Ukrajina se obává útoku na Mariupol

21. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Probíhající tankový útok na obec Šyrokyne, četné lety ruských průzkumných dronů a shromažďování ruských jednotek, zbraní a zásob na jihovýchodě vyvolávají v Kyjevě obavy, že se připravuje útok na přístav Mariupol.

Kyjev v pátek obvinil Moskvu, že vyslala další tanky a vojáky do Novoazovska východně od Mariupolu. Útok na přístav Mariupol s půlmilionem obyvatel, potenciální bránu ke Krymu, by představoval poslední hřebík do rakve minského příměří.

Mariupol je největší město na východě, které je dosud pod kontrolou vlády v Kyjevě. Novoazovsk, kde se shromažďují ruské jednotky, leží o 40 km východněji a zároveň se nachází nedaleko ruské hranice.

"Vysílají malé sabotážní skupiny téměř celou noc," prohlásil mluvčí armády Andrij Lysenko.

Tým reportérů Reuters se nachází v Sachance na půl cesty mezi Mariupolem a Novoazovskem. "Povstalci" mu sdělili, že místní silnice byly uzavřeny "kvůli bojům", ačkoliv hluk boje nebyl slyšitelný.

Vznikla základna ruských jednotek v komplexu budov v obci Bezimenne, kde se shromažďují desítky bojovníků, někteří z nich vypadají jako příslušníci ruských sil zvláštního určení s příslušnými nášivkami a hodnostním označením na uniformách. Naproti tomu Reuters sama nezaznamenává informace o tancích a nových jednotkách, které zveřejnil Kyjev. "Separatisté" popírají přítomnost ruských jednotek a hovoří o místních hornících, traktoristech a zemědělcích. Spojené státy podobně jako Kyjev také tvrdí, že zaznamenaly nové ruské posily na jihovýchodě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9074

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2015