Britská ministryně vnitra: Británie přijme stovky dětských uprchlíků z Calais

25. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla v parlamentě, že 800 uprchlických dětí v Calais uvádí, že mají v Británii příbuzné, avšak vznikají pochybnosti, zda mají britské komunální úřady kapacitu přijmout děti bez doprovodu rodičů.

Do Británie mají být v nadcházejících třech týdnech přivezeny stovky dalších uprchlických dětí z Calais, avšal čtvrtina komunálních úřadů v Anglii uvádí, že za ně nemohou převzít odpovědnost.

Amber Ruddová uvedla, že v posledních dnech bylo do Británie už přivezeno asi 200 dětí, včetně 60 holčiček podle Dubsova dodatku k zákonu o imigraci, podle něhož má Británie z evropského kontinentu přijmout i zranitelné děti, které nemají v Británii žádné příbuzné.

1918 obyvatel uprchlického tábora v Calais se v pondělí nechalo oficiálně registrovat, uvedlo francouzské ministerstvo vnitra. (Předtím nebylo možné pro uprchlíky se ve Francii řádně registrovat, na žádosti o azyl nepřicházela od francouzských úřadů žádná odpověď často ani po roce.) Flotila 46 autobusů je začala rozvážet do ubytoven po celém Francii. V Calais dále čeká na registraci ještě asi 8000 osob.

Většina registrovaných uprchlíků pochází ze Súdánu a z Eritreje. Třiadvacetiletý Mohamed z Eritreje uvedl, že je rád, že z tábora může odejít: "Tábor je špinavý a nebezpečný," řekl. Byl v něm tři měsíce a předtím se neúspěšně pokusil požádat o azyl ve Francii.

"V Itálii mi vzali otisky prstů a jinde v Evropě mi říkali, že se tam podle dublinského předpisu musím vrátit. Teď poprvé říkají, že je to jedno a že můžeme znovu zažádat o azyl tady. Jsem moc rád."

Yusef, 35, lékárník ze Súdánu, který tři měsíce žil v Calais bez přístřeší, řekl, že doufá, že dostane ve Francii azyl: "Chci se integrovat, začít nový život, přispívat společnosti. Věřím Francii, že mi dá bezpečí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5451

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016