Televize Fox News vymazala svou falešnou zprávu, že atentátník v Quebecu byl muslim, a omluvila se

1. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Úřad kanadského premiéra Justina Trudeaua si stěžoval, že televize Fox News rozšířila falešnou zprávu, že atentátník na mešitu v Quebec City byl Marokánec a muslim. Televize Fox News tuto svou falešnou zprávu po této stížnosti vymazala.

Kate Purchase, tisková mluvčí kanadského premiéra si stěžovala, že televize Fox News rozšířila dezinformaci, jaké vedou k "prohlubování strachu a šíření konfliktů". Purchasová poslala televizi Fox News oficiální stížnost na to, že po atentátu na mešitu v Quebec City rozšířila lživou informaci.

Krátce po atentátu policie zatkla dva muže, jedním z nichž byl Quebečan narozený v Maroku. V pondělí v poledne policie informovala, že jen jeden ze dvou zatčených je podezřelý. Muže původem z Maroka police považuje za svědka. Propustila ho bez jakéhokoliv obvinění.

Až v pondělí odpoledne, tedy po zveřejnění výše zmíněné informace quebeckou policií - rozšířila televize Fox News na Twitteru lživou zprávu, že obviněný je marockého původu.

Televize Fox News zatajila, že druhým zatčeným a posléze obviněným je francouzský Kanaďan Alexandre Bissonnette, který nyní čelí šesti žalobám vraždy a pěti žalobám z pokusu o vraždu. Osoby, které Bissonnetta znají, ho charakterizují jako protimigračního a ultrapravicového stoupence Donalda Trumpa.

Mnoho hodin poté, co kanadská policie oznámila, že jediným obviněným v případě quebeckého atentátu je Bissonnette, byl lživý tweet stále ještě na účtu Fox News. Byl přeposlán více než 900 krát a 1600 lidí mu dalo like.

Purchasová v oficiální stížnosti televizi Fox News požadovala, aby televize tento tweet smazala, anebo aktualizovala.

"Takovéto výroky na Twitteru pošpiňují památku šesti obětí a jejich rodin šířením dezinformací, zneužíváním politiky totožnosti a prohlubováním strachu a konfliktů v našich komunitách," uvedla tisková mluvčí kanadského premiéra.

Televize Fox News se omluvila a zmíněnou zprávu na Twitteru vymazala.

Mohamed Belkhadir, Quebečan původem z Maroka, svědčil o tom, jak strávil noc ve vazbě v důsledku nedorozumění. Uvedl, že odstraňoval sníh ze schodů před mešitu, když slyšel výstřely. Když výstřely přestaly, vytočil nouzové číslo 911 a vstoupil do mešity. Řekl: "Byl to reflex. Nemůžete opustit lidi, když jsou v nouzi."

Poskytoval známému první pomoc, když uviděl muže se střelnou zbraní. "Nevěděl jsem, že je to policista. Myslel jsem, že je to atentátník, který se vrátil." Belkhadir řekl, že ze scény utekl. Teprve, když mu policie nařídila, aby si lehl na zem, si uvědomil, co se děje. O několik hodin později byl propuštěn.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5539

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017