Čína výrazně zpřísnila svůj zákon o kontrole internetu

7. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

- Celá řada firem bude cenzurovat "zakázané" informace a nutit uživatele internetu, aby poskytovali svá reálná jména a osobní informace

- "osobní informace a další nedefinovaná podnikatelská data" bude vláda shromažďovat a archivovat

- uživatelům internetu bude mj. od nynějška zakázáno "snažit se svrhnout socialistický systém", "vymýšlet či šířit falešné informace či destabilizovat hospodářský pořádek" a "používat internetu k vyvolávání separatismu či poškozování národní jednoty". Tyto zločiny, z nichž jsou některé definovány v čínském trestním zákoníku, jsou běžně používány k věznění pokojných aktivistů.

Za poslední rok vydaly čínské úřady četné směrnice na potlačování svobody projevu na internetu, kriminalizují "šíření nepodložených zpráv" o přírodních katastrofách. Jednotlivci včetně lidskoprávního právníka Pu Zhiqianga a ujgurského ekonoma Ilhama Tohtiho byli stíháni za to, že na internetu debatovali o státní politické strategii. Policejní zpráva charakterizovala sítě VPN, které v Číně široce používají podnikatelé, novináři i obyčejní uživatelé internetu, aby se vyhnuli čínské blokaci internetu, jako "teroristický software".

0
Vytisknout
6554

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016