David Cameron se "chce poučit" z debaklu v komunálních volbách

7. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od českých politiků, kteří si tvrdošíjně dělají, co chtějí, navzdory tomu, že většina voličů s tím nesouhlasí, se chce britský konzervativní premiér David Cameron "poučit" z debaklu Konzervativní strany ve čtvrtečních komunálních volbách.

Cameron přiznal, že jeho vláda ztratila podporu britských středních vrstev. Zdůraznil, že se jeho strana se nemůže vymlouvat tradičním způsobem, že že za situaci může nízká volební účast a hospodářská krize.

V listě Daily Telegraph Cameron napsal, že jeho vláda se musí zaměřit na vytváření politiky, která bude podporovat "ty lidi, kteří o něco usilují, kteří o něco bojují, lidi, kteří se o něco snaží" a musí zabránit, aby se jejich životy staly jen "každodenním bojem o přežití". Cameron také podotkl, že se staví skepticky k pravému křídlu své strany a jeho "hlasité ideologii".

V článku Cameron přiznává, že jeho vláda musí udělat víc ve snaze pomoci těžce pracujícím lidem, "kteří chtějí něčeho dosáhnout a dodržují pravidla".

Cameron pokračuje: "Když lidé uvažují o ekonomice, neberou ji jako suchá čísla deficitních údajů, ale jde ji o ty věci, které způsobují zásadní rozdíl - zda mohou žít životem, který za to stojí, anebo zda se jejich život stane jen každodenní bitvou o přežití. Zásadní věci jsou podle Camerona tyto: "Jsou moje zaměstnání a budoucnost mé rodiny zajištěny?" "Existují slušné pracovní příležitosti pro mé děti?" "A hlavně: Mohu si dovolit koupit benzín do auta, jít na týdenní nákup potravin a vyjdou mě na konci měsíce peníze?"

Ve čtvrtečních komunálních volbách získali opoziční labouristé téměř 800 nových křesel a podpora Konzervativní strany poklesla na pouhých 31 procent. Kdyby takto voliči hlasovali ve všeobecných volbách, v parlamentu by získala Labouristická strana velkou většinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7051

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2012