Bodláky Václava Duška

Nejen literární stezky i stesky

28. 8. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Když napsala Kathleen Winsor Věčnou Ambru, která prošla miliony rukou vděčných romantických čtenářek a přinesla radost, naději, touhu, lásku, nemohla autorka ani na vteřinu tušit, že po letech vstoupí do literární řeky spisovatelky píšící literární příštipky s jednotným názvem děl: Věčná Hanba. Doba prchá neodvratitelně k jednoduchosti. Není času myslet, rozjímat, milovat, tesknit, toužit, číst.

Autorce stačí povrchní pohled k popsání tuctového příběhu, volně ležícího kdekoli k usebrání. A nejlépe šokovat. Vybrakovat Kamásútru, trošku ji oprášit, pokusit se marně šokovat čtenářskou obec - neboť dnes už vše povoleno, prozkoumáno, zachyceno pornografickým průmyslem. Pošpásovat se slavným mužem a poté naškrábat řádky k přečtení zvědavcům se může ovšem vyplatit.

Doba si žádá zjednodušení. Což pochopili i včerejší a předvčerejší noblesní krasoduchové. Herci ohrnovali nosy nad seriálovými hloupostmi - vídáme je v rolích napsaných vzpupnými scénáristickými býky i vychytralými lištičkami - plochost se líbila, líbí a líbit bude, s tím nehnou sebevzdělanější kritici a pivní strejci při debatách u štamgastských stolů, kam se chodí ukrýt před chtivými manželkami uzřít na obrazovce všech těch desítek doktorů, sester, milenců k závisti, detektivů vypadlých z amerických struktur a smetených do úrodných scénářů.

Knihy v dopravních klecích čekají čtenáře. Knih napsány stohy. Úrodná doba kulturních výdobytků. Dávno tomu, doba přibližně, kdy Šemík byl ještě hříbětem a přítel ze Slovinska mně v zátoce U Piranu říkal: Náklady zanedbatelné, výdělek mizerný, ale svobodu máme - za tu se však platí.

Na literární stezce nás prý čeká detektivní román Tunel Blanka, drsná novela Knížecí nuda, vědecké pojednání Kohoutovo sperma v křtitelnici, dále - Žebrák z Babišova, Kalouskovo dobrodružství z Prdelákova pod soudružkou, Pytlák hajným, Podraz I. Podraz II. Podrazy III., Omyl pana prezidenta, Kancléř genius moci, Díry v rozpočtu, Volič a kobliha, i dětské knížky Ovčáček čtveráček, nenašel článeček, Mirka modrá pionýrka, Zpěvanka tankistka Vlasta, Kuchtík Zdenda, žádná brynda. S knihou na věčné časy! S televizí k poznání! Raz, dva, tři, šou, dva, tři...

0
Vytisknout
8027

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2015