Německo potichu buduje evropskou armádu. Pod vlastním velením

24. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Vždy po několika letech se do zpráv vrací myšlenka armády Evropské unie. Tato koncepce je jak fantazií, tak strašákem: Na každého federalistu v Bruselu připadá v Londýně či jinde jeden oponent, který odmítá potenciálního rivala NATO.


Avšak letos Německo a dva jeho spojenci, Česká republika a Rumunsko, potichu podnikli radikální krok směrem k čemusi, co vypadá jako evropská armáda, zatímco se to vyhýbá zmatené politice v minulosti s projektem spojené. Oznámili integraci ozbrojených sil.

Celá rumunská armáda se nepřipojí k Bundeswehru, ani se Armáda České republiky nestane pouhým podřízeným prvkem německých ozbrojených sil. Ale v příštích měsících každá ze zmíněných zemí integruje jednu brigádu do německých struktur. Rumunská 81. mechanizovaná brigáda se připojí k divizi rychlé reakce Bundeswehru, zatímco česká 4. brigáda rychlého nasazení se začlení do 10. obrněné divize. První příklad takové integrace představují dvě nizozemské brigády, které se již připojily k německým silám rychlé reakce a 1. obrněné divizi.

Pod amorfní koncepcí se skrývá pokus o cosi ambicióznějšího - vytvoření sítě miniaturních evropských armád vedených Bundeswehrem.

"Iniciativa vzešla ze slabost Bundeswehru," vysvětluje Justyna Gotkowska, analytička Polského centra východeoevropských studií. "Němci si uvědomili, že Bundeswehr potřebuje vyplnit mezery ve svých pozemních silách... aby získal politický a vojenský vliv v NATO."

"Mezery" Bundeswehru jsou spíše eufemismus. V roce 1989 západoněmecká vláda vydávala na obranu 2,7 % HDP, ale v roce 2000 výdaje klesly na 1,4 %, kde zůstaly po mnoho let. Mezi lety 2013 - 2016 činily výdaje 1,2 % HDP.

Generální inspektorát Bundeswehru v roce 2014 v parlamentní zprávě vykreslil děsivý obraz: Většina vrtulníků vojenského námořnictva nefungovala a z 64 armádních jich bylo v provozu jen 18. Vloni v létě měla armáda ve svých řadách jen 176 015 mužů a žen.

Od té doby armáda překročila hranici 178 000 vojáků a vláda zvýšila výdaje na obranu o 4,2 %. Letos vzrostou dokonce o 8 %. Jenže i tak Německo jako vojenská mocnost silně zaostává za Francií a Británií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9664

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017