Problémem pro Evropu nejsou uprchlíci. Problémem pro Evropu je šířící se fašismus

15. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Politikové se chovají vůči uprchlíkům nepřátelsky, protože je to strategická nelidskost. Je to nelidskost proměněná ve zbraň, jejímž cílem je přesvědčit obyvatelstvo rozkládající se pod tlakem vládních škrtů a ekonomického chaosu, že mu hrozí "vnější nepřítel", že musíme být "ochráněni před cizáky". Nebezpečím je, že přijmeme veřejný narativ, že imigranti, lidé z neevropských zemí, jsou méně lidmi než my sami, že myslí a cítí méně než my a že na nich záleží méně než na nás. To je skutečná hrozba našemu životu.

Vrátila jsem se po roce do Anglie ze studijního pobytu v USA. Zjistila jsem, že zmizela základní snášenlivost. Pocit, že určitým způsobem o lidech, kteří nejsou běloší, hovoří jen členové ultrapravicových organizací, ale normálni lidi ne. Začalo být v pořádku říkat drsně rasistické výroky, píše v časopise New Statesman Laurie Penny

Povšimla jsem si toho už v letadle, když nám rozdali noviny. A není to jen deník Daily Mail, který nyní konečně má svobodu psát tak otevřeně fašisticky, jak psal v roce 1935, kdy podporoval Hitlera a černokošiláče.

Když jsme přistáli na letišti, uvědomila jsem si, jak jsme se při všeobecných volbách v květnu spletli. Všichni jsme se chybně domnívali, že rasistická a ultrapravicová strana UKIP nevyhrála ve všeobecných volbách. Avšak rétoriku rasistických, extremistických organizací přijal mainstream. Ultrapravicové a extremistické organizace se sice nedostaly do vlády, ale změnily její strategii, a strana UKIP to udělala velmi efektivně. Britský premiér nyní charakterizuje uprchlíky jako "hejno" a ministr zahraničí zašel ještě o hodně dál, když označil zoufalé lidi, topící se ve Středozemním moři, jako záškodníky a nájezdníky, kteří "ohrožují naši životní úroveň".

Jak se v Calais vrší mrtvoly a roste hora mrtvých ve Středozemním moři, kde se jen letos v létě utopily dva tisíce lidí, ministři přitvrzují. "Pevnost Evropa" musí "ochránit své hranice" před "vlnou uprchlíků".

Evropa teď prostě potřebuje společné nebezpečí.

Politikové se chovají vůči uprchlíkům nepřátelsky, protože je to strategická nelidskost. Je to nelidskost proměněná ve zbraň, jejímž cílem je přesvědčit obyvatelstvo rozkládající se pod tlakem vládních škrtů a ekonomického chaosu, že mu hrozí "vnější nepřítel", že musíme být "ochráněni před cizáky". Proto hovoří David Cameron o tom, že je potřreba "více psů a více plotů". Proto Angela Merkelová mlčela, když při letošní demonstraci v červnu pohřbili demonstranti utopené uprchlíky v trávníku před německým parlamentem v Berlíně. Vždyť tohle všechno už jsme jednou zažili. A právě proto byla založena Evropská unie, aby se to už nikdy nemohlo opakovat.

Fašismus vzniká, když je povzbuzována kultura, která se rozkládá v důsledku sociálního tlaku, aby se sjednotila proti umělé vnější hrozbě. Je nutno vytvořit děsivý obraz "jinakosti", který vytvoří falešnou představu, že musíme bránit "nás" a "naše".

Lidská slušnost byla zlikvidována - a to záměrně. V Evropě byla záměrně vyvolána panika, a když lidé panikaří, neposlouchají rozum.

Největší hrozbou našemu životu nejsou uprchlíci. Migrace mění společnost, avšak daleko méně než například technologie, politika škrtů, rostoucí nerovnost, globalizace či klimatické změny. Ale největší hrozbou našemu životu není, že uslyšíte od někoho v tramvaji či v autobuse cizí jazyk.

Nebezpečím je, že přijmeme veřejný narativ, že imigranti, lidé z neevropských zemí, jsou méně lidmi než my sami, že myslí a cítí méně než my a že na nich záleží méně než na nás. To je skutečná hrozba našemu životu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7235

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2015