James Murdoch se postavil proti Trumpovi

18. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Syn globálního mediálního magnáta Ruperta Murdocha, spojence Donalda Trumpa, James Murdoch, ředitel společnosti 21st Century Fox, se stal jedním z neprominentnějších hlasů, které kritizují reakci amerického prezidenta na neonacistické násilí v městě Charlottesville.

V memorandu kolegům, které získal list Hollywood Reporter, přislíbil James Murdoch, že věnuje 1 milion dolarů organizaci Anti-Defamation League, která bojuje proti antisemitismu.



"Reakce amerického prezidenta na události v Charlottesville se týká všech nás jako Američanů a svobodných lidí," píše Murdoch, 44, v tomto memorandu. "Tyto události nám všem připomínají, proč je bdělost proti nenávisti a bigotnosti věčnou pocinností - nutným požadavkem pro uchování našeho způsobu života a našich ideálů. Přítomnost nenávisti v naší společnosti byla děsivým způsobem odhalena, když jsme byli svědky toho, jak byly neseny po ulicích Charlottesville hákové kříže a rasistický dav páchal brutální terorismus a násilí. Nemohu uvěřit, že tohle musím psát: Postavit se proti nacistům je životně důležité: Dobří nacisté neexistují. Ani dobří členové Ku-Klux-Klanu ani dobří teroristé. Demokraté i Republikáni a všichni ostatní se musejí na tomto shodnout - není to pro ně žádným omezením."

Vedoucí američtí podnikatelé houfně opustili Donalda Trumpa po jeho agresivní tiskové konferenci, kdy obvinil ze sobotního násilí v Charlottesville "obě strany" a tvrdil, že mezi bělošskými supremacisty byli i "velmi slušní lidé". Ve čtvrtek vyšlo najevo, že bude zrušena prezidentova poradní rada k infrastruktuře, stejně jako dva podnikatelské panely, které Trump spěšně zrušil ve středu, když čelil hromadné rezignaci podnikatelů.

Proti Trumpovi se postavili i někteří vysocí Republikáni.

Přátelský vztah mezi Donaldem Trumpem, 71, a Rupertem Murdochem, 86, současný ředitel Fox News, trvá dlouhá desetiletí. Televize Fox News zůstává loajální vůči Donaldu Trumpovi navzdory jeho hromadícím se skandálům,  i když i někteří její moderátoři se vyslovili proti tomu, co se dělo v Charlottesville.

Televize Fox News má v poslední době velké problémy s celou řadu soudních sporů, jimiž jsou postiženi různí její moderátoři a ředitelé, kteří jsou obviňováni ze sexuálního obtěžování různých žen.   

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9363

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017