Odboroví předáci nepřesvědčili

12. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Asi nikdo mne nebude podezírat ze sympatií k této vládě. Nicméně dnes v Otázkách VM mne odboroví předáci příliš nepřesvědčili. A nemyslím si, že jenom kvůli tomu, že nás všechny Nečasova vláda štve, musíme držet nějakou "jednotnou frontu" a lhát si do vlastní kapsy.

Mrzelo mne, že za odbory ministrovi Kalouskovi neoponoval místo odborových předáků Dufka, Pejši a Pomajbíka např. ekonomický expert odborů Jaroslav Ungerman.

Madrid je nyní v Praze!

12. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 14 minut

S datem pátek 10. června 2011 byla vydána soudkyní Městského soudu v Praze JUDr. Dagmar Stamidisovou a soudcem JUDr. Martinem Velehrachem dvě usnesení, a to pod č.j. 1 Nc 13/2011-41 (37C) usnesení o předběžném opatření proti ČMKOS, druhé pak pod č.j. 1 Nc 12/2011-40, a to proti Odborovému sdružení železničářů. V obou případech podalo návrh Ministerstvo financí a v obou případech se odborovým sdružením zakazuje organizovat a vyzývat k účasti na stávce vyhlášení na 13. června 2011 od 03.00 hod. Tato předběžná opatření zaniknou shodně o půlnoci téhož dne, nicméně soud ukládá MF, aby do měsíce podalo žaloby ve věci samé.

Přemluv bábu, ať řídí v sedmdesáti autobus!

12. 6. 2011 / Petr Nachtmann

čas čtení < 1 minuta

Vládní opatření by měla být úsporná jako Kalouskovy zbrojní zakázky

Délka stávky se v novém (čtvrtečním) termínu téměř zdvojnásobila ze 13 na 24 hodin. Zapojit se prý má více odborových svazů. Nejefektivnějším odborovým předákem je Kalousek.

Nadcházející úkoly pro Kalouska:

1) v pondělí napsat Antichartu,

2) v úterý ve stavu legislativní nouze schválit zákaz shromažďování,

3) ve středu mobilizace pár zbývajících tanků Armády České republiky,

4) ve čtvrtek vypnout Internet a mobily jako v Egyptě.

Česká Konzervativní strana odmítá odborářské vydírání

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní strana vyzývá Vládu nejen k odmítnutí vydírání, kterého jsme svědky, ale i k důsledným (a slibovaným) pravicovým krokům. Vláda má v historii řadu příkladů, jak postupovat -- nejlépe v Ronaldu Reaganovi nebo Margaret Thatcherové, praví se v jejím prohlášení.

Nesuďte, abyste nebyli souzeni...

11. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Městský soud v Praze na podnět ministerstva financí jednal briskně jak stalinská trojka a s poukazem na zákon o kolektivním vyjednávání zakázal odborářům pondělní stávku v dopravě. Prý nedodrželi lhůtu tří pracovních dní a neumožnili tak minimalizovat škody. Vláda, která svůj "reformní balík" zcela bezprecedentně prohnala Senátem ve starém složení a o škodách jí způsobených jen v oblasti čerpání evropských fondů se jednou budou psát tlusté knihy, najednou sahá po doslovném výkladu norem a stahuje se do ulity legality. Jde tedy o jasné znamení toho, že někdejší nebetyčná troufalost Nečasova kabinetu mezitím značně splaskla a při ataku společenské nespokojenosti s úzkostí seskakuje do právních zákopů.

Vláda: Kdo nejde s námi, jde proti nám -- už zase

12. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení 5 minut

Motto: stávkovat či jinak protestovat proti současné vládě by si

měli slušní občané stanovit snad už jako pracovní povinnost.

Nečas a nevčas

Podle předběžného opatření Městského soudu v Praze daly odbory o stávce vědět nevčas. Nevčas se o něm dozvěděli odboroví předáci. Z vyjádření ministra Kalouska vyplynulo, že se o rozhodnutí soudu dozvěděl spolu s Nečasem v pátek večer. Před páteční půlnocí tiskový odbor vlády oznámil, že v sobotu v 14:00 hod. se sejde na mimořádném zasedání vláda a že jsou k jednání přizváni i zástupci odborů. Ti potvrdili, že jim pozvánka došla v pátek okolo 23:30 hod. Nečas s Kalouskem tak na odboráře ušili pěknou boudu (česky: chtěli z nich udělat blbce). Co mohli čekat jiného než, že takový krok k uklidnění situace neprospěje. Neprospělo. Naopak. Projevili totalitní manýry, až oči přecházejí.

Iniciativa ProAlt odsuzuje přístup Nečasovy vlády k odborářské stávce

12. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Iniciativa ProAlt ostře odmítá aktuální postup Vlády České republiky ve věci pondělní stávky dopravních odborů. Namísto toho, aby vláda reflektovala fakt, že ztratila důvěru ve společnosti, stáhla své nekompetentní a nespravedlivé reformy a hledala cestu pro vypsání nových voleb, zostřuje sociální konflikt a odmítá jakýkoliv dialog.

