Poznámky z Prahy

25. 7. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 18 minut

Mám za sebou tradiční výroční pobyt v Praze. Pominu-li počasí a záplavy, byl vcelku potěšitelný. Smutek ovšem způsobuje česká politická scéna.

Zeman spojuje pravici, rozděluje levici

25. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Řekl bych, že ještě před tím, než prezident Zeman přišel s Rusnokovou vládou, byla pravice celkem rozdělena. Miroslav Kalousek chtěl "testovat" skutečnost, že pravice má sněmovní většinu, tajnou volbou nového předsedy Sněmovny, a vskutku v té době taková většina byla asi iluzorní. Pravice byla připravena porvat se mezi sebou o sestavení vlády s tím, že to dopadne pravděpodobně fiaskem a nutností předčasných voleb. To byla doba, kdy TOP09 připouštěla možnost rozpuštění Sněmovny.

OBČANÉ NA BALKÁNĚ MAJÍ PLNÉ ZUBY POLITIKŮ

Po šesti týdnech protivládních demonstrací v Bulharsku došlo v Sofii ve středu k násilí

25. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Po šesti týdnech víceméně pokojných protivládních demonstrací v Bulharsku došlo ve středu v Sofii k násilí. Demonstranti obklíčili parlament, házeli kamením a střetli se s policií, která evakuovala budovu parlamentu. Po dobu 40 dnů vyjadřují tisíce většinou mladých středostavovských demonstrantů v Sofii svůj odpor vůči bulharských politikům, které považují za zkorumpované a neschopné a požadují, aby odstoupila vláda, která vznikla teprve před několika měsíci.

Nedůvěra nelepí

25. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 20 minut

Zatímco se pozornost mainstreamových médií zaměřuje na to, zda Rusnokova vláda (ne)dostane důvěru Sněmovny ČR, poněkud ve stínu jejich zájmu zůstává mimořádně rozdělená česká společnost. Kdo a co ji rozděluje?

Jedná se o poměrně zásadní témata, jakými jsou pojetí demokracie, právního státu, sociálního státu či obecně hodnot, na kterých má společnost stát.

Snowdenův právník popírá, že by jeho klient obdržel ruské dokumenty

25. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský právník bývalého zaměstnance NSA Edwarda Snowdena protiřečí zprávám o tom, že jeho klient už obdržel dokumenty umožňující vstup na ruské území. Anatolij Kučerena tvrdí, že se do oběhu dostala "dezinformace". Podle něj Snowden dosud neopustil tranzitní prostor moskevského letiště Šeremetěvo, kde se zdržuje již měsíc s úmyslem co nejdříve odcestovat do jiné země.

Edward Snowden plánuje zůstat v Rusku, uvedl jeho právník

25. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Status amerického whistleblowera Edwarda Snowdena nebyl dosud vyřešen a Snowden má v úmyslu zůstat v Rusku natrvalo, uvedl jeho právník. Anatolij Kučerena, který ve středu navštívil Snowdena na moskevském letišti Šeremetěvo, vysvětlil, že Snowden zatím zůstává v tranzitní zóně. Ruští imigrační úředníci dosud nevydali očekávané potvrzení, které by Snowdenovi umožnilo opustit letiště.

Snowden chce zůstat v Rusku natrvalo a "chce si najít v Rusku práci, chce cestovat a vytvořit si pro sebe nový život," sdělil Kučerena ruské televizní stanici Rossija 24. Snowden se prý už začal učit rusky. Kučerena mu přinesl Dostojevského Zločin a trest a Čechovovy povídky, aby se poučil o ruském národním charakteru. Na twitteru si jeho uživatelé dělají legraci, že Snowdena z moskevského letiště nepustí, dokud knihy nepřečte.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská média jsou i kritická, v ČR si pěstujeme mediální Disneyland

25. 7. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Já vcelku chápu, že v Británii přinášejí média rozsáhlé informace o tom, že se narodilo dítě. Jakkoliv je monarchistické zřízení, existující již jen z důvodu udržování mýtu o britském impériu a navozování domnělého spojení s minulostí, absurdní, prostě existuje. I Guardian včera zařadil jako první zprávu ve svém e-mailovém newsletteru to, že se dítě narodilo.

