Německo: Spiegel kvůli skandálu s falešnými zprávami přerušil spolupráci se dvěma redaktory

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Vlivný německý zpravodajský týdeník Spiegel je otřesen skandálem kolem reportéra, který přiznal, že si po léta vymýšlel příběhy. Nyní list oznámil, že přerušuje spolupráci se dvěma vysoce postavenými redaktory.


Smlouvy šéfredaktora Ullricha Fichtnera a hlavního editora Matthiase Geyera byly "pozastaveny dokud vnitřní komise nedokončí vyšetřování aféry," oznámil nový šéfredaktor Steffen Klusmann v interním dopise, který získala AFP.

19. prosince Spiegel omráčil mediální svět odhalením, že jeden z jeho oceňovaných reportérů po léta falšoval své články.

Třiatřicetiletý Claas Relotius rezignoval poté, co přiznal, že si vymýšlel příběhy a protagonisty ve více jak tuctu článků v tištěné i online edici týdeníku.

"Aféra Relotius vyvolává otázku, zda... (Ullrich a Fichtner) mohou pokračovat ve své práci po takové katastrofě," tvrdí Klusmann. "První ho pro Der Spiegel objevil, druhý ho najal a donedávna byl jeho nadřízeným."

23. prosince Spiegel oznámil, že proti Relotiovi podá trestní oznámení poté, co také vyšlo najevo, že mohl zpronevěřit dary určené pro syrské děti bez domova.

Relotius ve čtvrtek obvinění popřel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7922

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2019