USA: Rusko porušuje klíčovou dohodu o strategických jaderných zbraních

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

USA informovaly své partnery v NATO, že Rusko porušuje klíčovou smlouvu o zákazu strategických střel středního doletu (INF Treaty). Podle zpráv listu New York Times odvolávajících se na vládní zdroje ve Washingtonu Rusko od roku 2008 provádí letové testy střel s plochou dráhou letu odpalovaných ze země. Bílý dům se také v této věci vloni několikrát obrátil na Moskvu, ale bylo mu sděleno, že není třeba nic řešit.

Příští ekonomická krize už začala

30. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Zatímco se americká média věnují vnitropolitickým tématům jako Obamův návrh na zvýšení minimální mzdy, další ekonomická krize je již zde, říká bývalý hlavní ekonom UBS George Magnus. Tato krize přichází na rozvíjející trhy, do ještě nedávno rychle rostoucích a silně zadlužených ekonomik, jako je Argentina, Brazílie, Turecko, Indie, ale také do Ruska. A jedním z hlavních center krize je Čína, která se pokouší opustit model dominantně exportní ekonomiky a přejít k modelu založenému na domácí poptávce. Na čínskou ekonomiku je však navázáno velmi mnoho dalších zemí, včetně východoevropských, a nerostoucí poptávka po komoditách a polotovarech v Číně je dostane do složité situace.

Zbytečná evropská levice?

30. 1. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 14 minut

S odstupem tří měsíců se začíná v české levici odehrávat diskuse, co dál po parlamentních volbách. Nenápadný článek nepříliš známého autora Josefa Poláčka "Čtyři levicové artikuly" rozpoutal na stránkách internetového časopisu Deník Referendum diskusi několika publicistů (J. Hellera, M. Tejkla a dalších) o hlubších filosofických souvislostech směřování současné společnosti a o úkolech levice. Název svého článku jsem si vypůjčil od stejnojmenné stati Aleše Chmelaře v tomtéž periodiku, jen jsem připojil jemně polemický otazník. A ještě než jsem jej stačil dopsat, publikovali na stránkách Britských listů na stejné téma i Ilona Švihlíková a Marek Řezanka a v Deníku Referendum v dobrém slova smyslu provokativně Saša Uhlová a mluvčí ProAltu Jiří Karen.

Clapper: Janukovyč zřejmě použije sílu, aby se udržel u moci

30. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Zatímco USA údajně chystají nové sankce proti těm osobám na Ukrajině, které se uchýlí k násilí, ředitel zpravodajských služeb James Clapper varoval Senát, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč má "jasný úmysl" udržet se u moci a zřejmě použije násilí, nezákonné akty a další taktiku, která mu zajistí znovuzvolení v roce 2015.

Janukovyč "onemocněl"

30. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil opozici, že eskaluje situaci v zemi a zdůraznil, že jeho vláda dělá všechno, co je jen možné, aby vyřešila politickou krizi. Toto prohlášení se objevilo na prezidentském serveru poté, co bylo oznámeno, že Janukovyč onemocněl.

Sobotka za to nemůže, ale...

30. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poté, co na několik chyb v Sobotkově nominačním dopise upozornil Miloš Zeman, deník Blesk publikoval článek, v němž poukazuje na to, že chyb v Sobotkově dopise nebylo šest, bylo jich tam devět! Blesk má samozřejmě pravdu.

Ať byla motivace Miloše Zemana komentovat chyby v Sobotkově nominačním dopise jakákoliv (k tomu se nebudeme vyjadřovat, protože to jsou spekulace), z celého "skandálu" vzešla jedna záslužná věc, na kterou ovšem česká média nepoukázala.

Skutečným skandálem v této věci je otřesná úroveň pracovníků české státní správy i soudnictví. Hrubky a věcné chyby se například už léta běžně vyskytují v dokumentaci českých soudů. Považuje se to za normální. Nikdo to nekomentuje.

Je naivní se domnívat, že by hradní přestřelka nad chybami v Sobotkově nominačním dopise a následná mediální pozornost tomuto tématu mohla znamenat, že se v budoucnosti zlepší gramotnost státních úředníků - a že se bude vyžadovat, aby neprodukovali dokumenty s věcnými i gramatickými chybami?

Premiér Sobotka se už asi přestal poslouchat

30. 1. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Musím si to myslet, neboť místo toho, aby trapas při jmenování vlády "omluvil" např. okřídlenou hláškou doktora Chocholouška, že se tato chyba může opakovat maximálně jednou za deset let, tak se místo toho postavil do pozice slona v porcelánu a v duchu pořekadel - Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme- a - já nic, já muzikant , vše svedl na zaměstnance Lidového domu a za jím nezkontrolovaný chybný text, čímž se stal minimálně rovnocenným spoluviníkem, je finančně potrestá. Ale to není vše.