Prohlášení Společenství práce a solidarity k postupu vlády vůči odborářské stávce:

Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád

12. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

SPaS plně podporuje právo odborářů na stávku. Oceňujeme, že se dopravní odboráři rozhodli stávkovat proti této vládě, proti jejím asociálním reformám! Odboráři se statečně staví proti této vládě i jménem těch, kteří sami stávkovat nemohou, respektive nesmí. Stávkují i za naše děti, jejichž budoucnost vláda svými kroky ohrožuje!

V Anglii se proti vládě bouří církev

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Jak jsme už referovali, anglikánský arcibiskup z Canterbury tento týden v článku v týdeníku New Statesman ostře zaútočil na současnou londýnskou vládu, že provádí "radikální politiku, pro niž nikdo v Británii nehlasoval" a likviduje školství, sociální služby a zdravotnictví.

Britský konzervativní deník Daily Telegraph k tomu publikuje tento kreslený komentář.

Na poutači je nápis: KOSTELNÍ ZASEDACÍ MÍSTNOST: PROTIVLÁDNÍ NEPOKOJE. DNES VE 14 HODIN. (PAK SE BUDE PODÁVAT ČAJ S KOLÁČKY)

Stařečky zřejmě připraví české soudy o střechu nad hlavou - bez jejich jakékoliv viny

10. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V roce 2007 jsme koupili v Kutné Hoře byt od jisté Olgy Leitnerové. Na ni byla r.2005 uvalena exekuce pro dluh 4745Kč. Nic jsme o tom nevěděli. List vlastnictví, výpis z katastru nemovitostí vydaný Katastrálním úřadem v Kutné Hoře neobsahuje žádné závazky vůči třetím osobám,ve všech odpovídajících rubrikách je bez zápisu.

V říjnu minulého roku nám insolvenční úřad zrušil kupní smlouvu a náš byt dal do konkursní podstaty.pro dluh prodávající. Mně je osmdesát roků, manželce je sedmdesát pět. Ani jeden z nás nejsme zdraví,pro tuto událost jsme oba v péči psychologa.

Můžete-li pomozte, píše Radomír Pištělák (80).

Ať jsem bit, jen když se peru

11. 6. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Můj táta říkal, že hádat se umí každej vůl, ale dohodnout se tak snadné není. Nevím proč mne to napadlo, když jsem dnes viděl briefing "mého" premiéra.

Pan premiér, který svojí tvrdost začal prokazovat již před lety, kdy přijal-,nepřijal křeslo ministra vnitra a víceméně se zdokonaluje v tom jak drží slovo a je neústupný zejména v poslední době, nám mával ručičkou a mluvil jako maršál Žukov před Stalinem.

Evidentně mu nedošlo, že v této stávce nejde o hospodskou rvačku, ale o totální nesouhlas společnosti s kroky jeho vlády, které bůhví proč nazývá reformami. Dnešní česká politická reprezentace by byla zábavná v ochotnickém divadle někde v Horní Dolní, ale takhle...

. Začalo to presidentem ale zdá se, že schopnost se zesměšňovat bude něco jako toxický kmen E coli. Šíří se rychle a nakažení ztrácejí nadhled i elemntární schopnost identifikovat a analyzovat zpětné vazby.

To nemůže dopadnout dobře. Pro NÁS!!!

Sýrie útočí tanky na civilisty v městě Jisr al-Shughour

10. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

  • Syrské jednotky vybavené desítkami tanků se podle zpráv shromažďují před téměř úplně opuštěným městem Jisr al-Shughour nedaleko turecké hranice. Vzbouření proti prezidentu Basharu al-Assadovi se údajně dostává do potenciálně rozhodující fáze. Syrská vládní televize potvrdila, že režim zahájil masovou operaci proti městu Jisr al-Shughour, kde k opozici také přešly velké počty vládních vojáků. Damašek tvrdí, že v městě usmrtily "ozbrojené skupiny" 120 tajných policistů a důstojníků. Jisr al-Shughour má normálně 41 000 obyvatel, ale tisíce lidí uprchly do sousedních vesnic a přes hranici do jižního Turecka, kde jim úřady nabízejí humanitární pomoc. ZDE
  • Libyjští rebelové v městě Misrata obviňují NATO, že už týden ignoruje jejich žádosti o pomoc. Vzbouřenci tvrdí, že zoufale potřebují vrtulníky na pomoc proti útokům od vládních jednotek.
,

Sýrie je obětí západního mediálního spiknutí

11. 6. 2011

čas čtení 7 minut

Není to dávno, kdy se mi prostřednictvím Britských listů podařilo uveřejnit článek, jímž jsem se snažil poskytnout trochu jiný pohled na dění posledních týdnů a měsíců v Sýrii, než je ten, který prezentují světová média včetně těch českých. Upoutávka BL z 6.6. nazvaná Syrská vláda se pomstí demonstrantům odkazuje na článek britského Guardianu, který se, bohužel, nijak neliší od zcela neobjektivního a zmanipulovaného pohledu světových sdělovacích prostředků, které v podstatě jen opakují to, co řekne katarská televize al Jazeera. Nekončící přísun katastrofických zpráv ze Sýrie a zmanipulovaných reportáží jsou formou mediální války, jejímž cílem je vytvořit ve světě dojem, že v Sýrii probíhá celonárodně podporovaná revoluce a jednak vytvořit iluzi, že vládnoucí syrský režim masakruje svoje mírumilovné obyvatelstvo. Ani jedna z těchto věcí není pravda a situace v Sýrii je dnes natolik složitá, že se nevejde do krátkých televizních reportáží, které nám ukazují černobílý pohled na svět, v němž Sýrie je vždycky ta černá, píše Heidar Kinaan.

