Zneužívání protiuprchlické hysterie nemá hranic

23. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Jsem pravidelným čtenářem Britských listů a rád bych Vás upozornil na e-mail, který mi dnes přišel, píše Tomáš Kunkela. Původně jsem si myslel, že se jedná o další z řetězových emailů nebo o nějaký hoax a nejdříve jsem jej ignoroval jako většinu podobných emailů. Měl jsem ale chvíli čas, tak jsem si ověřil pár údajů a vypadá to, že registrační údaje domény www.krize15.cz jsou smyšlené (adresu online na mapě nenajdete a telefon se objevuje v inzerátech s jiným jménem).

Navíc je v emailu dole zmíněna služba eRmail, která platí uživatelům za klikání odkazu v emailu. V tomto případě se tedy jedná o email, který je v podstatě hoax i když v něm není požadavek o přeposlání co nejvíce uživatelům i když to pravděpodobně není třeba, jelikož se tváří jako petice. K tomu je na konci emailu zmíněno, že kliknutím na libovolný odkaz potvrdíte přečtení emailu (toto si ale většina příjemců vůbec nepřečte).

Důvod je pravděpodobně v tom, že služba eRmail vydělává dost pochybným způsobem, ale hlavně ten kdo na této službě registroval účet spojený s tímto emailem potřebuje hromadné šíření (podle hlavičky emailu, což znamená + 2,- Kč za jedno potvrzení přečtení). Webové stránky www.krize15.cz jsou opravdu velmi zvláštní, jak formou a zpracováním, tak i obsahem, ale hlavně samotné vyplnění petice vyžaduje pouze email. 

Pravděpodobně se jedná o sběr emailových adres k dalšímu využití, vzhledem k tomu, že na stránkách to není jediný odkaz na zadání emailu. Osobně považuji řetězové zprávy a hoaxy za mnohem větší problém, než jen pouze obtěžující zprávy a zátěž pro servery. Vím, že zpráv využívajících současné situace jsou v tuto chvílí spousty, ale v tomto případě se podle mě jedná o velmi zvláštní kombinaci obsahu a jeho rozsahu. 

Ať už je původ emailu jakýkoliv, je to celkem znepokojující, jak lze využít současné situace k obohacení nehledě na případné následky. Obsah emailu je níže a je velice zajímavé jak jednoduše je zpracovaný. Většina příjemců totiž na odkaz pravděpodobně klikne.

0
Vytisknout
8462

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015