Čína vysílá na americké školy "tisíce" špionů

10. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Čínské zpravodajské služby podle federálních úřadů vyslaly "tisíce" lidí na americké vysoké školy, kryté jako studenty a profesory, píše Joel Gehrke.


"Chceme podpořit lidi, aby sem přijeli a studovali," prohlásil Andrew Lelling, ministr spravedlnosti pro stát Massachusetts. "Tohle není o zaměření se proti všem, kdo jsou čínskými občany. Ale jsou tu tisíce, které jsou přímo napojené na státem podněcované úsilí o krádež intelektuálního vlastnictví."

Toto varování podtrhuje rozsah čínské ekonomické špionáže, jak to označuje ministerstvo spravedlnosti, jakožto nástroje národně bezpečnostních a ekonomických hrozeb. Jde o součást širšího úsilí Pekingu využít amerických škol a univerzit.

"Zpráva pro všechny školy zní: Za prvé, buďte si vědomi, že jste terčem," říká John Demers, náměstek ministra spravedlnosti. "Univerzity také mají spoustu lidí, kteří přicházejí a odcházejí: Studenty, hostující profesory, kteří tu jsou na rok."

Podle nejčerstvějších údajů ministerstva zahraničí v akademickém roce 2017/2018 v USA studovalo více než 363 000 čínských studentů, tj. takřka třetina všech mezinárodních studentů v amerických institucích.

Ředitel FBI Christopher Wray vloni varoval, že Čína využívá "netradičních" metod sběru zpravodajských informací, aby způsobovala "hrozbu celé společnosti".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8321

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2019