačtyřicetiminutové diskuse:

Tání ledovcové pokrývky v západní Antarktidě už začalo

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dvě samostatné studie, jedna z NASA a druhá z University ve Washingtonu, potvrdily, že je už nevyhnutelné, že roztaje ledovcová pokrývka v západní Antarktidě a povede k zvýšení moří o 4 metry, což ohrozí četné nížiny a četná pobřeží po celém světě. Vědci však uvedli, že i když tání této ledové přikrývky nelze zastavit ani drastickým snížením emisí skleníkových plynů, bude to trvat několik stovek let a potenciálně možná až tisíc let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Očité svědectví z Ukrajiny

13. 5. 2014 / Pavel Kalenda

čas čtení 7 minut

Rád bych Vám podal nejnovější informace přímo z Krymu, ale ty mám nyní jenom zprostředkované od svých přátel, protože dále než do Džankoje jsem se na Krymu nedostal a byl jsem deportován do Melitopolu na Ukrajině. Nyní jsem v Kyjevě na konferenci. O tom budu psát níže, píše Pavel Kalenda.

Ještě k svědectví očitého českého svědka masakru v Oděse z pátku 2.5.

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Druhým zatím nejčtenějším letošním článkem Britských listů se stalo svědectví očitého svědka pana Hauera, který byl v pátek dne 2.5. v Oděse svědkem událostí, které vedly k usmrcení více než třiceti osob v hořící budově odborů. Ozvalo se několik čtenářů, kteří zpochybňovali autenticitu tohoto svědectví a jeden čtenář, Daniel Sterzik, se přímo na pana Hauera obrátil s několika otázkami. Pan Hauer nyní reagoval vysvětlením okolností i informacemi o důkazech, že v Oděse v inkriminovanou dobu skutečně byl. Poslal také obrovské množství fotografií, které na místě pořídil, s komentářem k jednotlivým z nich. K vybraným snímkům se vrátíme, dnes ale ještě ne, protože 2 gigabyty materiálu z Úschovny se dosud nestáhly. Pan Hauer ke svému původnímu článku dodává:

Žižekovo barbarství s lidskou tváří

13. 5. 2014 / Bruno Solařík

čas čtení 10 minut

V nejnovějším textu Slavoje Žižeka Barbarství s lidskou tváří je velmi cenné jeho vystižení faktu, že islámští fundamentalisté i jejich zrovna tak fundamentalističtí evropští odpůrci jedno jsou. Osa Bin Ládin -- Breivik, dalo by se říct. Pozoruhodné je i jeho zjištění, že liberalismus se s fundamentalismem točí v bludném kruhu, protože každá další liberalizace plodí další posílení fundamentalismu.

29190

Štěpán Kotrba: Veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu by mohl obsahovat i audiostopu ČT 24

13. 5. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 30 minut

rozhovor pro Digizone. Ptal se Jan Potůček

"Čas běží. A technologický vývoj ve světě a v Evropě, který dorazí do Česka co nevidět, se neohlíží na to, jestli dnes generálního ředitele Českého rozhlasu Duhana bolí zuby nebo ne", říká někdejší člen Rady Českého rozhlasu. V rozhovoru s Janem Potůčkem nastiňuje plány s rozhlasovou digitalizací, do nichž se současnému vedení rozhlasu příliš nechce. "Realizovat je nemusí nutně tento ředitel," říká.

Stručné dějiny "Doněcké lidové republiky"

13. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

  • O "Doněcké republice" se poprvé hovořilo v roce 2004. Alexandr Curkan, který pracoval ve volebním týmu prezidentského kandidáta Viktora Janukovyče, organizoval opoziční politický projekt po prohraných volbách, v nichž byl Kyjev ovládnut západními Ukrajinci. Projekt byl zcela neúspěšný a na posledním shromáždění, které Curkan svolal, se sešlo 15 osob. Když byl Janukovyč v roce 2010 konečně zvolen, snahy o opoziční platformu ze strany prezidentových příznivců v Doněcké oblasti utichly takřka úplně.
  • Projekt převzali mnohem "vyhraněnější" aktivisté napojení na ruské nacionalisty. V roce 2012 bylo zřízeno "velvyslanectví" samozvaného státečku v Moskvě. Působilo z kanceláře Duginovy Eurasijské mládeže. V témže roce se Putin vrátil do prezidentské funkce pod praporem projektu Eurasijské unie.
  • Na podzim téhož roku Duginovi lidé přijíždějí do Doněcka a začínají zde šířit eurasijskou ideologii. V minulosti už podobným způsobem působili na jiných místech východní Ukrajiny, pokud je mi známo, přinejmenším od zmíněného roku 2004.
  • 7. dubna 2014 byla skupinou proruských militantů okupujících veřejné budovy vyhlášena "Doněcká lidová republika".
  • 11. května 2014 bylo v nejvýchodnějších oblastech Ukrajiny provedeno kontroverzní referendum o nezávislosti na Kyjevu. Výsledky byly oznámeny za dvě hodiny po skončení hlasování.
  • 13. května 2014 "republika" požádala o připojení k Ruské federaci.

