Erdogan: Na saúdském konzulátu byly nalezeny toxické látky a důkazy, že bylo nově vymalováno

16. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Některé oblasti na saúdském konzulátu v Istanbulu, kde byl novinář Džamal Chášakdží naposledy viděn živý,  byly nově vymalovány, konstatoval ve úterý turecký prezident Erdogan. Turečtí forenzní vyšetřovatelé se chystají vstoupit do rezidence saúdského konzula, který ze země náhle odcestoval.

Erdogan také řekl v úterý reportérům, že policie nalezla toxické látky a že některá místa na konzulátě tam, kde se vyšetřovatelé domnívají, že byl Chášakdží usmrcen, byla nově vymalována.

 

"Doufám, že co nejdříve dosáhneme závěrů, které nás dovedou k rozumnému názoru, protože vyšetřování zkoumá mnoho věcí včetně toxických materiálů a to, že tyto materiály jsou odstraňovány tím, že byly přemalovány," dodal Erdogan.

Mezitím se do Saúdské Arábie vydal americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který přátelsky hovořil s Mohammadem bin Salmanem. Trump napsal na Twitteru, že bin Salman "naprosto popřel, že by věděl cokoliv o tom, co se dělo na jejich konzulátu v Turecku, a ujistil mě, že všechno podrobně vyšetří."

Trump potřebuje Saúdskou Arábii pro tři své zahraničněpolitické cíle: k izolaci Íránu, k porážce Isis a pro získání podpory Arabů pro izraelsko-palestinský mírový plán.

Američtí republikánští senátoři však nejsou vůči Saúdské Arábii tak smířliví. Senátor Lindsey Graham charakterizoval korunního prince Mohammeda bin Salmana jako "bourací závaží", řekl, že je "toxický" a obvinil ho, že nařídil zavraždění Chášakdžího. "Nic se neděje v Saúdské Arábii, aniž by o tom MBS nevěděl," řekl Graham ve Fox News. Varoval, že Kongres uvalí kvůli zmizení Chášakdžího na Saúdskou Arábii tvrdé sankce.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6896

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018