Ivo Mareš lapený v síti

24. 4. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že Ivo Mareš dobře reprezentuje českého čtenáře novin, který si navíc myslí, že ho jenom tak někdo neobelstí (přitom se už zmítá v lapen v síti a řve okolo na lidi velkými písmeny).

1. Každý politik má jistě možnost se rehabilitovat, nicméně předtím, i kdyby se stal obětí "něčích her", má odstoupit z politických funkcí, pokud na něj padne stín podezření. To je to, co chtěl Kalousek i Bárta po Alexandru Vondrovi, to je to, co mnozí lidé chtěli po Čunkovi, až ten byl "očištěn". V Bártově systému jeho soukromých půjček pro ústavní činitele je však velká otázka, co by "očištění" mohlo znamenat - že půjčí státnímu zástupci či soudci nějakou sumičku v obálce?

2. Skandální je, že Schwarzenberg má zapotřebí ABL srovnávat s KSČ. Už tím přiznává, že s ABL není něco v pořádku. Mohl říci přesně to, co říká čtenář Mareš, tedy že napojení na ABL není přece žádný prokazatelný problém a nic co by mohlo politika diskvalifikovat (a premiér se k tomuto principu hlásí tím, že instaloval Kubiceho jako ministra vnitra, čímž úplně popírá svou předchozí rétoriku i morálku, pokud někdo vůbec věřil, že mu o nějakou morálku a principy jde). Jenže to právě Schwazenberg neříká. On říká, že ve srovnání s KSČ je ABL naprosto v pořádku. Je to stejná logika, jako by někdo u soudu tvrdil, že sice vraždil, ale oproti Hitlerovi je úplně svatý, a tak by jeho zločin měl být ignorován. Jako antikomunistovi mi to vadí o to více, že se zločinnost KSČ takovými účelovými a hloupými srovnáváními ztrácí ze zřetele a rozmývá.

3. Kristýna Kočí je podle Schwarzenbergových slov oprávněný předmět mužského chtíče (nebo snad měl kníže na mysli opravdovou lásku, kvalitní a dlouhodobý vztah dvou lidí?) a muž má právo pod vlivem takového chtíče chybovat. Je to jasné pohrdání ženami a degradování žen na masturbační předmět.

4. Karel Schwarzenberg se ve svém rozhovoru v zásadě přiznává, že kdyby celý pokus rozbít VV proběhl rychleji (tedy kdyby Klaus přijal premérovy návrhy odvolat Johna a Dobeše ihned), mohl se podařit plán A, tedy postavit vládu na přeběhlících z VV a očistit ji od ABL. Kdyby Schwarzenberg odmítl pokračování vládní koalice s VV po krachu plánu A, nevypadal by jako Šinágl a Cibulka, nýbrž by se prostě přidal na stranu Nečase, Kalouska a Sobotky, kteří říkali, že lépe je uspořádat předčasné volby a zachránit demokracii, než vládnout s VV. Nakonec ale v knížecí hlavě zvítězila následující myšlenka a kníže v osobním rozhovoru přesvědčil premiéra, aby dal přednost vládě s VV před demokracií a ústavností (o obsahu rozhovoru údajně neví ani Kalousek - věříte tomu?):

"Kdybychom vládu definitivně zbořili a byly by nové volby, tak ze všech koaličních stran by ve Sněmovně zbyl jen velmi malý hlouček. Myslím, že tu bude fungovat pud sebezáchovy a samozřejmě vše musíme odčinit pilnou prácí."

Další slova Karla Schwarzenberga:

"Když jsem viděl, že jednání se pořád točí do kruhu, požádal jsem pana premiéra o rozhovor mezi čtyřma očima. Nebudu vám říkat, co jsem říkal jemu. Nikomu z vašich kolegů jsem to neprozradil a nevědí to ani moji straničtí kolegové, ani pan Kalousek, a tak to teď nebudu říkat na veřejnosti. Měl jsem jen diskusi, jaké existují alternativy, možnosti. To bylo vše, co jsem řekl."

Závěrem bych zdůraznil, že problém s ABL a půjčkovou (obálkovou) demokracií se nevyřeší tím, že bude ignorován. Vláda, v níž premiér je pouze služebníčkem V. Klause, v níž ministrem vnitra je člověk, který se stal loutkou k manipulování sněmovních voleb v roce 2006, a v níž jedna strana podává trestní oznámení na ministry ostatních dvou stran, vláda zavírající oči před půjčkovou demokracií ve jménu "reforem" nemůže vydržet dlouho a musí kupit další skandály a hádky na další skandály a hádky. Má jedinou naději: zmanipulovanou, nepřemýšlející a často silně prokorupční českou veřejnost.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011