DEBATNÍ KLUB:

Jiří Fiala / Zuzana Candigliota - justice v ČR

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Stav justice v ČR je komentován průřezově celou společností. Většinově má justice nálepku zkorumpované, mocensky arogantní organizace zaměstnávající převážně oportunisty, mající za cíl lehce vydělat velké peníze. Při dotazu na kvalitu soudců vám většina právníků řekne, že těch dobrých je hodně málo a raději je nebudou ani jmenovat, aby jim náhodou neublížili. O vzorech se hovoří většinou v souvislosti s lidmi, kteří již nežijí, jako je bývalý ombudsman Otakar Motejl, nebo aktivně nepracují.

Abychom se dozvěděli o stavu české justice něco více než jen pavlačové řeči a pokud možno přímo od pramene, pozvali jsme do Debatního klubu dvě osobnosti stojící před českými soudy již několik let, v souvislosti s různými kauzami týkajícími se lidských práv, policejního násilí, ale i samotných soudců.

Zuzana Candigliotová je právnička Ligy lidských práv, kde se zabývá právy pacientů se zaměřením na porodnictví a očkování a dále právy obětí policejního násilí a odpovědností státu za nezákonné zásahy. Liga lidských práv je nezisková organizace, která hájí práva a svobody všech lidí. Pomáhá lidem, aby znali svá práva a aktivně je prosazovali. Prosazuje systémové změny, které zlepšují kvalitu života v České republice.

Jiří Fiala, dlouholetý předseda sdružení K 213, se často díky svým aktivitám stává vězněm a i krátce po publikování této debaty nastupuje výkon trestu. Je účastníkem množství sporů proti státu zejména ohledně odškodného za předchozí častá věznění. Běžně zastupuje účastníky řízení u soudu zejména v opatrovnických kauzách.

Sdružení K 213 (Klub 213) je občanským sdružením s jediným oficiálně definovaným cílem - vypuštěním paragrafu 213 (v novém trestním zákoníku pod č. 196) z trestního kodexu ČR.

Čtyřdenní pracovní týden jako způsob přerozdělování

30. 1. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Zvykli jsme si slýchat, že naše společnost je post-(zde si dosaďte co chcete). Není zcela jasné, kdo daný zlom definuje a již vůbec ne, proč by zrovna naše generace měla být na rozhraní vývoje. Taková rozhraní jsou často rozplizlá. Představa umělce, který před nedělí vytvoří moderní dílo, aby v pondělí začal umělcovat post-moderně, je jistě absurdní.

Británie plánuje zbavovat britského občanství osoby podezřelé z terorismu

30. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Obdobně jako někdejší komunistický režim v Československu před rokem 1989 zbavoval disidenty československého občanství a deportoval je do zahraničí, britská konzervativní ministryně vnitra Theresa May připravuje proceduru, v jejímž rámci by byly zbavováni britského občanství a ze země deportovány osob, podezřívané z "terorismu". Osoby podezřívané z terorismu by po deportaci z Británii byly bez jakékoliv státní příslušnosti, a měly by tedy vážné problémy získat vstup na území jakékoliv jiné země. Je to dalším pozoruhodným důkazem plíživé komunizace Velké Británie. Britská konzervativní vláda postupně zavádí nejrůznější totalitní praktiky, které používal československý komunistický režim. Její činitelé, kteří jsou nevzdělaní a nemají tušení o tom, jak komunistické režimy před rokem 1989 fungovaly, paradoxně postupně zavádějí jejich praktiky, poznamenává Jan Čulík.

Shami Chakrabarti, ředitelka britské lidskoprávní organizace Liberty, k tomu řekla: "Vždycky jsme zdůrazňovali, že osoby podezřelé z terorismu by měli být trestné stíhány a souzeny. Nejprve se politikové začali vyhýbat soudním procesům pro cizí občany, nyní usilují o totéž pro samotné britské občany. Tento plán je nespravedlivý a neodpovědný. Umožnil by britské vládě odstraňovat z Británie nebezpečné lidi a přesunout odpovědnost za ně na mezinárodní společenství, ale zároveň by bez soudu kriminalizoval potenciální nevinné politické disidenty. Je to populistické šílenství a pak propast.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská unie musí odpovědět na ruskou výzvu

30. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

KD│ Summit EU-Rusko odhalil prázdnotu uvnitř "strategického partnerství" dvou politických zón. EU potřebuje novou strategii, aby zabránila nové studené válce s Ruskem, napsal pro Deutsche Welle Ingo Mannteufel.

