Zveřejněny emaily Sarah Palinové

11. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

24 000 emailů Sarah Palinové, guvernéra amerického státu Aljaška, byly zveřejněny státní správou. Mediální organizace, včetně britského deníku Guardian, zažády o zveřejnění těchto emailů r. 2008, když Palinová kandidovala v prezidentských volbách na post amerického viceprezidenta.

Palinová je obecně považována za potenciálního prezidentského kandidáta pro volby r. 2012.

Desítky novinářů přijely do hlavního města Aljašky studovat tyto dokumenty, které byly zveřejněny pouze v papírové formě.

Některé emaily jsou psané charakteristickým "lidovým" stylem Palinové. Prozrazují, že byla rozhněvaná tzv. aférou Troopergate, kdy byla obviňována z pronásledování bývalého manžela její sestry, aljašského policisty. Z vyšetřování Troopergate vyplynulo, že Palinová zneužila své moci a propustila činitele, které odmítl bývalého manžela její sestry vyhodit z práce.

V jiném mailu chválí Palinová energetickou politiku prezidentského kandidáta Baracka Obamy.

Jinak emaily dokazují, že se Palinová snaží kontrolovat svůj veřejný image. Je frustrována otázkami reportérů, zda věří, že v době, kdy žili dinosauři, existovali i lidé.

Republikánští stoupenci Palinové v USA jsou rozhořčeni zveřejněním těchto emailů. Považují to za neférový hon na čarodějnice proti ní. Nic podstatného v ních však novináři dosud nenašli. Washington Post i Guardian apelovali na čtenáře, aby jim pomohli se 24 000 emaily probrat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10634

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2011