Jsou britští muslimové rozhněvaní nad rostoucí islamofobií?

16. 12. 2015

čas čtení 3 minuty



Od minuty 1.20:

Mladí muslimové v Birminghamu mají pocit, že jsou v dnešní Británii terčem útoků:

Mladý muž Rizwan Khan: David Cameron nedávno řekl, že kdo je proti bombardování Sýrie, sympatizuje s Islámským státem. Jak tedy můžeme vyjádřit své pocity, aniž by nás označili za teroristy? Osobně si myslím, že takhle se museli cítit židé, v době, kdy je terorizoval Hitler. To teď dělají Britové muslimům.


Reportér: Počkejte, nedávají vás do koncentráků!

Rizwan Khan: No, ještě zatím ne.

Reportér: Vy si myslíte, že se to blíží?

Saad Mirza: Je mnoho mladých lidí, kteří si to myslí taky. Říkají: Když nastoupím do vlaku, lidi se na mě dívají divně. Proč? My jsme nikomu nic neudělali, ale zdá se, že lidi se dívají na zprávy, čtou noviny, čtou Facebook, vymyli jim mozky, že si všichni myslí, že terorista je muslim.

(...)

Reportér: Z čeho podle vás vzniká islamofobie?

Bushra: Z toho, jak zpravodajství zneužívá a využívá těchto situací. Vytváří záminky, proč útočit na muslimy a šíří stereotypy. Například deník Sun lživě tvrdil, že každý pátý muslim sympatizuje s Isis. Taková tvrzení mají hmatatelné dopady.

Nabila Shama: Jedna dívka v sedm třicet ráno se tady stala terčem útoku, že je muslimka. Nějaký muž ji udeřil do tváře prostě jen za to, že na sobě měla hidžáb. My se přece nemůžeme bát vycházet na ulici.

Reportér: Bojíte se o svou bezpečnost?

Nabila Shama: Ano, bojím se o svou bezpečnost.

Jiná dívka: Když chodíme po univerzitě, musíme chodit po skupinách anebo s někým.

Reportér: Myslíte si, že když dojde k útokům jako v Paříži, že by to měla muslimská komunita odsoudit?

Bushra: Myslím, že se očekává, že se budou muslimové za činy extremistů omlouvat. Ti ale jednají protiislámsky. Takže jsem slyšela, že lidi čekají, až muslimové ty útoky odsoudí. Takže existuje představa, že my za to nějak můžeme, že se na tom nějak podílíme. Že můžeme za terorismus. Jako muslimka můžu říct, že netoleruju žádné druhy masakrování. Myslím, že nikdo nemůže logicky hájit vraždění. Myslím si ale, že já se nemám co omlouvat za jejich činy, protože to by znamenalo, že jsem nějakým způsobem toho součástí, a to nejsem.

(...)

Mladí muži v tělocvičně:

Britská zahraniční politika svým bombardováním Sýrie je nyní perfektní propagandou pro Islámský stát. Britská zahraniční politika je pro Isis vyloženě verbovacím nástrojem.

Reportér: Ale nepopírá britská muslimská komunita svou vinu, když mnozí zradikalizovaní muslimové odešli bojovat do Sýrie?

Muž: Popírají snad křesťané svou vinu, když se v Americe všichni ti křesťané navzájem střílejí ve školách? To přece nemá nic společného s křesťanstvím a vraždění v Sýrii nemá nic společného s islámem.

Reportér: Avšak organizace jako Isis citují Korán a proroka Mohammeda. A používají náboženských argumentů.

Muž: Ku Klux Klan používal kříže a hovořil o křesťanství. Ale nikdo neříkal, že vinu za Ku Klux Klan nesou všichni křesťané na světě. Jsou marginalizovaní, jsou izolovaní a jsou to extremisté.

(...)

0
Vytisknout
7242

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015