Londýnská policie ostře odsoudila Donalda Trumpa za jeho nesmysly o "strachu britské policie před muslimy"

9. 12. 2015

čas čtení 5 minut



Americký republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se stal terčem ostré kritiky za své tvrzení, že "ulice v Londýně jsou tak zradikalizovány, že se londýnská policie bojí o život".

Ve zdrcujícím prohlášení konstatovala londýnská Metropolitní policie: "Normálně bychom nepoctili takové výroky reakcí, avšak při této příležitosti si myslíme, že je důležité zdůraznit Londýňanům, že se pan Trump kolosálně mýlí. Velmi rádi poskytneme každému kandidátu v prezidentských volbách ve Spojených státech amerických podrobné informace o skutečnostech týkající se policejní práce v Londýně."

Ve snaze ospravedlnit své kontroverzní výroky, že by mělo být zakázáno muslimům cestovat do USA, Trump se vyjádřil, že části Londýna a Paříže jsou tak "zradikalizovány" - tedy že tam údajně vládne islamistický extremismus - že se tam policisté bojí.

"Paříž už není bezpečným městem, jakým bývala. V Paříži mají čtvrti, které jsou zradikalizovány, a policie tam odmítá jít. Jsou zděšení. Policie tam odmítá jít," řekl Trump v televizi MSNBC, ale odmítl specifikovat, o jaké čtvrti údajně jde. Dodal: "V Londýně a v jiných městech jsou místa, která jsou tak zradikalizována, že se tam policie bojí o život. Musíme být velmi ostražití a velmi bdělí."

Londýnská Metropolitní policie nejprve uvažovala, že se k takovému nesmyslu nebude vůbec vyjadřovat, ale pak dospěla k názoru, že Trumpovy výroky mohou být potenciálně škodlivé a je nutno je dementovat.

Downing Street v úterý odmítla Trumpovy výroky dvakrát. Nejprve vyjádřila politování nad šokujícím Trumpovým návrhem, aby do USA nesměli jezdit muslimové, a k jeho výrokům o "radikalizovaných čtvrtích v Londýně" konstatovala toto: "Už dnes podruhé musíme totálně nesouhlasit s panem Trumpem. Jeho výroky naprosto neodpovídají skutečnosti."

Londýnská Metropolitní policie se vyjádřila, že Trump říká naprosté nesmysly. Stejně tak se vyjádřila mluvčí úřadu britského premiéra a londýnský konzervativní starosta Boris Johnson, který se vyjádřil na Twitteru, že se "vyhýbá určitým čtvrtím v New Yorku, protože se obává reálného rizika, že by se tam mohl potkat Donalda Trumpa:

Boris Johnson dodal: "Jako město, v němž se mluví 300 jazyky, má Londýn hrdou historii tolerance a rozrůzněnosti a tvrdit, že existují místa, kam policisté nemohou kvůli radikalizaci jít, je jednoduše absurdní."

Trumpa ostře kritizovali i oba kandidáti ve volbách na nového londýnského starostu, konzervativní podnikatelský magnát a poslanec za lopndýnskou čtvrť Richmond Park Zac Goldsmith charakterizoval Trumpovy výroky jako "odporné" a řekl, že je Trump "děsivá kreatura" a "snad úplně nejzlovolnější osoba v politice".

Sadiq Khan, labouristický kandidát na londýnského starostu a poslanec za londýnskou čtvrť Tooting konstatoval, že Trump nemá o Londýně ani ponětí. "Zjevně nemá ani tušení o toleranci a rozrůzněnosti Londýna a ani o tom, jak jednotni tady jsme jako město," řekl a dodal: "Ale co je důležitější, Trump by se měl omluvit za to, že předstírá, že mluví za naši policii, která dělá tak vynikající práci a udržuje naše město v bezpečí. Trumpa však nemůžeme jen bagatelizovat jako komickou figuru - jeho výroky jsou šokující, konfliktní a nebezpečné - totálně je odsuzuji a doufám, že jeho kampaň zemře na úbytě."

Stejně kritické reakce na Trumpovy výroky přišly z Paříže. Christophe Najdovski, náměstek londýnské starostky, sdělil deníku Guardian: "Ty výroky jsou naprosto nepravdivé. Nejlepší by bylo pozvat Donalda Trumpa do Paříže a ukázat mu, že to, co říká, je absolutně falešné. Může přijet do Paříže k nám a chodit v naprostém bezpečí ve všech pařížských čtvrtích."

Colombe Brossel, socialistická náměstkyně pařížské starostky pro bezpečnost a městské záležitosti, napsala na Twitteru, že Trump "nutně musí" navštívit pařížský 18. okrsek v severní části města, protože vůbec neví, jak to vypadá v pařížských dělnických čtvrtích:

Mluvčí města Paříže konstatoval: "Výroky pana Trumpa zjevně prokazují neznalost Paříže. Pan Trump používá argument, který už použily Fox News a který je nyní terčem žaloby, kterou podala pařížská radnice a který už celá řada francouzských i amerických médií prokázala jako nepravdivý."

Když Fox News odvysílala po lednových útocích proti časopisu Charlie Hebdo tvrzení, že jsou v Paříži "nepřístupné zóny", kam se nemuslimové a policie bojí jít, starostka Paříže Anne Hidalgo podala na americkou televizi žalobu za pomluvu. Argumentovala, že Fox News "poškodila image a čest Paříže".

Pařížská radnice tentokrát vydala prohlášení: "Zatímco terorismus nezná hranic a postihuje Francii stejně jako USA, to žádným způsobem nezměnilo skutečnost, že Paříž je bezpečné a vstřícné město."

Činitelé poukázali na to, že minulý týden byly četné americké osobnosti svědky toho, jak bezpečná je Paříž, když přijely na vrcholnou schůzku o globálním oteplování. Přicestovali Michael Bloomberg, primátoři Los Angeles a Chicaga, delegace senátorů, Al Gore, Leonardo diCaprio a Robert Redford.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6428

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015