Evropská exekutiva se rozhodla přijmout kroky proti škrtům

8. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Evropská exekutiva požaduje změnu ekonomické politiky EU směrem k podpoře hospodářského růstu. Levicový předák Alexis Tsipras zintenzivňuje rebelii Řecka v eurozóně.

Evropská exekutiva reagovala na volební zemětřesení ve Francii a v Řecku tím, že začala požadovat směru hospodářské politiky EU směrem k podpoře růstu. Nový energický levicový předák v Athénách zároveň zintenzívnil vzbouření Řecka proti politice škrtů.

V eurozóně vzniká krize politické legitimity

Merkelová vzkázala do Athén a do Paříže, že škrty je nutno realizovat. Vyvolalo to protiněmecké nálady

8. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Z třicetiměsíčního úsilí zachránit euro snížením státních výdajů se stává krize politické legitimity. Strategie vedení EU se totiž dramatickým způsobem střetla s přáním voličů v Řecku a ve Francii.

Německá kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, že Athény musejí splnit tvrdé podmínky záchranného balíčku v hodnotě 130 miliard euro, i když více než 60 procent řeckých voličů hlasovalo pro strany, které tyto podmínky odmítly.

Po prezidentské kampani ve Francii, v níž Merkelová otevřeně podporovala Sarkozyho a urážela nového francouzského prezidenta Françoise Hollanda, nyní Merkelová zdůraznila, že odmítá hlavní příslib Hollandovy předvolební kampaně. Na tiskové konferenci v Berlíně podtrhla, že prostě jednání o fiskálním paktu znovu neotevře.

Idnes: "Vyspělé evropské země už pro nás nejsou vzorem"

8. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Konečně to tedy bylo řečeno naplno. Ekonom Pavel Kohout píše v Idnes:

"Tzv. vyspělé evropské země již nejsou pro nás vzorem. Francouzský státní dluh je v porovnání s Českem dvojnásobný a nově zvolený prezident hlásá další utrácení. Hollande, bude-li vskutku sledovat svůj ekonomicky nesmyslný volební program, má šanci dovršit dílo, které Mitterrand začal, a dovést svoji zemi k určité obdobě řeckého scénáře."

Zdroj: ZDE

Jednoduché vidění světa u pana Kohouta obdivujeme. Vkládá Hollandovi do úst, že "bude utrácet". Ten naopak pouze zdůraznil, že škrty doplní prorůstovými opatřeními. Po celé Evropě se dnes hovoří o tom, že samotné škrty k odstranění deficitu nevedou, vedou k jeho růstu, protože ochromují hospodářský rozvoj. Je to jasně vidět na příkladu Řecka i Irska a dalších zemí.

Nejzajímavější na přiznání Pavla Kohouta a IDnes však je to, co jsme tušili už dávno. Mnozí lidé v České republice se po pádu komunismu nikdy nevyrovnali se západní demokracií. Vadila jim na ní svoboda projevu i sociální infrastruktura. Postkomunistický režim v ČR se k západním demokratickým a sociálním hodnotám hlásil vlastně jen formálně. Teď zřejmě nastává etapa, kdy bude establishment v Česku přiznávat už zcela otevřeně, že chce jít "vlastní, třetí cestou". Konec konců, taková míra korupce a rozkrádání prostřednictvím vládních špiček jako v Česku nikde na Západě neexistuje. Je fakt, že v tom západní vyspělé země pro Česko skutečně nejsou vzorem, to spíš tak Kazachstán.

Pokud "vyspělé evropské země už pro nás nejsou vzorem", pane Kohoute, které země jsou pro Česko vzorem? Rusko? Čína? Anebo si Česko pod vedením pana Kohouta vytvoří vlastní cestu?

Bude to ještě zřejmě velmi zajímavé...

Grilování orgánů, odpovědných veřejnosti, díl 4.

"Byl" je minulostí slova "je". Po vině musí následovat trest...

8. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 15 minut

pokračování analýz projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize a Radu Českého rozhlasu, zveřejněné v článcích "Protiprávnost pod záminkou práva na právo", "Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme" a "Rada ČT zveřejnila rozpočet ČT. Pozdě, ale přece. Jásejme..."