Že by informace o krutém vládním násilí v Sýrii byly "západním imperialistickým spiknutím"?

11. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta



Posuďte tuto, páteční, reportáž britských nezávislých, vůči Západu i britské vládě kritických Channel Four News. Obsahuje záběry demonstrací v několika syrských městech - reportér ovšem přiznává, že záběry nelze ověřit z nezávislých zdrojů - i záběry brutálního násilí, které si natočili příslušníci syrských vojenských jednotek sami.

Tisíce lidí uprchly ze Sýrie před vládními vojenskými jednotkami do sousedního Turecka, kde otevřeně svědčí o brutalitě Assadova režimu. Jsou tyto ženy a děti také obětí západní mediální propagandy?

V měnícím se světě změnit společnost

10. 6. 2011 / Miloš Pick

čas čtení 14 minut

Hlavní tendence současného světa

V posledních dekádách se protnuly hlavní dlouhodobé tendence světového vývoje.

Od sedmdesátých let minulého století postupné potlačení předchozích poválečných reforem vyústilo do restaurace extrémně deregulovaného kapitalismu (Washingtonský konsensus) a jeho globální, neokoloniální expanze (jednopolární svět). Tento vývoj vedl k extrémní polarizaci příjmů i bohatství a bídy až do genocidních měřítek (v nejchudších zemích); současně i k odčerpávání extenzivních zdrojů dalšího udržitelného rozvoje - k omezování přirozeného růstu populace v rozvinutých a k přelidňování v rozvojových zemích a zejména i k nadměrnému odčerpávání vzácných přírodních zdrojů a k devastaci životního prostředí. Kapitál vykořisťuje nejen práci, ale v rostoucí míře i přírodu.

Social Europe požádala více než 20 expertů nejen z Evropy o příspěvek do této debaty, která předchází vrcholnému summitu Evropské socialistické strany (Berlín, červenec 2011).

Britská vláda značnou měrou likviduje slavné zahraniční vysílání BBC

11. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Zpravodajství BBC bude muset ročně ušetřit 69 milionů liber, 20 procent svého rozpočtu. Bude muset zřejmě propustit až 1000 novinářů, které zaměstnává v Británii i po celém světě, a to především ty, kteří pracují pro zahraniční vysílání BBC.

BBC bude muset začlenit dosud samostatně financované zahraniční vysílání BBC v angličtině do svého hlavního domácího zpravodajství.

Očekává se, že propouštěním budou postiženi reportéři domácího, regionálního i zahraničního zpravodajství.

BBC je také pod tlakem komerčně vydělávat ze své novinářské práce. Bude muset "prodávat své zpravodajství zahraničním vysílatelům, aniž by tím poškodila svou značku a pověst".

BBC je tradičně pod tlakem konzervativních vlád, jimž se nelíbí její údajně "levicová" zaujatost ani její veřejnoprávní status.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zveřejněny emaily Sarah Palinové

11. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

24 000 emailů Sarah Palinové, guvernéra amerického státu Aljaška, byly zveřejněny státní správou. Mediální organizace, včetně britského deníku Guardian, zažády o zveřejnění těchto emailů r. 2008, když Palinová kandidovala v prezidentských volbách na post amerického viceprezidenta.

Palinová je obecně považována za potenciálního prezidentského kandidáta pro volby r. 2012.

Desítky novinářů přijely do hlavního města Aljašky studovat tyto dokumenty, které byly zveřejněny pouze v papírové formě.

Odbory, go!

10. 6. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Stejně jako mnozí čtenáři těchto řádků procházím denně několik zpravodajských a diskusních serverů. Pokouším se chytit nějakého stébla, najít alespoň náznak nějakého řešení, které by vyvedlo tuto zemi ze slepé uličky a zbavilo ji příživníků ze současné vládní koalice.

Nehorázné výroky loutkového premiéra

10. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jsem spíše na straně odborářů, ale nadšený ze stávky jako Milan Daniel rozhodně nejsem. Myslím, že tento jednodenní protest (a uvidíme, kolik lidí se ho nakonec zúčastní a nebude-li to jen fraška) může vládě pouze dodat pocit, že dělá opravdu něco důležitého, reformního. V tom smyslu souhlasím s komentářem Jindřicha Šídla v Hospodářských novinách.