"Doněcká lidová republika" požádala o připojení k Rusku

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Doněcká lidová republika" se v pondělí prohlásila za nezávislou zemi a dvě hodiny poté požádala o vstup do Ruska. Samozvaný separatistický předák Denis Pušilin řekl novinářům, že jeho "republika" požádá Moskvu, aby uvažovala o její začlenění svého regionu.

Avšak zůstává pochybné,zda to Rusko učiní. Výsledky nedělního referenda byly odsouzeny na Západě, Rusko uvedlo, že je respektuje. Avšak namísto předchozích prohlášení, v nichž uvádělo, že Rusko bude ochraňovat ruské občany v regionu svými vojsky, pokud to bude zapotřebí, nyní Kreml požaduje dialog mezi vládou v Kyjevě a jihovýchodem Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská špehovací agentura GCHQ je terčem žaloby

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Aktivisté hájící soukromí občanů argumentují, že britská špehovací agentura GCHQ porušila zákon tím, že vyvinula programy, které na dálku ovládají kamery a mikrofony v laptopech a mobilních telefonech soukromých uživatelů a použivají je ve prospěch špehovací agentury bez vědomí majitelů těchto laptopů a mobilů.

V úterý v Británii podala organizace Privacy International správní žalobu na GCHQ s žádostí, aby tyto hackerské techniky byly zakázány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Občan má právo být zapomenut:

Google musí na žádost občanů vymazat jejich data, rozhodl evropský soud

13. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropský soud podpořil občanovo "právo být zapomenut" a rozhodl, že firma Google musí vymazat "nedostatečná, irelevantní nebo zastaralá data" z vyhledaných výsledků, pokud o to občan požádá.

Tento přecedenční případ řešil Evropský soudní dvůr na základě žaloby Španěla Mario Costeji Gonzáleze proti firmě Google Španělsko, poté, co se mu nepodařilo Google přimět, aby vymazal oznámení z roku 1998 o dražbě jeho zkonfiskovaného příbytku, které vyšlo v Katalánsku na internetových stránkách jednoho tamějšího silně čteného deníku.

González argumentoval, že záležitost, kvůli níž byl prodán jeho dům na úhradu jeho dluhů sociálnímu zabezpečení, byla vyřešena a neměla by se na Googlu objevit pokaždé, když se zadá jeho jméno.

Evropský soud rozhodl, že podle existujících zákonů na ochranu dat občanů v EU musí Google vymazat odkazy na dvě stránky deníku La Vanguardia, které se objevují po zadání jeho jméno do vyhledávače.

Evropští soudci zdůraznili, že podle jejich názoru směrnice EU o ochraně osobních dat už zahrnuje občanovo právo "být zapomenut".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak se v ČR za nezájmu občanů omezuje demokracie

12. 5. 2014 / Václav Novotný

čas čtení 1 minuta

Opakovaně řešíme zásahy zejména Městské policie do shromažďovacího i petičního práva, upozorňuje Václav Novotný z iniciativy Ne základnám. V krátké době po sobě se stalo, že státní policie kryla agresivní a protizákonné jednání soukromého subjektu - ochranky. Obdobná situace u amerického velvyslanectví. Zákaz nejen vstupu s výzvou inciativy k událostem na Ukrajině do velvyslanectví, ale i fotografování objektu.

U České televize, stejný incident, odejděte, jste na soukromé půdě.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny vyhlásili "vítězství v referendu"

12. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Andrej, student filozofie, který nechtěl uvést své příjmení, řekl: "Nehlasoval jsem a ani mí přátelé nehlasovali. Toto je referendum pro idioty, organizované idioty. Samozřejmě, že nechci být součástí jejich absurdní republiky nebo se připojit k Rusku. Ale kyjevská vláda se mi nelíbí taky. V podstatě jsme v prdeli."

Nebyli přítomni žádní mezinárodní pozorovatelé, k dispozici nebyly aktuální seznamy voličů a volební lístky byly fotokopie. Ve volebních místnostech přihlíželi po zuby ozbrojení muži, otázka v referendu byla dvojznačná a nepovedený ukrajinský pokus zabránit hlasování v jednom městě skončil usmrcením jednoho člověka. Bylo zjevné, že to nebylo jen tak obyčejné referendum, píše Guardian.

:Předseda volební komise uvedl v neděli, že 89 procent voličů v doněckém regionu hlasovalo pro samosprávu. V pondělí konstatovali organizátoři v sousedním Luhanském regionu, že tam hlasovalo za nezávislost 96 procent obyvatel.