"Tak Zelenka už to má za sebou", "Už není ve střetu zájmů" psalo mi spokojeně a tak trochu škodolibě několik čtenářů mé stížnosti na Zelenkovo porušení zákona tím, že mimo toho, že byl zvolen členem Rady ČRo, působil jako zastupující ředitel odboru vnějších vztahů ministra školství Dobeše. Jako kdyby spravedlnost spočívala v nezaměstnanosti... Po příchodu nového ministra dostal totiž Zelenka okamžitou výpověď.

Zelenka to ovšem nemá za sebou, ale teprve před sebou.

Bajka o bohyni Izip

7. 5. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 6 minut

1.

V globálním světě vedeném anonymními nadnárodními finančními božstvy hrají stále větší roli lokální kmeny. Není divu, božstva jsou daleko a peníze blízko. Ne už národy, leč kmeny, svolávající se bubny k válce či tučnému hodu. Stejně jako se války proměnily z válek, vedených státem proti státu, v občanské konflikty nebo výchovná přepadení, změnily se i kultivované národy ve skupiny, kmenům se ze všeho nejvíc podobající. Zdá se, že to je zapříčiněno oslabením centrální moci státu globalismem, či prostupností této moci zdola -- také významnou roli hraje zhroucení převládajících hodnotových vzorců.

Bílý dům šíří předvolební propagandu

8. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Barack Obama udělal totéž, co dělával George W. Bush, uvedl publicistický pořad rozhlasu BBC "Today" v úterý dopoledne. V předvolební kampani totiž zveřejnil zprávu o tom, že se CIA podařilo "zlikvidovat teroristické spiknutí". Nikdo nebyl zraněn a těžko říci, o co kromě předvolební propagandy Bílého domu vlastně jde, uvedla BBC.

Podle Bílého domu a FBI zabránily americké výzvědné služby pokusu al Kajdy v Jemenu vyhodit do povětří letadlo, které mělo letět do Ameriky prostřednictvím složitější verze bomby umístěné ve spodním prádle sebevražedného atentátníka. Americký ministr obrany Leon Panetta uvedl, že to znamená, že je nutno zachovávat bdělost a ostražitost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Al Džazíra: Čína vyhostila naši reportérku

8. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Anglické vysílání televize Al Džazíra bylo nuceno uzavřít svou pekingskou kanceléř poté, co čínské úřady odmítly obnovit akreditaci její reportérky Melissy Chanové i poskytnout akreditaci jakémukoliv jinému reportérovi z Al Džazíry.

Novinářské organizace varují, že je to vážnou hrozbou práci zahraničních novinářů v Číně.

Co kdo (ne)může reformovat

7. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Pozvolna vyprchává rozčarování všech, kdo očekávali, že po rozpadu Věcí veřejných musí vláda padnout. Nestalo se. Místo toho se na české politické scéně objevil nový politický subjekt, a to rovnou v parlamentu. Subjekt, který nedostal v řádných volbách ani jeden hlas, ale který přesto nese hrdé označení: LIDEM. Má jít o zkratku Liberální demokracie.

Člověku nedá se nezeptat, co na novém subjektu bude liberálního a čím vším se bude odlišovat od strany Věci veřejné.

Bilbórdy v ČR

7. 5. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Minulý týden volení zástupci lidu odvedli svoji obvyklou práci: Jako obyvkle, když hrozí, že by bylo načase změnit něco, o čem se příliš dlouho žvaní, léta běží a problém akorát hnije (bilbórdy kolem silnic), po únavné mediální masáži sugerující totální převrat poměrů se dočkáme jen dalších triků (do 5 let se to odšroubuje a posune o pár metrů dál, ale uděláme to větší, aby byl občan nepřišel o právo na informace z polí, lesů, luk a strání.)

Jak mohou takoví Němci bez bilbordových informací vůbec žít? Je to snad součást denacifikace, že v Německu bilbordový mor neznají? A nejen Němci. I za Odrou, za Rýnem, za Dunajem žijí lidé -- a také bez bilbórdů.

Česká ekonomika si vede dobře. Proč škrtat?