Šéf amerických výzvědných služeb ostře zaútočil na Snowdena

30. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

James Clapper, šéf amerických výzvědných služeb, ostře zaútočil v senátním výboru pro výzvědné záležitosti na whistleblowera Edwarda Snowdena. Označil zveřejněné informace, pocházející ze Snowdenových zdrojů, které publikoval deník Guardian a další média, za "dokonalou bouři", která ohrozí životy amerických občanů. Podle deníku Guardian to byla další etapa ve snahách americké vlády hájit masové špehování občanů.

Clapper vyzval Snowdena a "jeho komplice", aby vrátil dokumenty, které si odnesl z National Security Agency, aby se tím minimalizovaly "rozsáhlé škody, které jeho odhalení způsobila a dále působí".

Snowden opakovaně zdůrazňuje, že jednal sám a bez kompliců. Je to také údajně závěr, k němuž došlo vyšetřování jeho případu samotnou NSA.

Na otázku, zda Clapper považuje za "Snowdenovy komplice" i novináře, kteří vlastní Snowdenovy dokumenty, oznámil Clapperův mluvčí: "Pan ředitel Clapper tím mínil všechny osoby, které pomáhají Edwardu Snowdenovi dále ohrožovat bezpečnost našeho státu neautorizovaným zveřejňováním ukradených dokumentů spojených s legálními programy sbírání výzvědných informací ze zahraničí." Odmítl se vyjádřit konkrétněji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká propaganda

O vraždění Ariela Šarona, které český tisk ignoruje

30. 1. 2014

čas čtení 7 minut

Prověřoval jsem zprávy, které se objevily v tisku tento měsíc o Arielu Šaronovi po jeho smrti 11. ledna 2014. Mnoho informací o něm je dostupných na několik kliknutí: Wikipedie, stránky OSN i samotného Izraele. Porovnáním jsem zjistil, že českému tisku, rozhodně tomu nejčtenějšímu, se bohužel nedá věřit jediný odstavec. Zároveň se s tím však odkrylo něco vzrušujícího, velice optimistického. Díky mnoha zdrojům, které jsou každému okamžitě před očima, lze prožívat vlastní detektivní dobrodružství. Dozví se při něm člověk stokrát více o světě, než louskáním novin. O tom je můj článek. Jenom dodám, že nejsem novinář, nepohybuji se mezi intelektuály, jsem obyčejný zvědavý čtenář, píše Lukáš Stříteský.

K tomu: BBC: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud

Muži, kteří "ukradli" z popelnice vyhozené potraviny ze supermarketu, nebudou trestně stíháni

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská korunní prokuratura se rozhodla zrušit trestní stíhání proti třem mužům, kteří si odnesli několik potravin vyhozených do popelnice ze supermarketu Iceland. Oznámila, že si už nemyslí, že by jejich stíhání bylo ve veřejném zájmu.

Trestní stíhání proti třem mužům bylo zjevně zrušeno v důsledku vlny rozhořčení veřejnosti nad rozhodnutím prokuratury tři muže trestně stíhat. Toto rozhodnutí veřejně kritizoval i generální ředitel supermarketu Iceland.

Rusko obnovuje obchodní sankce proti Ukrajině

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Navzdory tvrzení ruského prezidenta, že Moskva dodrží své závazky vůči Ukrajině bez ohledu na to, kdo bude u moci, nejméně dvě obchodní sdružení si stěžují, že ukrajinský vývoz je opět na ruské hranici stíhán problémy. Situace je obdobná, jako v případě krátké, ale bolestivé obchodní války v srpnu. Jde o přísné pohraniční kontroly a další omezení pro ukrajinské zboží.

"Můžeme tuto informaci potvrdit", říká Genadij Čižikov, předseda Ukrajinské obchodní a průmyslové komory.

Federální celní služba Ruské federace včera zavedla režim zesílených kontrol ukrajinského zboží. To povede k přerušení dodávek ruským klientům. Informuje o tom tisková služba Federace ukrajinských zaměstnavatelů (Федерации работодателей Украины, FUZ).

Procedura zesílených kontrol postihne potravinářské, strojírenské a další zboží. Zboží je vykládáno z nákladních automobilů a vagónů, prohlíženo, kontrolovány certifikáty. Vybírají se dodatečné poplatky ve výši 5-40% ceny zboží. FUZ jedná s ruským protějškem o možnosti návratu k normálnímu celnímu režimu s poukazem na to, že i ruský byznys byl postižen zdržením a zdražením ukrajinských objednávek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Kravčuk: Ukrajina na "pokraji občanské války"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

První ukrajinský prezident Leonid Kravčuk během parlamentní debaty o amnestii varoval, že země je na "pokraji občanské války", a vyzval všechny zainteresované, aby jednali "s nejvyšší zodpovědností".

