Donald Trump, jak se zdá, ustupuje od některých svých předvolebních příslibů

12. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V prvním interview po svém zvolení americkým prezidentem Donald Trump, jak se zdá, ustoupil od celé řady svých radikálních příslibů, o nichž hovořil v předvolební kampani. V rozhovoru naznačil, že zřejmě nezruší zdravotnický systém Obamacare a přiznal, že stíhání Hillary Clintonové kvůli důvěrným emailům pro něho nyní není prioritou.

Trump sdělil deníku Wall Street Journal, že zřejmě zachová předpis, podle něhož je znemožněno zdravotním pojišťovnám odmítnout novým pojištěncům léčbu už existujících nemocí. Zachová také princip, podle něhož mohou být součástí zdravotního pojištění svých rodičů mladí lidé. O rozumnosti obou těchto ustanovení ho přesvědčil při jejich setkání Barack Obama.

V odpovědi na otázku, zda Trump jmenuje mimořádného prokurátora pro trestní stíhání Hillary Clintonové za to, že používala soukromý emailový server ve funkci ministryně zahraničí, řekl nově zvolený prezident: "Moc o tom nepřemýšlím, protože chci vyřešit zdravotní péči, zaměstnanost, pohraniční kontroly, daňovou reformu," řekl Trump. Toto přiznání zřejmě rozhněvá nejvěrnější Trumpovy stoupence, kteří při předvolební kampani skandovali: "Zavřít ji! Zavřít ji!"

Mezitím se demonstranti po celých Spojených státech připravují na víkend protestů proti Trumpově zvolení a jiní aktivisté pracují na plánech jak narušit Trumpovu inauguraci příští rok.

Více než 10 000 lidí se zapsalo na účast sobotní polední demonstrace z Union Square v New Yorku k Trum Tower, kde má budoucí prezident svůj příbytek a své ústředí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6579

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016