Současná generace mladých palestinských militantů není nijak organizovaná a je pod silným vlivem sociálních médií

Ráno vstanu a rozhodnu se být mučedníkem

15. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Současná vlna útoků v Izraeli, převážně v Jeruzalémě, má charakter ukazující na zcela nový trend. Z dvaceti tří údajných útočníků, zadržených či zabitých izraelskými bezpečnostními složkami od počátku října, bylo mladších dvaceti let. Většinou nemají žádné politické zázemí, nejsou nijak organizovaní, na své útoky se nijak nepřipravují. Často se rozhodují pouze pár dní předem, nebo dokonce až toho samého dne, byť k rozhodnutí před tím vede velká míra frustrace a zoufalství. Většinou jim stačí nůž, šroubovák nebo jen škrabka na brambory. Spouští jsou virálně šířená videa a výzvy k útokům.

Subhe Abu Khalifa je typický případ. Vyučený devatenáctiletý elektrikář ráno řekl matce, že nejde do práce, protože je unavený a má zraněnou nohu. Strávil noc sledováním videa o mladé ženě, která podle izraelské policie bodla nožem do zad židovského muže v blízkosti mešity al-Aksá v jeruzalémském starém městě. Následně byla postřelena a zatčena.

Místo aby šel do práce, nabrousil nůž, který koupil podle svědectví přátel den přes tím a vyrazil do blízkosti izraelské policejní stanice. Nechal se slyšet, že chce následovat mučedníky a zemřít, nicméně byl zatčen a uvězněn.

Připojil se tak ke skupině mladých Palestinců, kteří se pod vlivem sociálních médií nezávisle na politických skupinách v Palestině rozhodli zaútočit na Izraelce. V téměř dvou tuctech útoků, které proběhly od 1. října, jich sedm zabili a dalším způsobili zranění.

Oproti tomu bylo podle palestinských statistik za poslední měsíc zabito na 30 Palestinců, někteří v souvislosti s výše uvedenými útoky, jiní během pouličních střetů ve východním Jeruzalémě, na hranicích pásma Gaza i na Západním břehu.

"To , co vidíme, vypadá jako chobotnice s mnoha chapadly, ale bez hlavy," říká Orit Perlov, odborník na arabské sociální sítě z Institutu národních bezpečnostních studií v Tel Avivu be zjevné narážce na to, že útoky nejsou nikým řízené a plánované. "Není třeba ničeho sofistikovaného. Mluvíme o patnáctiletých chlapcích. Stačí napsat 'it'an', v arabštině bodnout, jít může kdokoliv, kdo má doma nůž a chce. Toť vše."

Současná vlna násilí má zcela jiný charakter než druhá palestinská intifáda, během které byly sebevražedné bombové útoky velmi dobře organizovány dobře vyzbrojenými skupinami. Tito vesměs mladí lidé jednají většinou spontánně a bez příslušnosti k nějaké organizaci. Jako výzbroj jim stačí nůž, ale někdy třeba jen šroubovák nebo škrabka na brambory. Inspiraci hledají na všudypřítomných smartphonech, v nekonečné plejádě videí podobných tomu, které stále dokola sledoval před svým útokem Subhe Abu Khalif.

Komunity, ve kterých tito mladí Palestinci žijí, uctívají podobně zemřelé jako mučedníky, často bez zmínky o jejich vlastních násilných činech. Stimulují je kampaně na sociálních médiích, některé z nich vedené Hamásem či jinými militantními skupinami, plné lesknoucích se čepelí a návodů, co dělat. Velmi vznětlivé jsou i záběry zabitých Palestinců, další a další jsou na Facebooku přidáváni k tzv. mučedníkům.

Leitmotivem k útokům má být obrana mešity al-Aksá v centru starého města v Jeruzalémě, která je součástí komplexu, jenž má být podle palestinských předáků rozdělen, byť to Izrael odmítá.

Izraelský přístup stále tvrdších a tvrdších opatření se zdá být zcela neúčinný. Byly zatčeny stovky internetových provokatérů, ale to v ochraně před útoky nijak nepomáhá. Odvetné vojenské zásahy vyvolávají pouze další útoky. Během vojenské operace v táboře Šu'afat, odkud Abu Kvalit pochází, se izraelská armáda střetla s částečně ozbrojeným davem a zabila jednoho z Abu Khalifových sousedů. Dva dny na to jiný muž ze Šu'afatu pobodal dva izraelské policisty a byl zastřelen. Následně propukly v táboře další nepokoje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7875

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015