Obama slíbil uzavřít Guantanámo a ukončit válčení. Kritici zůstávají opatrní

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Prezident Barack Obama dnes přednesl Zprávu o stavu Unie. Řekl, že rok 2014 přinese uzavření věznice na kubánské základně Guantánamo, USA ukončí svou vojenskou roli v Afghánistánu a sejdou z "permanentní válečné stezky". Kritici upozorňují, že tyto sliby dal Obama již při nástupu do úřadu a má teď poslední příležitost je eventuelně splnit.

Supermarket Iceland se dotazuje britské státní prokuratury, proč žaluje muže, kteří si vzali jídlo z popelnic

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel supermarketu Iceland konstatuje, že kontaktoval prokurátory, poté, co byli muži obžalováni, a zdůrazňuje, že jeho firma na muže nezavolala policii

"V současnosti se snažíme zjistit z britské státní prokuratury, proč se domnívá, že je ve veřejném zájmu trestně stíhat tyto tři muže," konstatoval supermarket Iceland v oficiálním prohlášení.

Malcom Walker, generální ředitel supermarketu Iceland, zveřejnil ve středu dopoledne na Twitteru několik zpráv, v nichž upozorňuje, že Iceland žádá britskou státní prokuraturu v této věci o vysvětlení, a zdůrazňuje, že zaměstnanci firmy Iceland na muže, odnášející si potraviny z popelnic, policii nezavolali. Walker se o případu dozvěděl teprve ve středu dopoledne z deníku Guardian.

Upozornil, že supermarket Iceland ve čtvrti Kentish Town na severu Londýna je vedle policejní stanice. "My jsme policii nezavolali a nepožadujeme, aby byli muži stíháni," zdůraznil. Hájil také politiku supermarketu Iceland ohledně vyhazování potravin. "Vyhazujeme daleko menší množství potravin než většina supermarketů," řekl, "jen potraviny, které se už nedají jíst a které nemůžeme ani prodat, ani rozdat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotský ministr školství zaútočil na "anglickou xenofobii"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Skotský ministr školství Michael Russell zaútočil na britskou vládu. Ve svém středečním projevu zdůraznil, že britská imigrační politika je založeena na "odporné xenofobii". Označil imigrační politiku londýnské vlády za "hnusnou" a vyjádřil názor, že jejím zdrojem je euroskeptická ultrapravicová strana UKIP (Strana britské nezávislosti) a že poškozuje skotské univerzity.

Hořící keř je neuvěřitelně slabý film

29. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Přátelé mě v úterý večer donutili, abych strávil 75 minut svého života sledováním filmu Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Musím se přiznat, že něco tak špatného jsem už dlouho neviděl. Film mi působil podstatné duševní utrpení a po 75 minutách jsem ho vypnul. Ani přátelé mě nemohli přesvědčit, abych se trápil dál.

Většina špehování, které provádí britská GCHQ, je protizákonná, varuje čelná právnička

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Právní analýza vypracovaná pro britské poslance varuje, že britská špionáž špehováním občanů páchá beztrestně vážné trestné činy

Masové špehovací programy, které provozuje britská špionážní instituce GCHQ, jsou velmi pravděpodobně protizákonné a tím, že je ministři schválili, porušili zákony o lidských právech a o dohledu nad občany, varuje právní analýza, poskytnutá poslancům Dolní sněmovny.

Analýza poukazuje na to, že základní britské zákony o dohledu nad občany jsou příliš mlhavé a téměř jistě jsou interpretovány v rozporu se zárukami osobního soukromí, které zaručuje Evropská konvence o lidských právech.

Pracovníci GCHQ tak beztrestně páchají "vážné trestné činy". Pokud by se například ukázalo, že informace, které zjistili pracovníci GCHQ, byly použity při amerických úderech bezpilotními letadly proti civilním osobám, znamenalo by to, že pracovníci GCHQ, kteří tyto informace poskytli, by byli vinni vraždou a britská vláda by je musela postavit před soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Alexej Navalnyj obvinil ruskou vládu z obrovské korupce při výstavbě stadionů v Soči

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rusko prý rozdalo podnikatelům bez jakéhokoliv konkursu obrovské kontrakty. Podnikatelé ruské vládě na výstavbu stadionů účtovali mnohonásobně, o stovky milionů dolarů víc, než kolik stavba skutečně stála. Dělá se to jako v ČR: cena je nízká, dokud není kontrakt udělen. Jakmile má firma kontrakt v kapse, začne zvyšovat uměle náklady.

Cena samotného olympijského stadionu byla zvýšena až čtrnáctkrát. Hokejovou arénu a bobovou dráhu postavila sibiřská firma bez zkušeností s takovými stavbami za cenu, která byla o 260 milionů dolarů vyšší než je tržní cena. Korupce a protekcionářství je podle Navalného důsledkem "uzavřenosti Putinova vládního systému".

