Pozdní reakce na globální změny klimatu?

Kalifornie chce výrazně snížit emise skleníkových plynů

30. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Kalifornie, jedno z míst silně postižené globálními změnami klimatu, konkrétně velkým suchem, zveřejnila záměr zpřísnit už tak velmi ambiciózní plán na omezení průmyslových exhalací. Do 15 let chce mimo jiné snížit spotřebu aut o 50 %.

Guvernér Jerry Brown vydal rozhodnutí, podle nějž má být novou cílovou hodnotou snížení o 40 % do roku 2030 a o 80 % do roku 2050, a to v porovnání se stavem v roce 1990. Podle guvernéra je kriticky nutné řešit stále rostoucí nebezpečí, které globální změny klimatu představují pro státní ekonomiku a životní podmínky.

Nařízení guvernéra Browna symbolizuje agresivní obrat v tom, co už bylo možné považovat za jednu z nejpřísnějších státních politik na omezení skleníkových plynů v USA. Zákon na omezení skleníkových plynů vydal už Brownův předchůdce Arnold Schwarzenegger a Kalifornie je na dobré cestě naplnit a dokonce i přesáhnout cíle stanovené pro rok 2020.

Kalifornie pravděpodobně nastaví laťku dalším státům unie. Ve své každoroční zprávě o stavu státu Brown uvedl, že během 15 let chce Kalifornie omezit spotřebu osobních a nákladních aut o 50 %.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6777

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2015