Kanadský premiér Justin Trudeau je vyšetřován kvůli dovolené na Bahamách

18. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Kanadský etický panel zahájil vyšetřování rodinné dovolené premiéra Justina Trudeaua na Bahamách. Je to poprvé, co něco takového potkalo premiéra v úřadu.


Mary Dawson, etická komisařka, v dopise konzervativnímu poslanci s pátečním datem oznámila, že se zabývá Trudeauovou dovolenou na soukromém ostrově proslulého spirituálního lídra na Bahamách.

Trudeau, který se stal premiérem v říjnu 2015, čelí otázkám kvůli novoroční cestě na ostrov ve vlastnictví Agy Khana, lídra patnáctimilionového uskupení ismáilitských muslimů, což je větev šíitského islámu. Vyšetřovatelé chtějí vědět, zda dovolená, které se zúčastnila premiérova rodina a dva liberální zákonodárci, porušila pravidla zakazující ministrům přijímat úplatky nebo "dary", které by mohly ovlivnit jejich rozhodování.

Konkrétně se Dawson zabývá otázkou, zda cesta nebyla v rozporu se zákonem Conflict of Interest Act, a zda použití soukromého Aghova vrtulníku neporušilo vlastní premiérovy předpisy. V roce 2015 Trudeau zavedl pravidla, podle nichž ministři nesmějí používat soukromé lety bez schválení etického komisaře.

Trudeau dlouho označuje Agu Khana za dlouholetého rodinného přítele. Ale nadace Aga Khan Foundation Canada je registrovaná lobbistická organizace.

Kromě toho Trudeau čelí vyšetřování v souvislosti s fundraisingem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6311

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017