Problém spočívá také v tom, že pouhých několik dní před začátkem zimních olympijských her nejsou některé stavby stále ještě dokončeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Snowden byl nominován na Nobelovu cenu míru

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dva norští politikové společně nominovali Edwarda Snowdena na Nobelovu cenu míru za rok 2014. Socialističtí politikové Baard Vegar Solhjell a Snorre Valen aargumentují, že Snowdenova odhalení "přispěla k vzniku stabilnějšího a mírovějšího světového pořádku".

Nominace se musejí podat do 1. února 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Iskander -- mobilní raketový systém odstrašování v místních konfliktech

28. 1. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 31 minut

Přibližování vojenských sil NATO v Evropě k hranicím Ruska vyvolává závažné geopolitické otázky o úmyslech původně obranné aliance NATO, nervózní diplomatickou rétoriku a symbolické, vojenské i ekonomické odpovědi Ruska. Jednou z nich je i umístění praporu střel R-500 Iskander na "předsunutém" území Ruska v Kaliningradské oblasti. V tomto komplexu je zapojen i nejnovější výstražný radarový systém Voroněž-DM, který monitoruje případný útok strategických raket Aliance ve směru od Atlantiku.

Šokující název článku v dnešním Metru: Zima v MHD letos tolik nesmrdí

28. 1. 2014 / Tomáš Fiala

čas čtení 1 minuta

Již z letmého pohledu na titulek jsem usoudil (bohužel správně), jaké bude téma článku.

Nemám slov. Nenapadá mne žádný jednoduchý návod, jak pomoci bezdomovcům. Asi by se mělo především předcházet ztrátě domova (zavést možnost sociálního bydlení, neumožnit exekuci bytu kvůli banálním pohledávkám atd.). A samozřejmě hledat možnosti ubytování pro lidi, kteří jinak musí trávit zimu na ulici.

Daily Telegraph vydal inzerát kritizující "prohomosexuální komentátorku" z deníku Times

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britský konzervativní deník Daily Telegraph pozoruhodně v úterý publikoval soukromý inzerát podnikatele Demetriho Marchessiniho, který útočí na Libby Purves, komentátorku deníku Times, že publikuje "prohomosexuální komentáře".

20. ledna Purvesová kritizovala Vladimira Putina za jeho antihomosexuální postoje.

Marchessini mimo jiné ve svém inzerátě píše:

"Jednou z fascinujících otázek je, proč známá komentátorka Libby Purves, která dala jasně najevo, že nevěří v náboženství, opakovaně nařizuje těm, kdo mají náboženskou víru, co si mají myslet." Marchessini ji dále obviňuje z bagatelizace "spojení mezi homosexualitou a náboženstvím" a tvrdí, že homosexualita je v křesťanském náboženství těžkým hříchem už 2000 let."

Pokračuje: "Co paní Purvesová a mnozí jiní nedokážou pochopit, je, že když naše vláda legalizovala homosexualitu, neučinila ji tím morálním činem. Vlády rozhodují o zákonech, ale jen Bůh rozhoduje o morálce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruský tank a těžké bojové vozidlo pěchoty Armata se představí v květnu 2015

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nový ruský tank na podvozkové platformě Armata se veřejnosti představí napřesrok.

Objeví se na přehlídce spojené s oslavou vítězství ve 2. světové válce, oznámil ve vysílání stanice Echo Moskvy náměstek generálního ředitele firmy Uralvagonzavod Vjačeslav Chalitov. Kromě tanku se předvede i těžké bojové vozidlo pěchoty na stejné platformě.

Podle Chalitova byly při konstrukci Armaty použity perspektivní prvky v oblasti ochrany posádky, palebné síly i manévrovatelnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

Milionové pokuty aneb Neznalost zákona neomlouvá

28. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Povinnost nahlásit údaje pro vodní bilanci příslušnému správci povodí do konce ledna

Ohlašovací povinnost pro agendu vod a odpadů nutno nahlásit již do 15. února

Minulý rok rozdala Česká inspekce životního prostředí (ČIZP) firmám za nedodržení "jen" administrativy ohledně znečištění životního prostředí, milionové pokuty. Dle údajů ČIZP se částky za pokuty zvyšují. Firmy, kterých se tyto ohlašovací povinnosti týkají, si jich často nejsou vědomy, a tak ČIZP rozdává každoročně peněžité tresty jako na běžícím pásu. Přitom pro střední a malé firmy může být taková pokuta i likvidační. V následujících třech měsících mají firmy hned několik ohlašovacích povinností.

