Rusko zablokovalo rezoluci OSN požadující příměří pro východní Ghútu

23. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Zprávy o masakrech civilistů jsou "masová psychóza", tvrdil ruský velvyslanec


Rusko zablokovalo rezoluci OSN požadující třicetidenní příměří a humanitární dodávky do východní Ghúty. Ruský velvyslanec u OSN Vasilij Nebenzia se vyjádřil, že vlna informací o těžkých masakrech civilistů v této obklíčené oblasti je důsledkem "masové psychózy".


Rusko odmítlo rezoluci, kterou předložilo Švédsko a Kuvajt. Nabídlo řadu úprav, které by umožnily, aby útoky na celou řadu vzbouřeneckých skupin ve východní Ghútě pokračovaly. Jeden západní diplomat se vyjádřil, že na první pohled je zjevné, že ruské návrhy budou pravděpodobně nepřijatelné.

Rusko vetovalo už 10 předchozích rezolucí OSN o Sýrii a systematicky používá svého permanentního křesla v Radě bezpečnosti OSN k ochraně syrského prezidenta Bašara Asada před snahám OSN postavit ho před soud za válečné zločiny. V listopadu Rusko zablokovalo obnovení vyšetřování OSN ohledně používání chemických zbraní syrskou armádou.

Vyslanec Nebenzia ve čtvrtek zdůraznil, že Rusko bude i nadále podporovat Asada, a odmítl vlnu svědectví a videozáznamů masakrování civilistů v Ghútě jako "fake news".

"Masová psychóza v globálních médiích, která jednají koordinovaně a šíří tytéž nepodložené zprávy, žádným způsobem nenapomáhá porozumění situace," řekl Nebenzia na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7126

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018