Na druhou stranu je naprosto nehorázné, když loutkový premiér Nečas řekne, že "odboráři si z obyvatel dělají živý štít"

Správněji by se mělo říci, že odboráři chtějí upozornit vládu na to, že si z nás občanů dělá dojnou krávu, kterou nestoudně okrádá na všech úrovních veřejných výdajů. Je to vláda, která chce šetřit na chudých a hendikepovaných, jak např. mnohokrát zdůrazňuje Václav Krása, někdejší pravicový politik za ODS a US, nyní předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Je to vláda, založená na půjčování vysokých sum hotových peněz v obálkách ústavním činitelům s nadprůměrnými platy, je to vláda, jejíž premiér je předseda strany, jejímž hlavním ideologem je v současné době Pavel Drobil. Program této vlády dokonale vystihl její faktický premiér Václav Klaus ve svém novoročním projevu.

Tož se pořád milují

10. 6. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Účastníci K9 (středa 1. 6.) zaslzeli dojetím, že prkotiny neshod, nebetyčně zveličovány nepřáteli pokroku, nenarušily pevné proreformní úsilí, bez zjevných žaludečních potíží zbaštili VeVerčí okurkový salát: John znovu na ministerstvo vnitra, nenecháme se okrást o výsledky jeho dělné činnosti, a chceme odpovídající počet ministrů, aby opět v nerozborném trojšiku zaplátovali díry v hospodaření za posledních dvacet let na úkor chudých (pardon, méně majetných), tj.: rodin s dětmi, ještě by se mladí množili a ohrozili promakanou důchodovou reformu, zdravotně postižených, koneckonců si za svůj stav mohou sami, nemocných, vesměs simulantů sabotující světlé zítřky, nezaměstnaných, vždyť kdo chce pracovat, práci najde, důchodců, stejně většina z nich budovala socialismus, ať pocítí následky.

Půjčková demokracie

10. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Sám (nominální, nikoli faktický) premiér při svém vystoupení ve Sněmovně uznal, že plat Petra Fejka (asi čtvrt milionu měsíčně) jako ombudsmana pro zákazníky Českých drah je na státní firmu a odpovědnost plynoucí z pracovní činnosti příliš vysoký. Vláda, která chce "šetřit" a bere lidem peníze kvůli "potřebným reformám", dovoluje státnímu podniku takto rozhazovat peníze daňových poplatníků. Kdo za to nese odpovědnost?

Pražští zelení: Připravte si přes víkend bicykly, ty nestávkují

10. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Strany zelených v Praze ze dne 10. června 2011

Zelení radí Pražanům, aby pro případ pondělní stávky pracovníků v MHD měli připravená jízdní kola. Praha má skoro 400 km cyklotras a cyklostezek, páteřní stezka je průjezdná podél celé Vltavy, centrum je po cyklostezce přístupné i z Jižního Města podél Kunratického potoka nebo z Jihozápadního Města Prokopským údolím. Nově byla otevřena také cyklostezka z Krejcárku k Hlavnímu nádraží, díky níž se vyhnete rušným žižkovským ulicím. Tato trasa poslouží lidem cestujícím z Černého Mostu a Prahy 9. Cestující ze severních sídlišť, z Vysočan, Libně a Karlína zas využijí cyklotrasu A2, která je po Rohanském ostrově dovede až k Rudolfinu. Mapy městských cyklotras najdou Pražané i návštěvníci metropole například na turistické mapě na stránce www.mapy.cz.

Nenávist

10. 6. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

Onehdy jsem se šel podívat do Českého hydrometeorologického ústavu při dnu otevřených dveří. Nebylo to snadné. Autobus, který tam měl jet, nejel. Patrně nějaký informační šum, nebo jsem se sám při hledání spojení spletl. Byla neděle, a ti lidé, kteří museli pracovat, by měli býti otráveni. Ne tak ale řidič autobusu, který mne viděl bloudit od zastávky k zastávce. Zavolal na mne a poradil mi cestu. Takže jsem ujel kus tramvají a opět hledal autobus a opět marně. Zkoušel jsem to v různých směrech a pak jsem se vydal pěšky. Šel jsem dlouho a dlouho. Skoro pořád do kopce. Minul jsem místo kde stával modřanský cukrovar, Orionka a pořád nic. Pak jsem narazil na vysokého, zarostlého a lehce opilého muže, který zametal chodník.

Britský premiér zaútočil na anglikánského arcibiskupa

10. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Arcibiskup "má právo na své názory", avšak premiér Cameron "hluboce nesouhlasí" s jeho názory na státní zadluženost, sociální zabezpečení a školství.

Britský premiér David Cameron odmítl tvrzení arcibiskupa z Canterbury, že jeho koaliční vláda "vnucuje zemi radikální politiku, pro kterou nikdo nehlasoval". Premiér uvedl, že má arcibiskup právo na své názory, ale že "hluboce nesouhlasí" s mnoha z nich.

