Těžké boje na východní Ukrajině

1. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Ukrajinští vojáci, povstalci a civilisté po desítkách umírají v recidivě bojů soustředěné především kolem města Avdějevka. Evropští představitelé varují, že hrozí humanitární katastrofa po výpadcích dodávky energií, kdy tisíce lidí zůstaly v mrazu bez zdroje tepla.


Kyjev oznámil, že od neděle bylo zabito osm vládních vojáků a dalších šestadvacet zraněno. Tehdy (krátce po telefonickém rozhovoru mezi Trumpem a Putinem - KD) naplno vypukly boje mezi separatisty a ukrajinskými jednotkami, které zaznamenaly nejhorší ztráty od počátku roku.

"Nynější eskalace v Donbasu je jasnou indikací pokračující ruské zjevné neúcty k závazkům z Minských dohod, s ohledem na snahu zabránit stabilizaci situace a dosažení jakéhokoliv pokroku v oblasti bezpečnosti a humanitárních obav," prohlásilo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Nicméně mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil ukrajinské vojáky, že v pondělí zahájili smrtící útok podél fronty v Avdějevce. (Město samo je pod kontrolou ukrajinské vlády, žádná fronta jím nevede, Rusové je ale v neděli napadli masivní dělostřeleckou palbou - KD.)

"Takové agresívní akce podporované ukrajinskými ozbrojenými silami podkopávají cíle a úkoly Minských dohod," řekl Peskov. Podle něj ukrajinský útok má odpoutat pozornost od vnitřních problémů.

Od propuknutí konfliktu v Donbasu v dubnu 2014 se obě strany navzájem obviňují z vyvolávání násilí a útoků porušujících příměří.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) monitorující dodržování 2. Minských dohod o příměří hlásí prakticky každodenní porušování režimu zastavení palby.

Generální tajemník Rady Evropy Thornbjorn Jagland varoval před humanitární situací tisícovek civilistů, které boje odřízly od dodávek energií.

Jsme zvlášť znepokojeni humanitární situací v donbaských městech, zejména v Avdějevce. Vyzývám všechny strany, aby okamžitě ukončily nepřátelství a respektovaly příměří definované v Minské dohodě," dodal politik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7756

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017