ČR: Zahraniční obchod překvapil nejvyšším přebytkem v historii

7. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zahraniční obchod skončil v březnu historicky nejvyšším přebytkem 37,5 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 14,5 miliardy Kč. Vývoz v březnu podle předběžných údajů meziročně stoupl o 6,9 procenta na 277,7 miliardy korun a dovoz o 1,4 procenta na 240 miliard Kč. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Podrobnosti ZDE

K tomu: Zahraniční ekonom o tom, proč jsou české vládní škrty nesmyslné

Zadluženost ČR v mezinárodním srovnání

Zásadní článek o české hospodářské situaci, kterou zhoršuje Kalouskova vláda svými nekompetentními kroky

Dům na poříčí 2

8. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Zpravodajství o domě na poříčí Vltavy v Holešovicích od události ohnutí ocelových podpěr v neděli 29. dubna znatelně prořídlo. I to je jedna z taktik, jak se taková skandální věc vytlačuje na okraj pozornosti, aby se to pak mohlo za pomoci všelijakých mluvčích patřičně "zamáznout" ve smyslu: vždyť se vlastně nic vážného nestalo, viz ČT: ZDE . Na svůj článek jsem dostal několik ohlasů, v nichž se objevil i názor, že: do toho baráku bych už nikdy nevlez. Já taky ne.

Hollandovo vítězství "bude znamenat podstatné změny pro Evropu"

7. 5. 2012

čas čtení 4 minuty

François Hollande zvítězil v prezidentských volbách ve Francii a zastavil tak směřování Evropy k stále extremnější pravici a xenofobii, poznamenává deník Guardian. Přislíbil, že radikálně změní způsob, jímž se Evropa staví k hospodářské krizi. Bude bojovat proti politice škrtů, kterou prosazuje Německo.

Hollande, sedmapadesátiletý poslanec z francouzského venkova, který se stylizuje do postavení "pana Normálního", je umírněný sociální demokrat z centra francouzské Socialistické strany. Je prvním francouzským levicovým prezidentem za posledních 17 let. Předpovědi výsledků, zveřejněné ve francouzské televizi, mu dávají 51,9 procent hlasů a Sarkozymu 48,1 procent hlasů.

Mezinárodní finanční trhy jsou otřeseny výsledky voleb ve Francii a v Řecku

7. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Asijské burzy v pondělí ráno výrazně poklesly v důsledku výsledků voleb ve Francii a v Řecku, které zvýšily nejistotu ohledně schopnosti Evropy vyřešit svou dluhovou krizi, píše britská Press Association. Francouzská burza hned ráno poklesla o 1,57 procent.

Reportér BBC Gavin Hewitt vysvětlil Hollandovu situaci: "Faktem je, že má-li snížit Francie svůj rozpočtový deficit do roku 2013 na 3 procenta, musí v příštím roce realizovat škrty ve výši 18 miliard euro. Při prezidentské předvolební kampani ve Francii se neřešilo, jak to kandidáti plánují udělat. Před prvním hlasováním promluvil Hollande jazykem levice: "Můj skutečný nepřítel v této bitvě," řekl, "nemá jméno, nemá tvář, nemá stranu... je to svět financí."

Hollande si nemůže dovolit nechat dluh Francie růst. Jeho manévrovací prostor bude velmi omezený. Během prezidentské kampaně varoval Sarkozy, že za Hollandova prezidentství se Francie vydá řeckou cestou a propadne orgii utrácení. Hollandovi poradci si jsou tohoto nebezpečí silně vědomi a už vedli rozhovory s čelnými podnikateli.

Hollande přislíbil učinit svou prioritou stimulaci růstu a ne škrty. Tím zpochybňuje německou verzi řešení krize v eurozóně. Hollande prostě nevěří, že škrty fungují. Jeho první jednání bude s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Chce s ní znovu jednat o finančním paktu pro eurozónu. Merkelová se vyjádřila, že se o finančním faktu nijak jednat nebude. Hollande zdůrazňuje, že "Německo nemá právo rozhodovat o budoucnosti Evropy". Bude se snažit posílit vliv Francie na rozhodování o budoucím směřování EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řecko: Voliči potrestali establishmentové strany

7. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Je zřejmé, že v nedělních všeobecných volbách v Řecku voliči potrestali vládní strany, které podpořily realizaci škrtů, požadovaných na Řecku od Evropské unie.

Z průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že obě hlavní řecké politické strany, které podpořily zavádění euroškrtů, ve volbách propadly a nebudou schopny utvořit vládu.

Po téměř čtyřiceti letech, kdy dominovaly řecké politické scéně, zaznamenaly středopravicová strana Nová demokracie i socialistická strana Pasok výrazný pokles podpory. Voliči naopak podpořili ty strany, které tvrdě odmítají tvrdé vládní škrty, diktované Řecku mezinárodními věřiteli.

