"Helsinky za lidská práva": Trumpa a Putina přivítala demonstrace

16. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Více než dva tisíce lidí v neděli protestovalo v Helsinkách proti útokům na lidská práva, svobodu médií a disent. Město se připravuje na historický summit mezi prezidenty USA a Ruska.


Podle policie se akce zúčastnilo 2 000 - 2 500 osob. Organizátoři nenabídli vlastní odhad počtu demonstrantů.

"Kňučící dementní dětina se setkává se zlým mistrem špionáže. Co je se tu jen pokazilo?", ptá se transparent nesený finskou ženou.

Kira Vorlicková, třicetiletá Američanka pracující v průmyslu her pro mobilní telefony, říká, že před rokem odjela z Kalifornie "aby se zbavila" Trumpa.

"Po obvinění ruských agentů by se neměl setkávat s Putinem," dodává s narážkou na 12 operativců ruské vojenské rozvědky odhalených během šetření, zda Rusko stojí za hackingem Trumpových Demokratických oponentů během voleb v roce 2016.

"Svět jde do sraček a potřebujeme, aby naše hlasy byly slyšet, když je to možné," říká Hannu Jaakkola, sedmatřicetiletý organizátor veřejných akcí.

Jeden helsinský transparent požadoval propuštění ukrajinského režiséra Olega Sencova, který dva měsíce drží hladovku v ruském vězení.

Přední list Heelsingin Sanomat zaplatil 300 billboardů po cestě z letiště na místo konání summitu. Stojí na nich: "Pane prezidente, vítejte v zemi svobody tisku."

Několik menších protestů je plánováno na pondělí, kdy Putin a Trump budou jednat v prezidentském paláci v Helsinkách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6651

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018