Bodláky Václava Duška

Pijte pivo s bobkem, novoroční pohoda

29. 12. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Zpívávalo se v dobách minulých: pijme pivo s bobkem, jezme  bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít. Dnešek přinese různá překvapení, leckteré pivo je nepitelné, špatně načepované protože natočené, vyloženě odfláknuté – pivaři spojme se a požadujme rázně na vládě, parlamentu i senátu: Ruce pryč od našeho piva! Globalistická strašidla obcházejí svět, zachovej si zdraví bratře, nepij patoky vydávané za pivo. Nemáme doma mnoho pěkného, přece si nedáme vyrvat výrobu piva cizáky, kteří smočí čumáky do pěny a hned je napadají inovace, takže z piva se stanou mydlinky, vyčpěliny, chmelové limonády, pivní břečky – ruce pryč od našeho piva, usmolení pracháči a nenažranci.

Zavést den bojkotu pivních napodobenin! Začněme chodit do hospod a restaurantů, kde se vaří pivo poctivě; má barvu lahodící oku, chuť božskou, pěnu šlehačkovou, uzrálé dle pivovárečnických receptů, do spilek vteče, nenakape, cítíš lahodnou chmelovinu; kdo napájí volátka břečkami, hanba mu.

Máme lidská práva. Tož, žeňme mizery až k Evropskému soudu do malebného Strossburi. Pivní spolky musí vytáhnout do boje bez meškání, hlasitě volat k zodpovědnosti opečovávané zvolence, kteří se za naše peníze povalují v různých lavicích domácích i evropanských a činí k našemu prospěchu málo, či zhola nic. Mějme na paměti, jak dopadly různé fabriky, rozvráceny revolučním poryvem vichru, kolik lidí přišlo o práci, jak se vládní neřádi nestarali o zachování rodinného stříbra, o zlatu pomlčme.

Pivovary musíme denně přísně kontrolovat, jinak se ve světě staneme pro obchodní partnery ochotnými kašpary v dramatu Vyměním pivo za kolalokovu limču. Jsi-li vlastenec, vlastenka, pak pij pivo zaručující domáckou výrobu. A nezáleží přímo na velikosti pivovaru, ale na velikosti odvahy postavit se zahraničním pirátům a odeslat je šupitopresto do vzdálených krajin; nemůže nám ujít zjistění, jakým způsobem vysávají peněžní štěnice zisky bez uzardění. Mohli bysme jmenovat lidské štěnice z domácího chovu, povalují se přesáté v zahraničí, radující se, jak převapeně zíráme nad jejich šikovností; zástupci lidu, policie veřejná i tajná, justice nečiní ničeho. Viděli jsme, jak kdesi ve Švajcu odcházeli desperáti rozesmátí, huby od ucha k uchu. Dostali tam výprask – ano? Pes, který štěká, nekouše. Prokurátorské balábile postihlo nemravné, ti se stali mravnými a my čučíme, co jest možné i nemožné.

Pivní bratrstva, hospodští nádeníci, chmelovničtí pionýři, zralí pijáci, odhodlaní kabrňáci, dříči i lehkoživkové, voláme vás do šiku odhodlaných vlastenců. Musíme učinit přítrž lžím! Nemůžeme uvěřit těm, kteří neplatí dluhy a od druhých dluhy vymáhají; obstarožní partaje okoraly, spasit nás může občanská neposlušnost. Nenakupujme bryndy, neprolévejme si potrubí pivními odpady, nebudeme muset řešit zdravotní dopady.

Podřipská sláva piva údajně v nenávratnu. Spoléhat se na pražské kavárníky, hradní vinárníky, poslanecké gulášovníky a senátorské medovníky, rovná se zbytečnost. A dávejme pozor, aby nenapadlo jakousi osvícenou lebedu zákaz čepování piva. Konec konců, chytré hlavy odhlasovaly zákaz kouření – a basta fidli! Hospody se stanou dětskými koutky. Farizejové se předvedli! Proč rovnou nevyhlásí kouření za nepřijatelné a tudíž nezlomí tabákové firmy, monopoly a nevzdají se špinavých peněz do státního rozpočtu?! Proč kopají za ligu Spartak Tabák a neúnavně nás varují před zkázou Marijánky? Kouření škodí zdraví – s Mařenkou vonnou, má i léčivé účinky, kouříme i pro dobrou náladu. Ukouříme se, ale s veselou myslí.

Až nám evropská galerka zakáže požívat pivo, podřipští vyděděnci skončí na mapě vyhynulého druhu. Zdeformovaní vládní neumětelové, evropští krkavci, světová elita, tihle vykukové nepijí pivo? Bratře, máš-li nasypané krmítko, kušuj! V Evropském parlamentu dřepíš díky spoluobčanům, ale musíš stát nad národnímu zájmy, pochop, bruselská promenáda není nuselská. Řešíme evropanskou i europanskou problematiku.

Znám zemi pivního moku, kde blaho lidu uvadá, znám pivovárečníky bez práva. Globalizační Kyklop vrávorá, ne z přebrání míry piva, ale přetížen hlubokomyslnou představou, jak budeme jíst, pít i myslet jednotně – neboť v jednotě je síla, i ochablost.

Na zdraví všem, kterým osudy piva nejsou lhostejny.

0
Vytisknout
8594

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2016