Služebníci státu

28. 1. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Ve středu 22. ledna tr. prošel v prvním čtení Sněmovnou návrh zákona o "státní skužbě." Média už po měsíce informovala o jeho důležitosti, významu a naléhavosti -- neopomněla připomenout, že sama Evropská unie už dlouho takový zákon požaduje a hrozí pro případ jeho brzkého nepřijetí sankcemi. Komentátoři -- myslím, že bez výjimky -- hudli stejnou. Prezident přijetí nebo přinejmenším projednávání zákona učinil podmínkou pro jmenování vlády. V celém tomto koncertu však podle mého soudu zcela chyběla jedna nota: odpověď na otázku, kterou si nikdo ani nepoložil - jaký bude společenský dopad zákona? Jinými slovy: komu vlastně budou ti, jichž se nový předpis dotkne, opravdu sloužit?

Monitor Jana Paula:

Komentovaná prohlídka výstavy Kurta Gebauera v Roxy NoD Praha

28. 1. 2014 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Ve středu 29. ledna proběhne od 17 hodin v experimentální prostoru Roxy NoD, Dlouhá 33, Praha 1 komentovaná prohlídka výstavy Kurt Gebauer - Letmý průnik & Modré plavkyně z Petynky. Pro mě je tato výstava, sestávající se ze tří částí, příjemným osvěžením v poněkud nudném konceptuálním ovzduší pražských výstav, především proto, že bývalý dlouholetý profesor na VŠUP Kurt Gebauer zůstal i po mnoha desítkách let důsledně věrný svému tématu a uměleckému programu, jímž je lidská figura. Mnozí pamatují legendární výstavu Malostranské dvorky v roce 1981...Gebauer, Jetelová, Kafka, abych vyjmenoval ty, kteří mě tehdy zaujali. Gebauer tím, že si v podstatě s figurou dělal to, co chtěl.

Koutek reklamní (nejen) tuposti

Špičková Česká televize

28. 1. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

"Díky našemu špičkovému nepřetržitému zpravodajství můžete být u toho". Tímto způsobem Česká televize ohlašuje nadcházející přenosy z olympijských her. Pravděpodobně nedopatřením tak porušila svůj vlastní kodex, v němž se praví (zvýrazněno pro potřeby článku):

5.5 Česká televize nakládá s informacemi, které pro diváky opatřuje, jako s hodnotou, již si není oprávněna na úkor diváků přivlastňovat, obchodovat s ní nebo ji učinit předmětem jakékoliv spekulace. Česká televize musí vždy přednostně postupovat tak, aby konkrétní informaci připravila s odbornou péčí do vysílání a touto cestou ji pohotově předala divákům.

Pýcha a předsudek v Rusku

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta



Potíž s homofobií v Rusku, argumentuje v této jedenáctiminutové reportáži, vysílané v pondělí večer na Channel Four News, reportér Matt Frei, že se homosexuálové a bisexuálové v Rusku stávají terčem tvrdých útoků neofašistů a ultrapravicových skupin, zatímco se policie dívá stranou a zůstává v nečinnosti. Neochraňuje je. Osmdesát procent ruských občanů diskriminující zákon proti homosexuálům podporuje. Homosexualita je totiž podle nich hřích.

"Rusko je hluboce konzervativní země, která dokáže daleko lépe idealizovat svou minulost než si představovat svou budoucnost. Diskriminovat homosexuály či další menšiny je jedním z nejstarších triků v učebnici politických her, a jedním z nejhnusnějších. Ukazuje to tu nejhorší stránku Ruska právě v době, kdy jeho vláda doufala, že si povšimneme té nejlepší," uzavírá reportér.

Klima je stále "v pohodě"?

28. 1. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 19 minut

Anebo si už nějakou dobu zahráváme holýma rukama s časovanou výbušninou? Na téma z nadpisu by se daly uzavírat sázky. Konečné vyhodnocení situace se ovšem vztahuje až na rok 2100, kdy ne zrovna každý případný dnešní sázející bude ještě žít. Aby přesně věděl, co se v mezičase nakonec doopravdy stalo. Už s předpovídáním počasí na dobu delší než týden rychle přibývají pozměňující faktory, které hned nemohly konkrétně přicházet v úvahu.

Roztomilí popletové

28. 1. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Francouzský prezident Hollande je poněkud dezorientovaný. Nemyslím teď jeho komplikovaný soukromý život, ale něco podstatně závažnějšího: ekonomickou politiku. Po poměrně slibných náznacích rozvoje sociální ekonomiky Hollande velmi dobře vyjevil totální zmatenost současné sociálně-demokratické levice, když ze sebe vydal následující perlu: "Musíme povzbudit nabídku, nabídka vlastně vytváří poptávku." Francouzský "socialista" tímto vyvolal z hrobu Sayův zákon trhů, který po právu pohřbil již Keynes. Není divu, že u podnikatelského stavu sklidil nadšení. Ekonomie strany nabídky se stala součástí neoliberální doktríny a v praxi byla uvedena M. Thatcherovou a R. Reaganem.