Globální Minotaurus:

Fundovaný pohled na krizi pro všechny, kdo se nemíní spokojit s vysvětleními o "chřipce, která odezní"

25. 7. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 4 minuty

Nakladatelství Rybka Publishers přišlo na český trh s druhým, rozšířeným vydáním knihy řeckého profesora Yanise Varoufakise opírající se o metaforu Globálního Minotaura. Globálním Minotaurem jsou míněny vlastně globální nerovnováhy (což by neznělo tak dobře), které jsou podle autora osou současných problémů.

Kniha je čtivá a psaná srozumitelným jazykem, takže se do ní mohou s chutí zakousnout i neekonomové. Hned jedna z prvních částí knihy: "Šest vysvětlení, proč se to stalo" (myšleno Velká recese) čtenáře "chytne" svou břitkostí, odborností i sarkasmem.

Zápisky z cest

24. 7. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Již několik let objíždím celou republiku s přednáškami, debatami a různými dalšími akcemi. Mám tak kontakt s řadou občanů tzv. "z první ruky" a příležitost si s nimi popovídat o tom, co je trápí, jakou vidí budoucnost pro ČR apod. Myslím, že by závěry či malé statistické vyhodnocení mohlo čtenáře Britských listů zajímat.

101 -- blbost na n-tou

25. 7. 2013 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

Koaliční mantru o 101 podpisech pro Němcovou papouškovali jako argument pro její jmenování snad všichni čeští novináři. Uvedu pár argumentů, proč "stojednička" není žádnou ústavní zvyklostí, nýbrž prostou blbostí, píše Pavel Drs.

Důvěřuj, ale ověřuj - až do posledního muže

25. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ve vzdáleném, i na poměry rozvojového světa mimořádně zaostalém Banánistánu právě vypukly ozbrojené kmenové nepokoje, které hrozí zemi uvrhnout do naprostého chaosu. Bezprostředním impulsem násilí se stal požadavek prezidenta Ubua, kterému parlament tvrdošíjně odmítal schválit jeho vládu, aby strany údajně disponující sněmovní většinou předložily úplný seznam podpisů všech svých poslanců, a to navíc po vzoru jisté Kaddáfího petice adresované kdysi Egyptu vyvedený vlastní krví signatářů.

Vyvadil jako myš, která řve. To pištění je směšné

25. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

reakce na článek Jiřího Vyvadila "Miloši, vyděračům se ustupovat nemá"

Ano, vyděračům se ustupovat nemá. Jak pravil národní socialista, nyní přechodně v sociálně demokratickém převleku, Jiří Vyvadil. Proto by ČSSD s podporou vládě neměla váhat, konstatoval politický a mediální analytik Štěpán Kotrba v reakci na poslední blog Jiřího Vyvadila.

SPAS: "Levice by měla být aktivnější"

25. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity k aktuálním událostem

Spojenectví práce a solidarity považuje za důležité vyjádřit se k aktuálním politickým událostem, které mají zásadní význam pro budoucí vývoj České republiky.

SPaS vítá odchod vlády Petra Nečase. Vládu Petra Nečase, potažmo Miroslava Kalouska SPaS považuje za nejhorší vládu v celé polistopadové historii, která vrhla Českou republiku na dno: ať již v politické kultuře, morálce, v oblasti ekonomické a sociální.

Česko: Nejsou viníci korupční aféry. Porážka státního zastupitelství

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý český premiér Petr Nečas a členové jeho vlády nebudou postaveni před soud. Největší korupční skandál v historii země se změnil v jednu z největších právních frašek v posledních dvou desetiletích, napsal v Gazetě Wyborczej Luboš Palata.

