Saúdská Arábie vytvořila "protiteroristickou koalici" zahrnující 34 států

16. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Saúdská Arábie oznámila vytvoření vojenské koalice zahrnující 34 členů s cílem bojovat proti terorismu v islámském světě.


Aliance by měla sdílet zpravodajské informace, společně bojovat proti násilné ideologii a pokud to bude třeba, nasadit ozbrojené síly.

Vznik aliance oznámil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který vykonává funkci ministra obrany. Došlo k tomu ve stejný den, kdy byla zahájena mírová jednání mezi jemenskou vládou a povstalci podporovanými Íránem.

Adam Baron z thinktanku European Council on Foreign Relations tvrdí, že koalice odpovídá "širší, asertivnější politice" saúdského krále Salmána a jeho syna princeMuhammada.

Někteří členové koalice, jako Nigérie, mají smíšenou muslimsko-křesťanskou populaci, ale všechny členské země patří k Organizaci islámské spolupráce se sídlem v Džiddě.

Jde o malé země jako africká Guinea, ale také regionální mocnosti jako Turecko.

Egyptská univerzita Al-Azhar, hlavní autorita sunnitského islámu, vyzvala všechny muslimské země, aby se ke koalici připojily a porazily "zla terorismu".

Koalice bude bojovat s "jakoukoliv teroristickou organizací, která se objeví", prohlásil princ Muhammad, když byl dotázán, zda se pozornost soustředí na "islámský stát" v Sýrii a Iráku.

V březnu Saúdská Arábie vytvořila arabskou koalici na podporu jemenské vlády proti povstalcům podporovaným Íránem a jejich spojencům, kteří obsadili velkou část Jemenu.

Saúdská Arábie také minulý týden hostila bezprecedentní jednání zahrnující velkou část syrské opozice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5752

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015