Zákaz vstupu muslimů na americkou půdu je darem z nebes pro globální džihád

1. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je ilustrativní pozorovat, kterak přední političtí činitelé Spojených států žijí v alternativní realitě, přijde-li na přetřes boj s islamistickým fundamentalismem. Dočasný zákaz vstupu muslimů do USA je dalším, byť mnohem viditelnějším politickým opatřením, jež je zárukou stigmatizace, ba co hůře, nežádoucí radikalizace ohromného počtu muslimů. Jestliže se někdejšímu arciteroristovi Usámovi bin Ládinovi splnil vlhký sen o zatažení USA do nekončícího konfliktu na Blízkém východě, nynější nájemník Bílého domu vrchovatou měrou plní přání džihádistů z Daeše, kteří mohou spřízněné duše lovit v hlubokých vodách vzteku, bezmoci a exkluze.

Teroristické útoky z 11. září 2001, které spáchali útočníci ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Egypta a Libanonu, poskytly neokonzervativní kabale George W. Bushe vhodnou záminku k upevnění kolísající moci USA na Blízkém východě. V době, kdy se newyorská dvojčata proměnila v sutiny, čítala Al-Kájda a její klony několik tisíc militantů, kteří operovali na jihovýchodě Afghánistánu a severozápadě Pákistánu. O několik let později se díky Bushovým katastrofálním invazím z původně dezorganizované a relativně malé islamistické organizace stal nadnárodní džihádistický konglomerát s desítkami tisíc bojovníků, miliardami dolarů v bankách a filiálkami v desítkách zemí po celém světě. Válka proti terorismu jednoduše nedokázala zahubit káidistický přízrak ukrývající se v jeskynním systému Tora Bora, odkud naopak vyšel značně posílen – ostatně jak mnozí zasvěcenci předpovídali.

Prezident Barack Obama si v globálním tažení proti islámskému fundamentalismu nevedl o mnoho lépe než jeho zdiskreditovaný předchůdce, nicméně jeho kabinet se těšil celkem shovívavému přístupu západního mediálního mainstreamu. Globální bezpilotní kampaň nabrala v Obamové éře na obrátkách a zorala půdu pro káidistickou setbu v Jemenu, z níž vyrašily šlahouny nenávisti vůči všemu americkému. Neopomínejme také destrukci Libye (z popudu amerického ministerstva zahraničí, v jehož čele stála Hillary Clintonová), jejíž následné dozvuky v širším regionu vyústily v džihádistický rozsev napříč černým kontinentem. V době, kdy se v hlavách Bushových plánovačů začaly rýsovat kontury globálního tažení proti terorismu, v Africe neoperovala žádná významná islamistická buňka.

Souběžně s Al-Kájdou bytněl apokalyptický kult Daeše – ještě brutálnější džihádistický fenomén, u jehož zrodu stála ilegální anglo-americká invaze.

Donald Trump stoje na ramenou svých předchůdců společně se svými otevřeně islamofobními soukmenovci nyní přichází s kontroverzním receptem, který má ochránit národní bezpečnost Spojených států. Dočasný zákaz vstupu muslimů na americkou půdu však ještě více prohlubuje hrozbu pro Spojené státy, stejně jako jmenování Trumpova neofašistického politruka Steva Bannona do Národní bezpečnostní rady. Dočasná stopka v sobě skrývá zásadní lapsus, neboť se týká zemí, jejichž občané za posledních 40 let neusmrtili ve Spojených státech ani jednoho Američana. Polopaticky řečeno - ti, kteří jsou na indexu Bílého domu, představují pro národní bezpečnost Spojených států minimální riziko. Tedy prozatím. Stigmatizace a ostrakizace jsou ale velice sofistikovanými nástroji, kterak z mírumilovných lidí vytvořit jedince, kteří snadno mohou podlehnout svodům džihádistů z Daeše.

Trumpova administrativa navíc rozlítila své spojence na Blízkém východě, když na svou černou listinu zařadila občany Sýrie a Iráku, jelikož syrští Kurdové a irácká armáda nasazují vlastní krky v bojích s Daešem. Bílý dům tedy ohrožuje nejen svou blízkovýchodní agendu, ale i americké cíle v zámoří. Prezident Trump řádně zatopil také Jemencům, když autorizoval svůj první bezpilotní útok v této zemi, při němž bylo usmrceno 30 osob, včetně 10 žen a dětí. Během náletu byla osmiletá holčička zasažena do krku. Dcera Obamou zneškodněného jemenského klerika krvácela celé dvě hodiny, než svému zranění podlehla. Státní terorismus v Jemenu v kombinaci s dočasným zákazem vstupu Jemenců na americkou půdu dozajista bezpečnost Američanů posílí.

Mezitím se iracionální zášť vůči muslimům zhmotnila v teroristickém útoku v mešitě v kanadském Quebecu, kde vraždil Trumpův stoupenec, přestože se mluvčí Bílého domu Sean Spicer snažil masakr lživě využít jako argument pro zákaz vstupu muslimů do USA. Pokud Trumpem rozhicovaná nenávist a xenofobie, jež je nyní umocněna konkrétními exekutivními příkazy, nenarazí na silný odpor, lze očekávat, že budou přibývat jak džihádistické útoky, tak islamofobií inspirované teroristické činy.

0
Vytisknout
7235

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017