Zastupitelství požádalo o zbavení imunity expremiéra, který má za sebou tři roky jako hlava vlády a dvacet let ve vrcholné české politice. Avšak Nejvyšší soud stíhání tří exposlanců, které měl Nečas údajně korumpovat, zrušil.

Odstoupivšího Nečase nahradil Jiří Rusnok jmenovaný prezidentem Milošem Zemanem. Vláda nemá většinu v parlamentu, podporuje ji pouze 26 poslanců z Komunistické strany Čech a Moravy. Nicméně do voleb v červnu 2014 Zeman může ve skutečnosti pověřit dalšího kandidáta (což může být opět Rusnok), pokud by předchozí nedostal většinu v parlamentu.

V zemi roste politický chaos, jehož důsledky je obtížné předvídat. Sociální demokraté se snažili o rozpuštění Poslanecké sněmovny, ale ani oni neměli většinu.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Věnováno českým televizím

Britský satirický čtrnáctideník Private Eye: "Žena porodila dítě"

24. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Britský satirický čtrnáctideník Private Eye iracionální šilenství o narození jednoho dítěte v Anglii shrnul zcela přesně, šokujícím velkým titulkem na první straně: "ŽENA PORODILA DÍTĚ!" Co je na tom sakra tak zvláštního? A proč jsou narozením nemluvněte v jedné obskurní parazitické anglické rodině zbohatlíků posedlé české televize? Jaký je veřejný zájem? Proč za absurdní divadlo roajalistických orgií ve vzdálené zemi, o níž Češi nevědí nic, mají platit veřejnoprávní České televizi čeští občané televizní poplatky?

Zaujal mě komentář Roba Camerona, občasného pražského korespondenta BBC. Na Facebooku publikoval informaci: "Česká televize hledá někoho, kdo by pro ni ve vysílání komentoval narození britského královského potomka 'z britské perspektivy'. Já si lakuji nehty."

K tomu připsal jeden jeho známý: "My Skoti na narození tohoto dítěte s.reme, a vy Češi byste měli taky." - Přesně.

Zápas (ve volném stylu) o Černého Petra

23. 7. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Tomu říkám odcházení! Ne při zdi, zahanbeně, se svědomím pošramoceným nesplněnými sliby, s očima sklopenýma před hněvivými zraky občanů..., ale zpříma, furiantsky a se vší parádou odešla nejméně oblíbená vláda naší polistopadové historie, když na odchodnou ještě rozhodila mezi své věrné bratru čtvrt miliardy korun. Nepochybně dřeli jako koně. Dokonce v podstatě bez víkendu, jak poznamenal exministr Benda. Prostě zlatí hoši. Mi(ni)stři! Škoda jen, že za sebou zanechali úhor. A sem tam nějaký ten tunel. Anebo alespoň tunýlek. Děkujeme, hoši (a děvčata)!

"Přispívat na něco, co mají jiní čtenáři zdarma? Proč?!"

21. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Osobně jsem dosud příspěvek neposlal na chod Britských listů neposlal. Nemám důvod. Přispívat na něco, co mají jiní čtenáři zdarma? Proč? Nevidím k tomu sebemenší důvod,

píše jeden čtenář, jehož jméno raději neuvedeme.

Vyjádřením tohoto svého postoje totiž přesně zaznamenal, co je základní problém v dnešní České republice. Mnozí lidé zapomněli, co je solidarita. Pokud se tento postoj v zemi nezmění, ČR se nikdy z průšvihů nevyhrabe, míní šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

Prosíme přispějte finančně na provoz Britských listů

17. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

prosíme, nezapomínejte, že provoz serveru Britské listy nemůžeme vést zadarmo. Čtenáři, kteří nás čtou ve stále větších počtech, by si měli uvědomit, že i když samozřejmě Britské listy neprovozujeme pro zisk, příspěvky na minimální provozní náklady potřebujeme. Jsme tedy závislí na průběžných finančních darech od čtenářů.

