Trumpova první protiteroristická operace: Od počátku riskantní, na konci s vysokými ztrátami

3. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Jen pět dní po nástupu do úřadu při večeři s novým ministrem obrany a šéfem Sboru náčelníků štábů stál Trump před jedním z mnoha rozhodnutích o životě a smrti: Zda schválí nájezd speciálních jednotek, který riskoval životy amerických vojáků a zahraničních civilistů.


Obamovi poradci pro národní bezpečnost vloni prohlédli plány riskantního útoku na malý, silně hlídaný cihlový domek předního spolupracovníka al-Kájdy v horské vesnice v odlehlé části centrálního Jemenu. Ale Obama nerozhodl, protože Pentagon si přál zahájit útok za bezměsíčné noci - a příští měla přijít až po skončení prezidentova termínu.

Trump spolu se dvěma nejbližšími poradci, Jaredem Kushnerem a Stephenem K. Bannonem schválil vyslání námořních pěšáků z Navy SEAL Team 6 v naději, že akce provedená minulou neděli brzy ráno povede k získání telefonů a laptopu, které mohou obsahovat cenné informace o jedné z nejnebezpečnějších teroristických skupin světa. Večeře se zúčastnili také viceprezident Mike Pence a poradce pro národní bezpečnost Michael T. Flynn.

Jak se ukázalo, téměř vše co se mohlo pokazit se také pokazilo. A ve středu odletěl Trump na Dover Air Force Base v Delaware, když se vracelo domů tělo zabitého příslušníka speciálních sil.

Smrt Williama Owense přišla po sérii selhání a špatných úsudků, které přivedly tým do padesátiminutové přestřelky s jedním mrtvým, třemi zraněnými a záměrným zničením letounu v ceně 75 milionů dolarů. Existují podezření a jak Pentagon uznal, jsou pravděpodobně správná, že mise také vedla k úmrtí několika civilistů, včetně dětí. Mezi zabitými je osmiletá dcera Anvara al-Ávlakího, lídra al-Kájdy narozeného v USA, který zemřel při útoku bezpilotního letounu v roce 2011.

Trump v neděli chválil svou první protiteroristickou operaci jako úspěch a tvrdil, že jednotka se zmocnila "důležitých zpravodajských informací, které pomohou USA v předcházení terorismu proti jejich občanům a lidem po celém světě."

Pentagon kromě přiznání civilních obětí informoval i zpravodajských aspektech, ale bez podrobností. Ztráty vyvolávají pochybnosti o měsících detailního plánování, které vedlo k operaci, a o tom, zda před schválením byly položeny ty správné otázky. Typicky se o rizika zajímají prezidentovi poradci, ale představitelé Pentagonu odmítli popsat diskuse s Trumpem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5135

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017