David Cameron se "chce poučit" z debaklu v komunálních volbách

7. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od českých politiků, kteří si tvrdošíjně dělají, co chtějí, navzdory tomu, že většina voličů s tím nesouhlasí, se chce britský konzervativní premiér David Cameron "poučit" z debaklu Konzervativní strany ve čtvrtečních komunálních volbách.

Cameron přiznal, že jeho vláda ztratila podporu britských středních vrstev. Zdůraznil, že se jeho strana se nemůže vymlouvat tradičním způsobem, že že za situaci může nízká volební účast a hospodářská krize.

V Moskvě policie ostře zasáhla proti antiputinovským protestům

7. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Demonstranti se v neděli v Moskvě ostře střetli s pořádkovou policií. Konala se dosud nejnásilnější demonstrace proti Putinově vládě, a to v předvečer jeho návratu do prezidentského úřadu.

Nejméně šest demonstrantů a tři policisté skončili v nemocnici. Desítky osob byly lehce zraněny. Demonstranti házeli na policii lahve od piva a kamení. Pořádková policie reagovala drtivou silnou. Bila dav obušky a tahala lidi z davu do policejních antonů, někdy za vlasy.

Evropa má poslední šanci

7. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Těsným vítězstvím levicového kandidáta Francoise Hollanda ve francouzských prezidentských volbách dostala Evropa poslední šanci. Těžko přesně říci, o jak velkou šanci jde, ale existuje: Totiž šance vymanit se z univerzální škrtací politiky evropské pravice a posunout se k politice, která vztahy mezi centrem a periferií, staršími a mladšími generacemi spíše harmonizuje, než aby je ve svých důsledcích vyhrocovala až na pokraj sociálního výbuchu.

I socialisté se ve Francii za Mitteranda dopouštěli korupce

6. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že Evropa zase půjde doleva, aspoň Francie bude mít po dlouhých letech levicového prezidenta. Levice možná zvítězí postupně v Německu i v Británii. Ostatně už zvítězila drtivě na Slovensku a vyhrála by zřejmě sněmovní volby i u nás, kdyby se vládní koalice aspoň trochu štítila "přeběhlické většiny". Také já bych dnes volil levici, i když už ne s podobně vřelým a nadějným očekáváním jako v roce 1998, kdy zvítězil ve volbách (i mou zásluhou) Miloš Zeman a jeho ČSSD.

Ve francouzských prezidentských volbách zvítězil François Hollande

6. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

neděle 20.00: Hollande získal podle odhadů, založených na částečně sečtených výsledcích v druhém kole francouzských prezidentských voleb asi 52 procent hlasů, dosavadní prezident Nicolas Sarkozy asi 48 procent hlasů. Pokud budou výsledky potvrzeny, Hollande se stane prvním socialistickým prezidentem ve Francii od r. 1995. Nicolas Sarkozy přiznal porážku. Řekl: "François Hollande je francouzským prezidentem a musí být respektován."

Analytikové poukazují na to, že Hollandovo volební vítězství bude mít podstatné dopady pro celou eurozónu. Hollande přislíbil, že přepracuje dohodu týkající se dluhové krize.

Výše uvedené odhady přinesla francouzská média poté, co se ve 20 hodin uzavřely volební místnosti.

Na náměstí Bastilly je euforická atmosféra. Tisíce Pařížanů se tam shromáždily s cílem oslavovat odchod a ponížení Nicolase Sarkozyho, stejně jako vítězství Françoise Hollanda.

Lidé se usmívají, smějí, jsou rozradostněni a zdvořilí, což je u normálně nerudných Pařížanů výjimkou. "Je pravda, že je ve Francii příliš mnoho cizinců a muslimů, ale Sarkozyho hlas mě přiváděl k šílenství. Je to šílenec. A proměňoval Francii taky v zemi šílenců. Takhle to nemohlo jít dál. Staral se jen sám o sebe a o své bohaté kamarády," řekla reportérce deníku Guardian na náměstí Bastily jedna její známá.

Část davu skanduje "Sarkozy do vězení!" v souvislosti s množstvím vyšetřování korupce, kterému bude nyní Sarkozy čelit. Občas se také skanduje "Postavte Copého" - to je předseda Sarkozyho strany - "ke zdi!"

Francouzi si myslí, že Sarkozy v politice skončil, nemá šanci se vrátit. Nedávají šanci ani, že přežije jeho manželství.