K jaderné energetice

10. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Do debaty o jaderné energii bych chtěl přidat ještě následující informace z německého veřejnoprávního kanálu WDR (pořad Quarks & Co., vysílání z března a dubna 2011), píše Michal Kolář. Videa v němčině jsou ZDE , ZDE a ZDE

Podrobně a srozumitelně se probírají všechny aspekty jaderné energetiky a srovnávají se havárie v Černobylu a Fukušimě. Pořad podrobně dokumentuje, jak drahá je pro společnost jaderná energetika, protože zahrnuje i náklady na všechny aspekty jaderným výzkumem počínaje a vyhořelým palivem konče. Klade si nerudovskou otázku, kam s ním (vyhořelým palivem). Podle dnešních odhadů má být vyhořelé palivo radioaktivní ještě 100 000 let. Pohlédneme-li 100 000 let do minulosti, uvidíme neandertálce, mamuty, dobu ledovou. Je opravdu odpovědné nechávat tolika následujícím generacím radioaktivní dědictví? (Na tuto otázku v pořadu neodpovídají, nechávají na divákovi, aby si ji zodpověděl sám)

Další zásadní otázka se týká zátěžových testů jaderných elektráren. Jejich zásadní nedostatek tkví v tom, že se zabývají představitelným, ale už mnohokrát se stalo nepředstavitelné. Kdo by si před 11. zářím 2001 představil náraz letadel do mrakodrapů? Kdo by si představil 10metrovou cunami ve Fuklušimě?

WDR se seriózně zabývá problematikou, předkládá fakta a klade otázky, jejichž zodpovězení nechává na divákovi. Přidržím se téhož schématu a také nezveřejním svůj názor.

P.S.: Jsem absolvent ČVUT FEL, pracuji jako správce počítačové sítě a nikdy jsem neměl nic společného s energetikou či jaderným výzkumem. Znám pouze jednoho zaměstnance JE Temelín, který mj. je zastáncem jaderné energetiky, ale zároveň potvrzuje skutečnost, že techniků by v jaderné energetice mělo být více.

Politika jako gamblerství a adrenalinový sport?

10. 6. 2011 / Vladimír Blažek

čas čtení 3 minuty

Adrenalin a spolu s ním i noradrenalin jsou něco jako "bojové" hormony -- připravují nás na fyzickou aktivitu, což může být útěk, častěji obrana a nejspíše útok. Díky nim se nám rozproudí krev tak, že jsou lépe zásobeny svaly i mozek, rozšiřujeme dýchací cesty a rychleji dýcháme, čímž okysličujeme krev, mobilizujeme tvorbu energie apod. Adrenalin a noradrenalin jsou coby hormony vylučovány z dřeně nadledvinek do krve, čímž doplňují činnost sympatické složky vegetativní soustavy, kde se mimo jiné uplatňují současně jako přenašeče informací mezi nervovými buňkami. Tolik fyziologie.

Rozhovor stanice Deutschlandfunk s řeckým ekonomem:

Musí se najít evropské řešení

10. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Britta Bürger: Řecká finanční krize a nápravná opatření vlády ženou statisíce Řeků na ulici. Už dávno ne jenom v Aténách, nýbrž i v řadě menších měst. Premiér Papandreu chce dnes kabinet přesvědčit o dalším balíčku úsporných opatření, k němuž patří i celý seznam dalších privatizací. Je tento balíček východisko z dluhové krize?
Theodoros Paraskevopoulos: Podle mne nikoliv. Pokud o tolik snížíte veřejné výdaje, když se o tolik sníží i poptávka, je potom jasné, že se sníží i výroba a tím také státní příjmy. To vidíme z toho, že se vláda zmýlila v odhadu příjmů o miliardu.

Šokující zprávy o zvěrstvech páchaných v Libyi i rebely pod záštitou NATO

10. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

NATO je zlo. Kaddáfí je zlo. Vraždění obyčejných Libyjců a přistěhovalců černé barvy pleti takzvanými rebely podporovanými Západem je zlo. V tomto konfliktu, jako snad v každém v historii, neexistuje žádná kladná mocenská entita; jsou to obyčejní Libyjci, nehledě na to, zda podporují pološíleného plukovníka nebo prozápadní rebelanty, kdo v této válce trpí. A proč že pro změnu nepíši o zvěrstvech páchaných v těchto a uplynulých dnech represivním režimem v Sýrii, ač s nimi Izrael nemá žádný problém? Protože nejdřív je zapotřebí podívat se na kloub zločinům těch, k nimž se ostentativně hlásíme a s nimiž civilizačně souzníme.

Dvojí pohled, aneb nechť se nedívají jen ti útlocitní?

10. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Známe to všichni, pokud jsme někdy měli děti. To dobré "masíčko", co přišlo na talíř (alespoň pokud nejsme "veganskou" rodinou), nemělo nic, ale opravdu nic společného ani s kravičkou, kterou dítě vidělo pást se během pobytu na venkově, ani s prasátkem, které si tak šikovně počínalo v televizní pohádce. Jako kdybychom věděli, že musíme být vůči světu dětí ohleduplní, ne-li útlocitní.

My Češi jsme nemalí pašáci!

10. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Tak nám tady taky vykolejil jeden vlak. Poslední neděli (tj. 5. 6.), krátce po poledni, a byl nákladní. To sice činit neměl, ale co dělat. Inu, stalo se to kousek od Vyškova. Docela důležitá trať. Prý "na vině" byly nějaké nepevné šrouby. Spíše však jejich matky byly nemálo uvolněné, takže potom šrouby spolu s příchytkami neplnily fixující roli pro kolejnici nad nimi. A pak, dojde-li k nehodě, samozřejmě se hledá její viník. A viník ovšem není nikde. Protože "vlastně" všechno bylo víceméně v pořádku. Vždyť se to taky přece "běžně" kontroluje.

Ombudsman ČD Fejk kontra arabský šejk?

10. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Opravdu pozoruhodná je pracovní anabáze bývalého ředitele pražské ZOO Petra Fejka. Alespoň co se týká posledních let. Víme, že byl dlouhou řadu let ředitelem pražské ZOO a jistě mu nelze upřít pracovní úspěchy. Po dvanácti letech však na něj padl splín a rozhodl se ze ZOO odejít.

Ze života zvířat a ze života odborů

10. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Podle novelizovaného Občanského zákoníku se zvířatům změní statut. V budoucnu už nebudou "věcmi" poměřovanými hodnotou. Jenže do jaké kategorie je budou řadit české soudy, až dojde na krájení chleba? Jakou budou mít hodnotu? Stanou se ekvivalentem člověka? Bude možné ohrozit život spoluobčana, když si zachránce umane rozhodovat dle svých subjektivních představ o stupni ohrožení zvířete? Jistě, nebude problém rozbít sklo auta, pokud v něm bude opuštěný pejsek. Jenže který soud rozhodne, že zvíře bylo ohroženo na životě, pokud by nedošlo k zásahu -- a třeba značnému -- a poškození soukromého majetku?

...a letadlová loď na Lipně?

9. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ministr obrany Alexandr Vondra v Bruselu prohlásil, že Česká republika údajně "není spokojena" se střediskem včasného varování, které hodlá Obamova administrativa v Praze umístit - náhradou za zrušený projekt radaru v Brdech. A naznačil, že "bychom" měli zájem spíše o něco, co by skutečně zvýšilo českou obranyschopnost, a přitom by to nemuselo souviset s protiraketovou obranou.

Nekrology jako chvála lokajství

9. 6. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

Osobně nemám nic proti zesnulému Eduardu Janotovi, ani proti zatím (?) poslednímu českému vojákovi, který nepřežil výbuch miny v Afgánistánu. Už proto ne, že bývalého ministra náhle zemřelého na tenisovém kurtu, neřkuli padlého ve střední Asii osobně neznám. Znám jenom jejich český mediální obraz, a ten mi přijde podivný.

Když překvapivě náhle zemřel Eduard Janota, českými politiky v médiích žoviálně titulovaný "Eda", ožilo klišé rychle zakořeněné během Janotova působení ve Fischerově úřednické vládě: Nepostradatelný, spolehlivý, věrný úředník, bez kterého se neobešel jediný rozpočet.

Strana Věci veřejné se odepsala sama. Zbývá jen generální stávka

9. 6. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 6 minut

Věci veřejné nepochopily, co dávalo smysl jejich existenci, a nechaly padnout poslední příležitost ke své rehabilitaci. Setrvání ve vládě podmínily tím, co pro občany nemá cenu a nebude to mít cenu ani pro ně. Motivace k loňské jejich volbě definitivně zanikla. Byly z velké části voleny proto, aby chránily občany před stranami, které mají bezohlednost přímo v programu. Takové naděje do nich už nikdo vkládat nebude.

Americké univerzity se v Africe zmocňují zemědělské půdy

9. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Harvardská univerzita a další čelné americké vysoké školy používají britských hedgových fondů a evropských finančních spekulantů k nákupu či k pronájmu velkému množství zemědělské půdy v Africe. To zřejmě povede k vyhánění tisíců místních lidí z těchto pozemků, varuje nová studie.

Vědci poukazují na to, že zahraniční investoři mají získ z přebírání zemědělské půdy, které často nevede k slibovanému prospěchu a hospodářskému rozvoji a v nejchudších zemích světa může vést k ekologickým a sociálním problémům.

Vítám film, který spíš podporuje jadernou energii

9. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 2 minuty

Ve včerejších Britských listech byl ukázán trailer na film "Into Eternity" a byl komentován jako film, který v ČEZKých kinech nikdy neuvidíte. Já jsem ten film viděl a každému jeho zhlédnutí vřele doporučuji. Film poměrně seriozně diskutuje o důvodech stavby trvalého podzemního úložiště jaderného odpadu Olkano v Olkiluoto ve Finsku. A pochopitelně také technické i filosofickými problémy se stavbou tohoto zařízení a jadernou energetikou obecně spojené. Seznamuje diváka, i když už v menší míře, jak bude vypadat a jak se staví toto zařízení.

Nechte maličkých, aneb i moje doga byla zlatíčko, než pokousala souseda.

9. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Právě jsem dočetl zpověď rodičů Tomáše Pitra a zamáčknul jsem slzu. Rodiče se vyplakali reportérovi BLESKU (6.6.2011) na rameni a snad se jim i ulevilo. Chápu, konečně veřejnosti vyjevili, jaký ten jejich Tomášek byl (a dosud je) mimořádné dítko. Zřejmě po dědečkovi, uhlobaronovi, neboť podle otce už jako malinký byl něco jako matematický genius. Otec o něm totiž vypráví, jak v době, kdy ještě ani nechodil do školy, si uměl vypočítat výhodnost prodeje ve velkém. Když jej otec jako malého chlapce posílal pro cigarety Sparty za deset korun, malý Tomáš prý prohlásil, že kdyby koupil karton (10 krabiček po 8 korunách), vydělal by na tom 20 korun! Zkrátka, hotový Einstein, matematický zázrak, ale na strojní průmyslovce měl potíže. Technika mu prý byla cizí. Zajímavé, obyčejně matematika a technika jdou ruku v ruce. On byl zřejmě výjimka.

Britští penzistí obětí sedmihodinové "kontroly" amerických imigračních úředníků

9. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Když přistála luxusní rekreační loď s 2000 britskými penzisty na krátkou zastávku v Los Angeles, jejich dvou a půl měsíční plavba za "aljašskými dobrodružstvími", za níž každý penzista zaplatil 300 000 Kč, se podle svědků proměnila spíš v zážitek z tábora v zálivu Guantánamo.

Luxusní rekreační loď zakotvila v Los Angeles dne 26. května na jeden den, byla to už její desátá zastávka na americkém území.

To kontroverzní slovíčko kdyby! Kdyby byly (kdesi) ryby, nepotřebovali bychom rybníky.

9. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

"Zubaři hrozí, že pokud vláda nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti."

Tolik strohá zpráva v Aktuálně.cz. Zubaři totiž tvrdí, že člověk může kazům zubů zabránit, pokud se o ně řádně stará. Je pravda, že výrobci zubních kartáčků vycházejí těmto potřebám vstříc a předhánějí se v kvalitě provedení svých výrobků, ujišťují o stoprocentní dokonalosti vyčištění zubů, dokonce vyčištění i toho, co tam (v dutině ústní) nemáme. Zkrátka, dokonalost sama! A lidé toho nevyužívají, nevděčníci.

JASLOVSKÉ BOHUNICE:

Nesouhlasím se svědectvím Františka Pesuta

9. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Na jaderných elektrárnách v Jaslovských Bohunicích jsem prožil 17 let, v průběhu kterých jsem se v různých funcích aktivně podílel na montáži, spouštění i provozu jaderných bloků A1, V1 i V2. Plně se ztotožňuji s vyčerpávající odpovědí Vladimíra Wágnera na uvedený pamflet, píše Antonín Bařinka.

K jeho odpovědi na jednotlivé body si dovoluji několik doplnění.

České školství je přece pašák!

9. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Nejdříve jeden "hlas lidu". Prý to bývá "hlas boží"! Takže ty proslulé jednotné maturity v té tzv. lehčí verzi prý byly na úrovni snad jen 9. třídy. Alespoň takto se začali vyjadřovat někteří z těch, co tímto poznávacím řešetem (za málem miliardu Kč a po zhruba jednom desetiletí průtahů) prošli. Že by slonice porodila myš?

Musíme se opravdu k sexuálním výstřelkům vysoce postavených mužů vracet?

9. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Jedna čtenářka BL četla tento můj text Byla si okamžitě jista tím, že nadržuji významnému politikovi a finančníkovi, Strauss-Kahnovi (a nebudu opakovat, jak mě za to počastovala). Nikdo další sice tento názor zatím takto nesdílel, ale zdá se, že se asi musím k té problematice ještě trochu vrátit. Cožpak v tom shora citovaném textu nenarůstá jistá gradace, záměrně vycházející ze zcela očividného protikladu mezi mocí a bezmocí? Copak v něm nebylo (zrovna v 5. a 6. odstavci) zcela jednoznačně konstatováno, že se teď advokáti obžalovaného špičkového pohlavára, známého v celém světě, pokusí nalákat tu ženu "odnikud"("bez významných kontaktů" a "nicotného významu" na jevišti dějin) do nějaké pasti, aby svého klienta dostali z kleští možného odsouzení (až na 25 let)?

Překročení meze

8. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Je to tady. Dlouho jsme se pohybovali na okraji nesmírně nebezpečného srázu. Balancovali jsme malinko dopředu a zpět, a vždycky jsme se nějak udrželi; nepadali jsme. Doteď. Ale už to vypadá, že padáme do propasti. Ano, je to průšvih. Ano, jsou to mizerové, napsal Jindřich Špicner.

Vláda se chová arogantně a urážka státního orgánu se v ČR znovu stala trestným činem!

8. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Ne základnám

2.6.2011 bylo na půdě sněmovny slyšení k petici ČSSD " Zastavme devastaci naší země".

Protože máme od nesčetných petičních stolků pořádaných iniciativou ne základnám řadu poznatků, sepsali jsme ty, které se s železnou pravidelností opakují. Sestavili jsme je do prohlášení, které jsme si dovolili na závěr slyšení přečíst. Mimochodem, na slyšení se nedostavil žádný z pozvaných členů vlády ani žádný koaliční poslanec.