Za Britskými listy nestojí žádný investor ani podnikatelský manipulátor. Jsou jedním z mála zpravodajských a analytických portálů, vycházejících v češtině, které nemají politickou agendu a nepodporují žádné podnikatelské či politické seskupení či stranu.

Pokud považujete za důležité, aby Britské listy dále fungovaly, prosím, přispějte finančně na náš účet. Je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Můžete též přispět z mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Neposílejte eura do pražské banky ze zahraničí, poplatek je astronomický. Děkujeme.

Komunismus se měl budovat v Británii

24. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Ještě jeden pěkný citát z amerického spisovatele Billa Brysona:

Obchodní dům Daniel mi vždycky připomíná, jak by vypadala Británie za komunismu. Dlouho mi už připadá škoda - a pohlížím na věc nyní z globálního hlediska - že takový důležitý experiment reorganizace společnosti byl ponechán na starosti Rusům, když je zjevné, že Britové by to provedli daleko lépe.

Česká politická hra

24. 7. 2013 / Oskar Krejčí

čas čtení 6 minut

Podle Britské encyklopedie je hra formou zábavy, jejímž smyslem je rozptýlení či pobavení. Často je založena na soutěži. To vše se tak trochu u nás v politice děje. Je to však hra?

Situace uprostřed aktuální politické rozepře se vyznačuje předstíranými manévry a čekáním. Manévry mající podobu výroků "rozhodneme se podle programu" či hysterických výkřiků "zachraňme parlamentní demokracii". Hlavně se ale čeká na hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka.

Rusko amnestuje vězněné podnikatele výměnou za náhradu škody

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Prezidentská amnestie pro vězněné ruské podnikatele začala včera propuštěním třinácti osob. Informoval o tom podnikatelský ombudsman Boris Titov. Celkem si v ruských věznicích odpykává tresty za ekonomickou kriminalitu na 13 000 osob a očekává se, že řádově tisíce z nich budou po zaplacení škod, jež způsobily, propuštěny na svobodu.

O neoliberální posedlosti ziskem

22. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

píše ironicky americký spisovatel Bill Bryson ve svém cestopise o Británii Notes from a Small Island (Zápisky z malého ostrova):

Železniční trať z města Settle do města Carlisle (na severozápadě Anglie) je snad nejslavnější obskurní trať na světě. Britské železnice (British Rail) ji chtějí zlikvidovat už dlouhá léta, na základě argumentu, že je prodělečná. Tato absurdní myšlenka, že věci musejí vydělávat, anebo je nutno je zlikvidovat, je snad nejúpornějším dědictvím éry Thatcherové, natolik, že ji přijalo i mnoho levicově orientovaných osob. Ale když se nad tím zamyslíte třeba jen na nanosekundu, je naprosto zřejmé, že nejcennější věci v životě vůbec na sebe nevydělávají. Pokud byste chtěli následovat tuto absurdní logiku, museli byste zrušit všechny semafory na křižovatkách, školy, kanalizaci, přírodní rezervace, muzea, univerzity, staré lidi a ještě mnoho dalšího. Takže proč proboha by něco tak užitečného, jako je železniční trať, která je většinou mnohem příjemnější než staří lidé, daleko méně se hašteří a daleko méně se věnuje drbům, měla vydělávat zisk, aby směla dál existovat? Je to způsob myšlení, který musí společnost okamžitě opustit.

Bill Bryson, Notes from a Small Island, Doubleday 1995, str. 311-312.

Výročí jako příklad

24. 7. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 4 minuty

Za pár dní (přesně 28. července) uplyne 5 let od zveřejnění studie "Technické a provozní parametry XBR radaru v Brdech", která odborně završila řadu měsíců dlouhou diskuzi a především odpor veřejnosti proti vybudování americké základny na území České republiky.