Server IDnes vydal odhad předběžných výsledků francouzských prezidentských voleb

6. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Neděle 19.15: Server IDnes vydal odhad výsledků francouzských prezidentských voleb ještě před uzavřením volebních místností ve Francii a otevřel se tak možnosti trestního stíhání ve Francii. Jak varoval deník Guardian, francouzské úřady pohrozily, že budou trestně stíhat každého, kdo zveřejní výsledky průzkumů veřejného mínění pořízené u východu z francouzských volebních místností. Francouzské soudy považují za vydání informací ve Francii vydání na každém serveru, který je přístupný z nějaké francouzské IP adresy. Francouzské soudy považují každý takový server za součást své jurisdikce.

Případů, kdy soudy v různých zemích aplikují na "internetové" trestné činy globální jurisdikci, je v poslední době celá řada.

Nemluvě o tom, že je neetické publikovat volební výsledky před uzavřením volebních místností.

neděle 20.10: Výše zmíněný právní limit dodržel nejen deník Guardian, ale i společnost BBC (obě tato média vydala informaci o Hollandově volebním vítězství až ve 20.02 střeedoevropského času), i další seriozní média.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Boj vlády s korupcí? Obyčejná chiméra!

7. 5. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Někdy je zajímavé se dívat na různé televizní publicistické pořady, ať už je to na ČT1, Primě a někdy i na Nově. Občas se podívám, v závislosti na tématu a obsazení pozvanými hosty i na OVM a mohu říci, že se tam člověk dozví občas i mnoho zajímavého. Tak např. v nedělních OVM (6.5.2012) bylo zajímavé poslouchat, konec konců jako vždy, pana ministra Kalouska, když reagoval na zjištění NKÚ na předražení stavby Justičního paláce v Brně. Jak informoval moderátor pořadu Václav Moravec, stavba byla plánována v investičních nákladech cca 800 tisíc korun, konečné náklady činily cca 1,9 miliardy korun. Kolem předražení je mnoho nejasností, nicméně Finanční úřad uložil Krajskému soudu v Brně pokutu ve výši 2 miliard korun. Údajně mělo jít o nedostatky v administrativě, ale jak bylo také řečeno, na výši investic se podepsala i řada jiných, technických záležitostí.

Slováci sú lepší ako Česi!

6. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chcem Vás upozorniť, aby ste si všimli odsúdenie Petra Džatka z Pezinka Špeciálnym súdom za korupciu. Článok o tom bol včera uverejnený v Sme a je na www.sme.sk "Za ryžu a kešu dostal päť rokov". Slováci sú predsa len lepší ako Česi! píše Igor Daniš.

5. 5. 2012 / Michael Marčák

čas čtení < 1 minuta

K tomu: Jak česká vláda nechala vykrást kapitál, podkládající úspory občanů na stáří ZDE

Úroveň Klausových hospodářských poradců ZDE

Kde blb, tam nebezpečno

6. 5. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Jan Werich říkával, že boj s blbostí se nedá vyhrát, ale nesmí se vzdát. Tato myšlenka se vkrádá, kdykoli člověk zaslechne kolovrátek zdůvodňování té či oné reformy.

Naposledy se vyznamenalo několik kolovrátkářů v pořadu Máte slovo , když nebyli schopni vysvětlit tak jednoduchou věc, jakými jsou doplatky za léky. Chtít na nich, aby chápali, že DPH na léky a zdravotní potřeby dělá díru do rozpočtu, je marnost nad marnost. Paní Jílková se sice snažila řídit chaos, ale i to je opakovaný kolovrátek, protože sama těžko cokoli chápe, nebo jí to je jedno.

O neevropských hodnotách paní Peckové

5. 5. 2012 / Alexander Bačkovský

čas čtení 9 minut

V dobách, kdy Sovětský svaz prezentovaly v Československé televizi opulentní slavnosti u hrobů hrdinů Vlastenecké války, byly ulice sovětských měst plné těchto hrdinů- válečných invalidů, kteří se pohybovali na malých hadry polstrovaných prkéncích s kolečky vyrobenými ze starých ložisek. Ti muži byli všude. Později jsem se s některými seznámil blíž. Měli to, co vyžebrali, spali kde se dalo a většinou končili jako oběti laciné vodky. Odlesk oslav na ně nedopadal. Důchody neměli.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Existenční význam demokracie

5. 5. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 9 minut

S napětím sleduji současné snahy občanských iniciativ v západním světě překonat kapitalizmus a nahradit jej novým společenským uspořádáním. Věřím totiž, že jde o víc, než jen protesty bláhových nevzdělanců proti nutným reformám vedoucím západní svět z finanční krize a snahu opozičních vlád o přebarvení západního světa na teplejší odstíny barevného spektra, byť zájem opozice přiživit se ma hněvu lidí je velmi zřejmý.