Sloni v porcelánu I.: L. Heger

8. 6. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 4 minuty

Ministr za TOP 09 Leoš Heger se pustil do reformování jednoho ze základních pilířů sociálního státu, aniž by jen tušil, jak vypadají základy, na kterých systém financování zdravotnictví stojí. Systém, který se snaží překopat, lépe řečeno rozkopat. Aby zmiňovaný ministr za TOP 09 mohl začít něco smysluplného dělat, musel by pochopit, co znamená průběžné financování systémů sociálního státu a zejména si uvědomit, jaké to má důsledky. Pokud si nedoplní potřebné vědomosti a nepřestane si myslet, že platbou zdravotního pojištění si každý z nás ukládá peníze na zdravotní ošetření ve stáří, do té doby bude jeho činnost jen příslovečným tancem slona v porcelánu.

Koaliční tahanice: Mnoho povyku pro nic

8. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Karel Schwarzenberg se v jednom svém otevřeném rozhovoru, který jsem už komentoval pro Britské listy dříve, přiznal, že když nevyšel pokus o to dostat VV z vlády rozbitím této strany a přetáhnutím několika poslanců do koalice ODS+TOP09, požádal (loutkového) premiéra, jenž byl čerstvě ponížen neprosazením demisí ministrů "své" vlády u prezidenta republiky, o osobní rozhovor.

Jaká jsou skutečná rizika jaderné energetiky?

8. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Vážený pane Dipl. Ing. Wagnere, - úvodem: nepochybuji o Vaší vysoké odborné kvalifikaci a rozhledu, na základě v. Postrádám ale Vaše vyjádření poměru zisk ČEZu/riziko havárie v ČR. A také zisk ČEZu/prospěch obyčejného občana ČR, napsal František Pesut.

Pravda, sex a politika?

8. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Obecně se často říká, že pravda je ve "faktech". Údajně také soudy zkoumají, kde je ve sporech "pravda". Přitom čím větší pletichář, tím dražšího advokáta si pořídí. Proč? Protože obratný advokát dokáže soudu (případně porotě, funguje-li jako doplňkový a "lidový" kompars spravedlnosti) interpretovat ta "fakta" v takovém světle, aby soud jiné "světlo" ani vidět o faktech nemohl.

K lamentování nad bílou mytologií

8. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Když theologie díky Immanuelu Kantovi přišla o možnost operovat tzv. ontologickým důkazem existence křesťanského boha, nastal v jejích apologetických výkladech významný posun: Namísto bytím začala od té doby až na výjimky operovat (společenským a individuálním) vědomím, snažila se ze všech sil "dokazovat" svůj centrální předmět z jeho společenské funkce a z individuální psychické potřeby. Analogický vývoj lze dnes vysledovat na "pokrokové" frontě sekulárního koloniálního náboženství západní civilizace, jež se ze všech sil snaží obhájit konzervativní kněžská kasta mající na starosti zabránit "zkažení" mládeže.

Islamofobní kachna

8. 6. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 2 minuty

Před pár dny proběhla médii senzační zpráva o tom, že několik ukrajinských mladých muslimů mělo ukamenovat mladou muslimku za účast v soutěži krásy. Osobně jsem se tomu moc nedivil, idioty a fanatiky nalezneme všude, tedy i mezi muslimy - jak se ale ukazuje s odstupem času, byla cela zpráva podvodem.

Zrušte segregaci ve školství

8. 6. 2011

čas čtení 7 minut

Nedalo mi, abych nezareagoval na lobbyistický článek paní Karvaiové, která, jak sama píše, promlouvá za ty, kteří pracují ve speciálním školství. Nechci hovořít o tělesně postižených dětech, protože to je téma, které by mělo být řešeno jinak a odděleně od tématu diskriminace dětí romských, napsal Josef Bánom ml.

BRITÁNIE:

Oxfordská univerzita vyjádřila nedůvěru konzervativnímu ministru pro vysoké školství

8. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Tato vláda budí dojem, že jí motivuje ideologie, ale ve skutečnosti je to slabá a rozhádaná vláda. Jsou slabší, než si myslí a my jsme silnější, než si myslíme. Konec konců, oni musejí vyhrát příští volby.

Oxfordská univerzita oficiálně deklarovala, že nemá důvěru v politiku konzervativního ministra pro vysoké školství Davida Willettse. Je to první známka vzbouření britských univerzitních učitelů proti tzv. "reformám" vysokého školství.

Univerzitní profesoři v Oxfordu schválili rezoluci, odmítající britské vládní univerzitní reformy, hlasováním v poměru 283 hlasů vůči 5. Hlasovalo se v "kongregaci", což je legislativní těleso Oxfordské univerzity.

Jazyková perla ČT 24

8. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

EU Čechům doporučuje odcházet do důchodu později než vládaZDE

.

Kterou vládu vlastně myslí a kdy půjde do důchodu Nečas?, ptá se František Řezáč.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

69033