Jak zachránit politiku před gaunery aneb Co se to vlastně aktuálně děje kolem kauzy poslanecké imunity?

24. 7. 2013 / Martin Pleva

čas čtení 9 minut

V nejlepším případě jsme svědky orgií právního pozitivismu, nad jakými zůstává veškerý zdravý rozum stát. Ustanovení základního zákona našeho státu o tom, že "poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech" a že "za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat" (č.1/1993 Sb., čl. 27, odst. 1,2; tak i všude dále) jsou nyní evidentně stavěna na hlavu. Ano, naši ústavodárci byli v r. 1992 tak naivní, že je nenapadlo, že by poslanec či senátor mohl hlasovat či se jakkoli projevovat pod vlivem "pozitivní či negativní motivace", resp. že by v případě oné motivace negativní mohlo jít o něco zcela jiného, než co bylo prováděno za minulého režimu. Veřejná debata si nesmí ovšem nechat vnutit jakési kolektivní zatemnění logického úsudku.

Sýrie: Zklamaní povstalci se vracejí k Asadovi

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Povstalci zklamaní rostoucím vlivem islamistů na syrskou opozici a ztrátou původního smyslu "revoluce", vyčerpaní více jak dva roky trvající občanskou válkou, kterou prohrávají, se po stovkách rozhodují přijmout nabídku amnestie ze strany režimu. Jejich rodiny se potichu vracejí na území kontrolované vládními jednotkami, které pokládají za bezpečnější.

Gosudar Zeman, hledání paralel a tříštění reality

22. 7. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 34 minut

"Ve smyslu, ve kterém obvykle používáme toto slovo, je oligarcha osoba s ukradenými penězi, která pokračuje v plundrování národního bohatství, využívajíc svůj zvláštní přístup k orgánům moci a správy." (V.V. Putin)

V posledních týdnech se v českých médiích opakovaně objevila srovnání, vyslovená předními českými politiky ohledně jednání prezidenta Miloše Zemana, která tvrdila, nebo naznačovala, že Zeman svojí politikou směřuje k putinismu či, že se snaží jednat jako ruský gosudar. ZDE, ZDE, ZDE,ZDE,ZDE

Ruská politika vůči "blízkému i méně blízkému" zahraničí - polopravdy a mýty

23. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Konzervativní obrat v sovětské zahraniční politice do jisté míry vlastně nastal již za Stalina, i když nutno říci, že měl pouze podmíněný a taktický charakter - totiž pokud šlo o země, jež Moskva nehodlala v nejbližší době začlenit do impéria, ale chtěla s nimi přesto rozvíjet rozsáhlou spolupráci a vytvářet na jejich straně určitou závislost. Namísto transparentní leninské politiky "vývozu revoluce" zde byly proto aplikovány mnohem pružnější, v jistém smyslu pragmatičtější přístupy, které v extrémních případech dokonce přinesly cílené existenční obětování místní promoskevské komunistické agentury ve prospěch jiných cílů (poválečné Řecko, Írán v době islámské revoluce). Uvnitř impéria tomu ovšem takto nebylo, tam platil se vším všudy jednotný mustr a počet stupňů volnosti připuštěný pro satelitní režimy byl velice nízký, jak ukázalo mj. Pražské jaro 1968. Zmíněný model, tj. vytváření "klonů" sovětského zřízení v zóně vlastního vlivu, byl později výrazně kritizován a odmítnut i těmi, kdo se jinak k tradici sovětského imperialismu podmíněně hlásí. Původ zmíněného odmítnutí lze stopovat různě, např. k historiku Lvu Gumiljovovi, který považoval extrémně modernistickou homogenizaci sovětského impéria na úkor starších organizačních principů z dob carských za příčinu nefunkčnosti sovětského zřízení. Ale tento přístup si - také prostřednictvím Gumiljova, ale patří sem i celý ruský emigrační eurasianismus - osvojila i akademicky dnes mimořádně vlivná ruská extrémní pravice, jejímž hlavním intelektuálním představitelem je Alexandr Dugin s jeho zásadní knihou Základy geopolitiky: Geopolitická budoucnost Ruska (Основы геополитики: геополитическое будущее России) vydanou roku 1997 nakladatelskou péčí generálního štábu.