Exekuce v ČR: Jsou mé zkušenosti paranoidní?

5. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Píši v reakci na článek mluvčí Exekutorské komory ČR , kde se konstatuje, že šířím "paranoidní obavy", uvádí David Michal.

Jak moc paranoidní je moje zkušenost, se můžete přesvědčit z popisu návštěvy exekutorů u mne doma.

Nic z toho, co tam píši není vymyšlené (naopak jsem ještě nepopsal zničený zámek u dveří a hrozbu pro psy, jelikož jsem domů dorazil těsně před násilným otevřením dveří, a to bez asistence policie). Má zkušenost s exekutory plně potvrzuje, co jsem psal v návrhu na odklad exekuce.

Exekuce nejsou vždy tak přímočaré a spravedlivé, jak píše paní Bačová

5. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Ono to není tak jednoduché, jak argumentuje mluvčí Exekutorské komory ČR paní Bačová.

Britské listy mají informace o několika případech (špička ledovce?), kdy dlužník nebyl VŮBEC NIKDY informován o tom, že někomu něco dluží a během let, bez jeho vědomí dluh nabyl z původní minimální částky obrovské výše.

Hlavním problémem, jak se zdá, je v České republice, že exekutoři jsou soukromí podnikatelé, mají tedy zdá se zájem na tom, aby na dlužnících vydělali co nejvíc.

V západoevropských společnostech jsou dlužníci zákonně chráněni před zneužíváním exekucí, hlavně proto, že jsou to většinou chudší členové společnosti. Např. v Británii není možné, aby dluh několika liber vedl ke konfiskaci domu či bytu.

Stálo by za to porovnat legislativu exekučních procesů v ČR a třeba jen v Rakousku. Hned bude zjevné, že český zákon o exekucích je paskvil, vzniklý na základě soukromých lobbistických tlaků - jak to konec konců je u většiny českých zákonů. Poukazováním na tyto skutečnosti v žádném případě nechceme tolerovat neodpovědné vytváření dluhů, poznamenává Jan Čulík.

DOKUMENT Z PARLAMENTU

TOP09: Senioři nemívají nákladné materiální potřeby. Ti se přizpůsobí...

4. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

ŠOK│Poslankyně Gabriela Pecková (TOP09) - zpravodajská zpráva k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění (sněmovní tisk 659) - prvé čtení :

Mechanismus úpravy valorizace důchodů pro období od ledna 2013 do roku 2015 nám detailně vysvětlil pan ministr a nemá smysl ho opakovat. Navržené opatření je jen jedním z celé ř...ady, ke kterým vláda rozpočtové odpovědnosti musela sáhnout. Jednoduše řečeno, můžeme se natahovat jenom tak, jak nám stačí triko. Když se totiž budeme natahovat víc, ukáže se holé všechno od pasu dolů. Můžeme spekulovat, proč je nám najednou triko malé - jestli jsme tak ztloustli, anebo jestli jsme tak zběsile topili pod kotlem, až se srazilo.

Ať se nám to líbí, nebo ne, úsporná opatření pocítí v tomto případě ve svých peněženkách senioři, ale oni se tomu přizpůsobí.

Hitler se považoval za sílu dobra

4. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Hitler trpěl ve čtyřicátých let dvacátého století sílící paranoiou, kterou živily obavy z totální porážky. Vyplývá to z dosud tajné psychologické analýzy Hitlerova rozhlasového projevu z 26. dubna 1942, kterou vypracoval akademický odborník Joseph Curdy. Curdy dospěl k názoru, že Hitler trpěl "mesiášským komplexem" a byl přesvědčen, že vede vyvolený národ na křižáckou výpravu proti zlu, zosobněnému v židech. Analýza zaznamenává silný vzrůst Hitlerovy protižidovské fóbie a zaznamenává, že židy Hitler nyní považoval nejen za hrozbu Německu ale za "ďábelskou kolonu, ohrožující celý svět".