V Kábulu se zvedá nová vlna strachu

28. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Teroristický útok v Kábulu o weekendu ve druhé polovině ledna, při němž zahynulo 21 lidí včetně 2 Kanaďanů, se připravoval dlouhou dobu. Podle pana Matthewa Fishera z agentury Postmedia News, který Kábul několikrát navštívil, byl tento útok "nevyhnutelný". Vzhledem k neúspěšným pokusům napadnout opevněná vyslanectví a základny NATO bylo jen otázkou času, kdy si Talibán začne vylévat zlost na Západ tím, že napadne některou ze 6 nebo 7 populárních a při tom slabě chráněných restaurací.

Trampoty české levice

27. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Česká levicová scéna se již delší dobu potýká s řadou poměrně zásadních otázek.

Je český volič antilevicový? Nemá mu levice co nabídnout? Jaké zájmy většina občanů České republiky sleduje? Jak vlastně česká veřejnost vnímá pojem "levice", co si pod ním představuje? Považují lidé v České republice dělení na "levici" a "pravici" za něco překonaného? Co je k tomu vede? Vadí levici její roztříštěnost, či přesvědčení řady potenciálních levicových voličů, že zde skutečně levicový subjekt chybí? Opravdu českého voliče sociální otázka a témata s ní spojená nezajímají?

Mnichovská zrada

27. 1. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 17 minut

Myslím, že se to mohlo již tenkrát tušit. Neboť před tímto pátkem (30.9.1938 -- přijetí Mnichovské dohody) bylo ono drsné pondělí v polovině září (19.9.), kdy z čista jasna náš národ i naše vláda, zcela nepřipraveny, dověděly se z francouzské tiskové kanceláře, že Anglie a Francie se rozhodly podporovat německý požadavek odloučení německých území. Bylo by to zajisté možno učinit jinak, ohleduplněji; že se tak nestalo, mělo svůj smysl ... smysl neodvolatelnosti. Bylo by bývalo možno, aby obě velmoci v společném provolání k českému národu vyložily nutnost svého počínání, jak ji viděly; byly by mohly českým vůdcům ulehčit odpovědnost před českým národem. Neučinily nic takového... Zvolily způsob co nejnesrdečnější, skoro by se mohlo říct brutální... Chtěly však pravděpodobně, aby bylo slyšet bouchnutí dveří mezi námi a jimi; chtěly zamezit další diskuse a dát najevo, že pro ně je věc vyřízena... Ty dveře však nepřirazil vítr, ale lidská ruka. Ve skutečnosti již nebylo návratu k dřívějším stadiím československo-francouzského spojenectví.

Na obranu Edvarda Beneše

27. 1. 2014 / Martin Škabraha

čas čtení 15 minut

Kdysi vedl Milan Valach v Britských listech polemiku k Přemyslem Janýrem k sudetoněmecké otázce. Milan Valach už dnes není mezi námi a nemůže kvalifikovaně polemizovat a jeho znalostí historie a společenských věd obecně dosáhne málokdo. Přemysl Janýr se do ožehavého tématu kolem Mnichova pustil opět. Předkládá naprosto dogmaticky své pravdy a neponechává žádné místo pro jiný pohled, než ten jeho, píše Helena Puchýřová.

K tomu: články Martina Browna v Britských listech ZDE

Jan Čulík, O českém nacionalismu

Nejen interpretovat

27. 1. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 3 minuty

Dodnes palčivé téma zářijové krise v r. 1938 má skutečně tu smůlu, že je na ně navěšována bez přestání velká porce ideologického balastu. Bohužel při jeho odstraňování se s vaničkou nezřídka vylévá i samotné nemluvně. Ačkoliv P. Janýr hovoří o "známých a v dostupné české historiografii opakovaně zpracovaných faktech", při veškeré úctě si jich řadu nechal pro sebe.

Jak je to s informační hodnotou přírody

27. 1. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 16 minut

Tento text odmítly uveřejnit časopisy Vesmír i Respekt.

Přezíravý postoj lidí k přirozené tvořivosti, vnitřní uspořádanosti a významu přírody pro člověka a kulturu přetrvává. Nedaří se totiž překonat předsudek o předmětné pravdivosti vědy a o hodnotové neutralitě přírody. Ani vysoká pozornost speciálních věd věnovaná přírodě je zatím nepřivádí k uznání její skryté informační hodnoty. Naopak, přírodní vědy, které se zpředmětňují v technice, jejím prostřednictvím přírodní struktury rozbíjejí.