Odpověď aktivního občana na praktiky "našich" soudů

23. 7. 2013

čas čtení 22 minut

Protivládní demonstrace, Ostrava, Masarykovo náměstí, 17. 11. 2012 (na fotografii, pořízené deníkem Právo, je Dušan Míček, pod čepicí vlevo autor)

V poslední době se i v nezávislých a alternativních médiích množí názory popisující velmi surově a brutálně naši současnou společenskou realitu víceméně následovně, píše Martin Míček:

"Co jste vy idealisté a snílci čekali, převrat v r. 1989 neměl s očekáváním lidí a nástupem skutečné svobody a demokracie nic společného, rozhoduje moc a síla peněz! Nelze se proto divit naší současnosti, já to přece vždycky říkal..."

Všichni známe ono rčení, "že po bitvě je každý generálem..."

Ale ona bitva opravdu skončila?!

Alternativy existují, aneb nenápadný půvab regionalismu

23. 7. 2013

čas čtení 8 minut

Vážený pane Čulíku,

V návaznosti na článek Willa Huttona tvrdíte, že v Británii a České republice není žádná politická strana, která by měla ekonomickou a politickou strategii alternativní vůči neoliberalismu, píše Marek Pavka.

Dovolím si Vás upozornit, že takovéto strany tady jsou. Ve Velké Británii jde Skotskou národní stranu, velšskou Plaid Cymru a další regionalistické strany. Skotské národní straně, která ve Skotsku vládne, se podařilo vytvořit mnohem příznivější sociální a ekonomické prostředí, než jaké je v Anglii, což snad jako obyvatel Glasgowa víte, a jako vzor vidí Norsko. SNP se staví proti škrtům v sociální sféře, které jsou typické pro londýnské vlády všech možných barev. Dokonce i lord Adonis, hospodářský stratég labouristů prohlásil, že Anglie by se od Skotska měla učit.

Současná politická scéna aneb Jak si zachovat duševní zdraví

23. 7. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

V době Protektorátu Čechy a Morava za nacistické okupace ovládly protektorátní žurnalistiku podivné charaktery. Aktivističtí novináři-kolaboranti v čele s Lažnovským začali veřejně upozorňovat na nacistům nepohodlné lidi a psaním pronacisticky orientovaných článků škodili již tak zdecimovanému národu.

Naši předci správně pochopili, že číst protektorátní tisk je jen ztrátou času a peněz. Lidé tak přestali noviny kupovat a v důsledku toho se prodej tisku téměř zastavil. Zavládlo samozřejmě zděšení - hrozilo, že žurnalisté přijdou o teplá místečka.

Omezování volebního práva občanů ČR

22. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Komentáře médií ve věci kauzy bývalých poslanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy se v posledních dnech po rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) točí kolem rozsahu poslanecké imunity. NS rozhodl, že se poslanecká imunita vztahuje na jakékoliv jednání poslance, a tedy i možnost prodat svůj mandát za lukrativní dobře placenou funkci ve státem řízené firmě nebo jiné zajímavé hmotné statky a nazývá tento krok "politickým jednáním".

Tento překvapivý výrok NS se však netýká pouze zúčastněných exposlanců, ale dotčenými osobami se stávají všichni občané ČR, upozorňuje Martin Bečan:

Je jim totiž významným způsobem omezováno aktivní volební právo, které jim dává možnost volit své zástupce do Parlamentu ČR a rozhodovat tak ve volbách o složení parlamentu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39938