"Hitler je obětí směsice náboženských fatasmagorií," uvádí McCurdy. "Židi jsou zosobněním zla, zatímco on sám je zosobněním ducha dobra. Hitler je Bůh, prostřednictvím jehož oběti je možno dosáhnout vítězství dobra nad zlem." V roce 1942 začínalo být intenzivněji realizováno vyvražďování židů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27686

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Fotosexíček

4. 5. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Tato reklama je rodná sestra reklamy na kopírovací stroje, o které jsme psali před časem; však se také nalézá jen přes ulici od ní, konkrétně v nádražní ulici v Hradci Králové. Další kandidát na cenu sexistického prasátečka.

27677

Pražské jaro?

3. 5. 2012 / Jaroslav Kuba

čas čtení 8 minut

Za posledních více jak dvacet let mne studenti rok co rok přesvědčují o dosud nezvratitelném trendu. Čím více se topí v záplavě informací, o to spolehlivěji si z nich vyberou jen onu "profláknutou oficiální". I když je z daleka nevěrohodná a na první pohled oblbující...

Že by nám oteplování do hlavního města konečně přineslo i Pražské jaro? Napadlo mne, když jsem se dozvěděl, že v parku na Klárově se budou scházet mladí lidé. Nikoli k předvádění "pride", nikoli za účelem technoparty, happeningů, performancí, na podporu dalajlámy či k připomenutí nějakého z Magorů. Ale aby údajně demonstrovali zájem o věci veřejné. Aby nedošlo k záměně - latinsky o "res publicae".

Hnusu navzdory

3. 5. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Pražské ulice zamořily paranoidní pijavice a čínské mrtvoly. Vítejte v Praze, to je říše Svobody. Slepci, nevidomí spoluobčané a návštěvníci Prahy s těžkou vadou zraku jsou ušetřeni ojedinělé celopražské výstavy hnusu, který stoupá z podzemí metra a nepřehlédnutelně bije do očí z bilbórdů a reklamních ploch všude kam se podíváš.

Jen díky pár známým, rodině, hrstce přátel a přírodě dosud žiji

3. 5. 2012

čas čtení 9 minut

Jsem jen prostý občan. Ale nikdy za celého krátkého současného života jsem nebyl oVčan! Léta veřejně vystupuji pro ochranu přírody a krajiny, pro ochranu práv a svobod občanů. Za jejich spoluúčast na rozhodování o životě v této zemi, za mír proti hrůzám války, za svobodu skutečného myšlení. Stojím si za tím co zde píši ne jen slovy, ale celým životem.

Čtyři roky jsem pracoval jako asistent jednoho skoro neznámého poslance. Zemitého člověka s charakterem... Když jsme tehdy s něčím v jeho straně nesouhlasili, říkával: "Martine, dáme to opozičníkům" - a pokud vím jak řekl tak i jednal... Tehdy to byl dle vyjádření nevládních organizací "nejzelenější" poslanec své strany, zelený ne stranickou knížkou ale svým jednáním, názory, hlasováním i charakterem! Celým člověkem... I ta romská rodina které jsem spolu s ním pomohl uhájit děti, i ty jejich děti mne zdraví i po letech..., píše Martin Míček.

Kolibřík a anděl

3. 5. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

1.

Dramatický příběh pana Janouška a pana Béma je vskutku sugestivní. Pokoušel jsem se jako bývalý, dávno zapomenutý divadelní autor vcítit do pocitů a motivací jednotlivých postav, což se ukázalo být neobyčejně obtížné, tedy až na motiv zatloukání, jenž je zcela přirozený, zejména pak v životě politickém.

Lejno na oltáři slezského folku

3. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ostravský písničkář Jarek Nohavica má vedle řady nesporných talentů také jeden "talent": Totiž nevyhazovat. Na šumících nahrávkách z předlistopadových koncertů poloilegálního Nohavici proto můžeme vedle naprostých skvostů najít také pubertální odrhovačky, které autor ke své škodě zjevně opomněl spláchnout do záchodu, případně se jimi jisté části publika tak trochu podbízí (Hotely).

Když jsem se tedy dozvěděl, že Nohavica napsal rasistickou píseň, nejprve jsem si představil nějaký další trapný pochod nebo rokenrol s prvoplánovým textem. Jenže ouha: To co spáchal má ve svém žánru poetické kvality poměrně slušné, dá se říci, že po této stránce výtvor obstojí ještě spíše než kontroverzní Grassova báseň, byť napsaná z velmi pochopitelných důvodů. Ideje ovšem o umělecké kvalitě díla nikdy nerozhodují...

51568