Polsko: V případě tvrdého brexitu export do Británie klesne o 3,2 %

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Podle zprávy Polského ekonomického institutu (PIE) polský export do Británie klesne o 430 milionů eur, pokud dojde k zavedení cel navrhovaných v případě brexitu bez dohody.


Zpráva indikuje, že všechny dosavadní prognózy byly založené na předpokladu, že Británie zavede cla odpovídající evropským sazbám. Nicméně, uvádí zpráva, "celní tarify publikované Británií v březnu vrhají nové světlo na stav polského exportu na britský trh, protože v případě brexitu bez dohody Británie zavede vlastní celní tarify." Navrhovaná cla jsou nižší než ta, která odpovídají clům EU.

Na základě této nové informace PIE odhaduje, že polský export do Británie by v případě tvrdého brexitu klesl o 430 milionů eur. To by znamenalo meziroční pokles o 3,2 %. Podle dřívějších analýz by britské vystoupení z EU bez zachování celní unie jinak znamenalo až trojnásobný pokles exportu.

Podle zprávy by došlo k nejvážnějším dopadům na masný (256 milionů) a automobilový (144) průmysl. Nicméně institut upozorňuje, že pokles exportu může být dále ovlivněn zavedením dodatečných opatření, jako jsou dodatečné celní nebo zdravotnické kontroly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6968

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019