Hlavní téma krajských voleb je smyšlený konstrukt

Velký politický podvod

8. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Určitě si dokážete představit, kolik lokálních politických témat trápí kraje v ČR. A jak pestré volební programy by z nich bylo možné sestavit. A jak by bylo možné tato témata "prodávat" v politických kampaních a zvyšovat tak celkové občanské angažmá v řešení problémů, které mohou kraje reálně pomoci řešit. Nezaměstnanost, podpora rodin, mladých lidí, rodin, vzdělávání, zdravotnictví, infrastruktura, doprava, životní prostředí, investice, udržitelný rozvoj v různých jeho oblastech. Omyl, občane. Hlavním tématem krajských voleb bude "bezpečnost" a "migrace". Skutečně si lidé v ČR přejí být takto ohlupováni?

Nedávno jsme na Britských listech upozorňovali na přihlouplou předvolební kampaň politckých parvenu. Jak se ale zdá, a jak ukazuje výše odkazovaná inforgrafika serveru Aktuálně.cz, celá politická scéna chápe volby do krajských zastupitelstev nikoliv jako snahu ukázat své postoje k řešení lokálních problémů, ale jako jeden z hlavních šampionátů v disciplíně "Jak moc islám v ČR nechceme". 

Ať už se vede veřejná diskuse o čemkoliv, bezpečnost především. Bezpečnost před migrací, protože tato dvě témata dominují předvolebním kampaním v těsném spojení. Pravděpodobně nikdy v historii ještě nebyly krajské volby obětovány podobnému kvazi-problému, který politici v ČR nejprve skvěle "vyfutrovali" do podoby naprosto nesouvisející s realitou: podle Better Life Indexu OECD je bezpečnost jedním z nejlepších indikátorů života v ČR, na rozdíl třeba od příjmu nebo občanské angažovanosti. 

Pravděpodobně právě relativně nízká míra občanské angažovanosti vede politické strany k tomu, že páchají dokonalý podvod na občanech. Kdyby totiž tato společnost byla angažovaná, těžko by si dala vnutit politiku postavenou na vykonstruovaném tématu, které nemá s lokální politikou nic společného a které ani na národní úrovni není vpravdě tématem, jako velkou politickou spekulací. I kdyby skutečně ČR hrozilo nějaké bezpečnostní riziko vyplývající z imigrace, jakože k tomu neexistuje jediný hodnověrný předpoklad, jak budou tento problém řešit krajská zastupitelstva? Vážně jsou občané v této zemi tak negramotní, že jim tento průhledný a scestný politický marketing nevadí?

Pokud to tak je, máme vážný problém. Znamenalo by to, že nejsme schopni identifikovat ani základní problémy, kterým se zabývat, natož abychom našli jejich správná řešení. Místo toho si nejprve necháme vnutit vykonstruované simulakrum a poté hledáme někoho, kdo nás před ním zachrání. Lze se pak divit tomu, kdo tuto zemi politicky reprezentuje? 

0
Vytisknout
11648

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016