Řecko pod tlakem eurozóny učinilo první ústupky

18. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecko v úterý večer začalo ustupovat intenzívnímu tlaku partnerů v eurozóně a je připraveno přistoupit na prodloužení stávající dohody o půjčce o šest měsíců.

Řecku hrozila páteční lhůta k přijetí návrhu 18 partnerů v eurozóně, a tak Athény učinily vůbec první ústupek v dosavadní hře s ohněm a připustily, že musejí přijmout finanční pomoc, když dosavadní program pomoci vyprší koncem února.

Podle zdroje blízkého vládě v Athénách má být změna kurzu přikryta interpretací, že jde o dočasnou dohodu o půjčce namísto pokračování existující smlouvy, jež nutila řecké úřady zavádět úsporná opatření a sérii nepopulárních strukturálních reforem včetně snižování mezd a penzí nebo privatizace.

Řecko stále nesouhlasí s podmínkami obsaženými ve smlouvě o smlouvě budoucí, jež se týká celkem 240 miliard eur a trvá na tom, že bude usilovat o jejich změkčení.

Syriza teď bude muset dosáhnout dohody s partnery v eurozóně, která by by bylo přijatelná pro její voliče.

Podle řeckých žurnalistických zdrojů informovaných ministerstvem financí bude řecká žádost o prodloužení půjčky doprovázena závazky včetně rezignace na jednostranné akce a spolupráce při potlačování daňových úniků nebo privatizaci.

Političtí oponenti však již Syrizu obvinili, že ustupuje.

Premiér Tsipras řekl v úterý parlamentu, že země unikne z dluhové pasti vytvořené úsporným programem, a oznámil, že bude prosazovat ústup od reforem spojených s balíkem finanční pomoci. Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna zase na jednání ministrů financí prohlásil, že obě strany musejí přijmout ústupky a usilovat o kompromis.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8869

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015