Turecko zaútočilo na Švédsko, které je obvinilo, že legalizovalo sex s dětmi

16. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Turecký ústavní soud v červenci zrušil zákon, kriminalizující sex s dětmi mladšími patnácti let

Turecko si povolalo na kobereček švédského velvyslance poté, co Stockholm obvinil Ankaru, že legalizovala sex s dětmi. Spor je jedním z několika konfliktů mezi Tureckem a členskými zeměmi EU po nedávném pokusu o puč v Turecku.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová napsala na Twitteru, že "Turecké rozhodnutí povolit sex s dětmi mladšími 15 let musí být zrušeno":

"Je skandální, že ministr zahraničí zveřejní něco takového na základě falešné zprávy, řekl v televizi turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. "Je to pomluva a lež."

Turecký ústavní soud v červenci anuloval ustanovení trestního zákoníku, které kriminalizovalo jako "sexuální zneužívání" veškeré sexuální akty s dětmi mladšími patnácti let, v reakci na petici nižšího soudu. Soud dal parlamentu půl roku na vypracování nového zákona podle jeho instrukcí.

Nižší soud byl znepokojen, že se nerozlišuje mezi sexuálními akty týkajícími se teenagerů a batolat. Legální věková hranice pro sex zůstává v Turecku 18 let a rozhodnutím ústavního soudu nebyla zrušena. Avšak rozhodnutí vyvolalo zuřivou reakci od aktivistů, obávajících se, že změny povedou k sexuálnímu zneužívání dětí mladších než patnáct let.

Předtím Turecko reagovalo zuřivě i na skutečnost, že o víkendu bylo možno číst na vídeňském letišti na digitálním displeji zprávu "Turecko povolilo sex s dětmi pod 15 let". Zpráva pocházela od bulvárního listu Kronen Zeitung. Turecké ministerstvo zahraničí vyjádřilo hněv, že "letiště je zneužíváno diskreditovanými novinami k šíření jejich nepodpovědných, zkreslených a zfalšovaných zpráv pomlouvajících přátelskou zemi".

Çavuşoğlu se vyjádřil: "Je znepoḱojující, že pomlouvačná kampaň, která začala v Rakousku - v hlavním městě rasismu a islamofobie - se šíří do Švédska, které je ve věci lidských práv citlivější".

Styky mezi Tureckem a Rakouskem ochladly poté, co celá řada rakouských politiků promluvila proti snahám Turecka vstoupit do EU, zejména po obrovské čistce po nedávném neúspěšném puči. Rakouská ministr obrany Hans Peer Doskozil srovnal Turecko s "diktaturou".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7347

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016