Je Donald Trump díky bombovému útoku v New Yorku o krok blíže volebnímu vítězství?

20. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Photo Credit: davidfiresterny via Compfight cc

V několika svých textech na Britských listech jsem rozebíral okolnosti zločinů a teroristických útoků spáchaných na evropské půdě muslimy či migranty. Nejinak tomu bude i v případě bombového útoku, k němuž došlo 17. září v New Yorku, jelikož ukvapené mediální zkratky k ničemu smysluplnému nevedou. Co tedy o podezřelých útočnících a jejich motivech prozatím víme a jakým způsobem se tato nešťastná událost může promítnout do listopadových prezidentských voleb?

V pondělí policisté za dramatických okolností zatkli podezřelého útočníka, jímž je osmadvacetiletý Američan afghánského původu Ahmad Khani Rahami. Pět osob, jež mohou být do útoku také namočeny, bylo zatčeno už v neděli. Vyšetřování těchto podezřelých běží na plné obrátky. Dohromady byly v New Yorku a New Jersey během víkendu nalezeny tři bomby, ale dvě z nich vybouchnout naštěstí nestačily.

Víme již, že Rahami, který během zatýkání postřelil jednoho policistu, se narodil v Afghánistánu, nicméně je občanem Spojených států. Jeho rodina vlastní restauraci First American Fried Chicken asi 15 mil jihovýchodně od Manhattanu ve městě Elizabeth v New Jersey, kterou provozuje v domě, kde zároveň žije ZDE. Tato restaurace, kterou rodina vlastní šest let, se stala předmětem řady stížností, zejména kvůli nadměrnému hluku tamních zákazníků.

Na základě soudních záznamů je známo, že Rahami žaloval policejní orgány v roce 2011 kvůli tomu, že jeho osobu a další členy rodiny měla podrobovat „diskriminaci“ a „selektivnímu zacházení“ ZDE. Policie měla podle jeho výpovědi jeho rodinu šikanovat a zastrašovat tím, že ji nutila, aby zavírala restauraci dříve než další podobné podniky v oblasti, a tím jí byla způsobena finanční újma. Další rodinní příslušníci si stěžovali na obyvatele Elizabethu, kteří si prý nepřáli, aby zde pobývali muslimové.

Ať již jsou stížnosti Rahamiho rodiny oprávněné, či mají pravdu ti, kteří si stěžovali na hluk a nepořádek v blízkosti jejich rodinného podniku, neexistuje samozřejmě pro konání hlavního podezřelého žádná omluva. Záleží ale především na výsledcích vyšetřování, zda potvrdí vinu Rahamiho a dalších zatčených.

Vyšetřovatelé v této chvíli pracují s verzí, podle níž neexistuje v souvislosti se zadrženými osobami důkaz o existenci aktivní teroristické buňky ZDE. Rada pro americko-islámské vztahy uvítala Rahamiho zatčení a v jejím prohlášení stojí: „Američtí muslimové, jako všichni Američané, odmítají extrémismus a násilí a usilují o to, aby byl národ v bezpečí.“

Ve Spojených státech žijí asi tři milióny muslimů a v současnosti tito lidé, nikoliv ne náhodou se vzestupem Donalda Trumpa, čelí množícím se verbálním i fyzickým útokům. Minulý týden byl jeden ze stoupenců republikánského uchazeče o křeslo v Oválné pracovně obviněn ze žhářského útoku na mešitu na Floridě ZDE.

Přestože víc Američanů zemře po zasažení bleskem než při teroristickém útoku, dokázal Donald Trump vybičovat strach z islamistického terorismu doslova ad absurdum, a dokonce se nestyděl přijít s takovými návrhy, které jako by opsal z nacistického manuálu ZDE. A tato strategie mu celkem úspěšně vychází a není divu – obětní beránci táhli vždy. Někteří pozorovatelé dokonce míní, že bombový útok v New Yorku jej posunul do Oválné pracovny o další krok ZDE. Ačkoliv je vyšetřování bombového útoku stále v proudu, Trump v pondělí velebil izraelské bezpečnostní orgány za „neuvěřitelné“ protiteroristické praktiky a volal po efektivnější rasové profilaci ve Spojených státech ZDE.

Autor těchto řádků nechce bagatelizovat rizika vyplývající z islamistického terorismu, ale má zájem na tom, aby byl každý zločin a útok, jichž se dopouštějí muslimové, posuzován individuálně a především pak na základě relevantních fakt. Jen tak lze předejít ukvapeným závěrům a iracionálnem obestřeným strachům, jež bývají jen tragickou roznětkou dalšího násilí na nevinných.

USA
0
Vytisknout
7105

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016