BRITÁNIE:

Zoufalé rodiny zapřísahají zmizelé školačky, aby neupadly do spárů Isis

22. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Rodiny tří londýnských školaček se shromáždily před televizními kamerami a zoufale zapřísahaly své patnácti a šestnáctileté dcery, které v úterý odcestovaly do Turecka s cílem připojit se k Islámskému státu, aby to nečinily.

Britské výzvědné služby se staly terčem ostré veřejné kritiky, protože čtvrtá dívka, Aqsa Mahmood, která odcestovala r. 2013 ze Skotska do Sýrie a provdala se tam za bojovníka z Isis, kontaktovala 15. února jednu z londýnských školaček na Twitteru. Účet Aqsy Mahmood na Twitteru, jako příslušnice Isis má být údajně pod dohledem tajných služeb, jenže britská rozvědka kontakt Aqsy s londýnskou školačkou nezaznamenala a nepodnikla žádné kroky.

Za neuvěřitelné také se považuje, že do letadla byly vpuštěny patnáctileté školačky, aniž by kdokoliv zkontroloval, že cestují bez dospělých.

Odborníci varují, že manipulace neinformovaných dětí prostřednictvím sociálních sítí od Isis začíná být vážný problém, velmi podobný tomu, kdy jsou zranitelné dospívající dívky psychologicky manipulovány k sexu.

Turecko informovalo, že tři dívky jsou už zřejmě v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7085

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2015