Lékařem ne za paradajky, ale za vědomosti

27. 1. 2014 / Michal Giboda

čas čtení 6 minut

Časopis Respekt, ročník XXV, 13. -- 19. 1. 2014 publikoval článek Lékaři za paradajky s podtitulem Stojí českým univerzitám Slováci za všechny trable s penězi a jazykem? V úvodu je popsána zkušenost Slovenky, studentky medicíny na Karlově univerzitě (UK má tři Lékařské fakulty), která na dotaz českých spolužaček, co má k svačině, odpověděla, že paradajku. Nevinná zápletka s neznámým slovem vyústila do vážného tvrzení, že Slováci nemají vlastní jazyk, jenom vykradli a špatně doplnili ten český. Pak se Slovence dostalo ponaučení, že jí školu v Praze platí rodiče jejích spolužáků ze svých daní.

Kulturní diplomacie prostřednictvím vysokého školství - pro české politiky věc neznámá?

27. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vyšetřili jsme přes 5 tisíc osob z téměř 60 zemí světa, což je obrovská databáze potenciálních přátel Československa. V mnohém nám při naší práci v Laosu, Jemenu, na Kubě pomohli právě absolventi univerzit v Čechách a na Slovensku (i když Laosan -- absolvent VŠCT v Praze -- prodával na trhu hodinky). Když jsem se později, "po sametu", zeptal odpovědné osoby, kde je databáze studentů, odpověděl, že to nikdo neví!

Zdroj: ZDE

Z článku Michala Gibody vyplývají šokující skutečnosti. Na rozdíl od chytřejších zemí, zdá se, nemají v ČR ani politikové, ani studenti ponětí, jak obrovský ekonomický, politický i kulturní význam pro prospěch země má přítomnost zahraničních studentů na českých univerzitách. Jde o proces kulturní, tzv. "měkké" diplomacie, v níž jsou obrovskými experty především Britové.

O chovu králíků

27. 1. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Vzhledem k ekonomické krizi se chov králíků stává čím dále tím více aktuálním. Nezaměstnanost a podvýživa nižších sociálních tříd nabývá na síle. Drobná hospodářská samovýroba je vhodným řešením krize, kterou se prakticky nejlépe snaží vyvlastňováním řešit exekuční firmy. Bohužel na nesprávných místech, ale nikdo přece není dokonalý.

Energie a rovnost

27. 1. 2014 / Ivan Illich

čas čtení 90 minut

Čtyřicet let starý text rakouského radikálního myslitele Ivana Illiche (1926--2002) nazvaný Energy and Equity je dodnes citován v alternativně laděných urbanistických studiích a je aspoň zčásti znám i v okruhu analytiků zabývajících se problematikou energetické krize a způsoby, jak jí čelit. Čeští čtenáři jsou pravděpodobně lépe obeznámeni s autorovými knížkami přeloženými do češtiny, Odškolněním společnosti (2001) a Limity medicíny (2012), jichž se přitom tematicky dotýká i ve svém článku o sociálně spravedlivém dopravním systému.

Jednoduché úkoly, které zatím žádný ministr zdravotnictví nedokázal splnit

25. 1. 2014 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Bude se měnit ministr zdravotnictví. Stejně jako před všemi tuším dvaceti před ním ho čekají jednoduché úkoly,které ovšem zatím žádný ministr nedokázal splnit.

To jistě bude především propleteností velmi protichůdných zájmů a balíku finančních prostředků, na kterých, byť nepřímo ,sedí ministr zdravotnictví. A samozřejmě je potřeba si uvědomit významné judikáty v oblasti zdravotní péče, které, shrnuto do lapidárního prohlášení, znějí - péče má být provedená v souladu s odborným názorem a doporučením a nelze jí odmítnout z důvodu neproplacení pojišťovnou.

Pojďme si těch pár jednoduchých zásad zopakovat:

Druhé anglické vydání knížky o českém filmu

25. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vzhledem k tomu, že se první, vázané vydání anglické monografie Jana Čulíka A Society in Distress o hraném českém filmu, vzniklém od roku 1989, od doby, kdy vyšla na podzim r. 2012, relativně rychle vyprodalo (zřejmě proto, že žádná jiná taková kniha o českém postkomunistickém filmu v angličtině neexistuje, filmologové v ČR nic nenapsali), anglické nakladatelství Sussex Academic Press nyní vydalo druhé vydání této publikace, jak je v Británii zvykem, v levnější, brožované verzi.

Další informace o knize i o tom, jak si ji objednat, naleznete ZDE; Britské listy mají však k dispozici několik výtisků brožovaného vydání za zlevněnou cenu 670 Kč (kniha má 395 stran, obsahuje barevné fotografie), kdo by měl zájem, pošlete finanční příspěvek v této výši na účet Britských listů (číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500) a napište do redakce, že vám máme výtisk poslat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41691