Globální válka proti drogám je katastrofickým selháním

12. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Podle nové studie publikované London School of Economics (LSE) je na základě mínění pěti ekonomů a zároveň nositelů Nobelovy ceny za ekonomii globální válka proti drogám katastrofální metodou, jak s tímto zhoubným celosvětovým fenoménem bojovat ZDE. K témuž závěru došla rovněž spousta zdravotnických profesionálů, bezpečnostních expertů a lidskoprávních aktivistů. Tyto osobnosti volají po úplně nové strategii, jak proti obchodu s drogami efektivně bojovat.

PŘEČETLI JSME:

O šokujícím zásahu italské firmy proti pietnímu aktu na počest padlých

12. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Jde o cosi jiného. A řekl bych -- naprosto zásadního - skupina českých občanů a daňových poplatníků si chce uctít padlé v poslední světové válce, navíc u pamětní desky, která je umístěna na majetku českého státu ve veřejně přístupném objektu! Výsledkem je, že tito občané jsou podrobeni šikaně soukromé ochranky nájemce státního majetku a jako vrchol všeho je na ně přivolána státní policie! Jako na nějaké výtržníky, zloděje nebo chuligány! Nikoli ovšem na soukromé biřice, aby tak chránila a sloužila daňovému poplatníkovi a občanovi, jak je jejím posláním, ale posluhuje kdo ví komu a kdo ví proč!

Kdyby se něco podobného stalo na západ od Šumavy, způsobilo by to obrovský skandál! Byly by toho plná televize, noviny, interpelace v parlamentě, zodpovídat by se musel nejen management nájemce, ale zejména pronajimatele a nejspíš by hrozilo ukončení nájemní smlouvy a těžce by byl popotahován nepochybně i ministr dopravy! Jenže my jsme tady -- v Česku! Sdělovadla, pokud incident zaznamenala, tak jenom jako sotva jejich zájmu hodnou nicku a politici, zejména ti, co mají plnou hubu lidských práv? Tak ti snad ani netuší, že něco takového nastalo. Či že by snad měli zasáhnout. A to napříč partajemi. Že to nebude interesovat ODS nebo Kalousek partaj, či snad lidovce nikoho nepřekvapí. Totální ignorance mne naprosto nezaskočí ani u Babišspolku. Tihle prostě mají jaksi ignoranci opravdových práv lidí jaksi v genech a popisu práce. A oranžoví? No tak ti mají asi právě úplně jiné problémy.. Podobně prezident. ten řeší radši problémy na úrovni zeměkoule.

Ovšem že česká politika zdegenerovala do té míry, že to nechalo v klidu Okamuru a jeho křiklouny a dokonce i Filipovu podnikatelskou partičku s levicovou ideologií, tak opravdu nechápu! To už jsme vážně tak daleko , že si tady italská firma smí dovolit něco, co by si možná, před válkou nemohla lajznout ani v někde v Eritrei nebo Libyi, když to ještě byly její kolonie, protože by nechtěla zbytečně riskovat nějaké to povstání? To opravdu nikdo nebude interpelovat v parlamentu alespoň ministra vnitra, ale hlavně ministra dopravy? To to jenom tak prošumí rychle zapadne a nikdo ani necekne ?

Celý článek ZDE

Rusko požaduje dialog mezi Kyjevem a regiony

12. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Rusko uvedlo, že "respektuje" výsledky referend o nezávislosti na východní Ukrajině, ale požádalo o dialog mezi vládou v Kyjevě a jihovýchodními regiony Ukrajiny. Dalo najevo, že anexi jihovýchodní Ukrajiny neplánuje.

Podle předběžných výsledků, které oznámily nové úřady v Doněcku a v Luhansku hlasovalo v neděli pro státní suverenity 90 a 96 procent voličů. Referenda, která Kyjev označil za nelegitimní, byla zorganizována ve spěchu a došlo při nich k četnému porušování volebních zásad.

Desítky osob zahynuly, když se potopila imigrantská loď u Libye

12. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nejméně 36 mrtvol bylo vyloveno z moře východně od Tripolisu, 50 dalších cestujících se pohřešuje

Desítky lidí zahynuly, když se nedaleko libyjského pobřeží minulý týden převrátila jejich loď. Je to další tragédie v nynější migrantské sezóně, kdy za posledních čtrnáct dnů se ve Středozemním moři podle odhadů utopilo více než 100 lidí.

Libyjští činitelé uvedli, že 36 imigrantů zemřelo a 42 se jich pohřešuje poté, co se převrátila loď se 130 osobami na palubě asi 50 km východně od Tripolisu. MEzi mrtvými je i těhotná žena.

Libyjský ministr vnitra varoval, že Libye zřejmě začne pomáhat imigrantům dostat se do Evropy, pokud Evropská unie nepodnikne kroky na řešení imigrantské krize. "Varuju svět a konkrétně Evropu - jestliže nepřevezmou svou odpovědnost, Libye by mohla začít napomáhat průchodu tohoto proudu lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38252