Ruský expanzionismus se může stát existenční hrozbou Evropě, varoval vysoký generál z NATO

20. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Britský generál Sir Adrian Bradshaw konstatoval, že NATO potřebuje konvenční jednotky rychlé reakce a schopnost bojovat proti ruské propagandě

Ruské expanzionistické ambice by se rychle mohly stát "zjevnou existenční hrozbou nám všem" řekl nejvyšší britský představitel v NATO, generál Sir Adrian Bradshaw, náměstek velitele jednotek NATO v Evropě. V přednášce v britském Royal United Services Institute Bradshaw zdůraznil, že aliance si musí vytvořit konvenční jednotky rychlé reakce a schopnost neutralizovat ruské schopnosti donucování a propagandy.

Vzhledem k tomu, že vznikla "éra trvalého soupeření s Ruskem", musí NATO udržovat na svých východních hranicích realistický systém odstrašení. Bude to vyžadovat pomoc od EU.

Bradshaw dodal, že NATO realizuje plány pro společné jednotky rychlého nasazení, "abychom přesvědčili Rusko, nebo jakýkoliv jiný nepřátelský stát, že každý útok na člena NATO jej nevyhnutelně přivede do konfliktu s celou aliancí."

Bradshaw charakterizoval taktitu Ruska jako "hybridní kombinaci", která používá rychle generované konvenční vojenské síly "stejně jako subverzi celou řadou dalších prostředků, vojenských i nevojenských".

Záměrná "mnohoznačnost" akcí Ruska způsobuje, že reakce je o to obtížnější.

"Zaprvé tu máme obtížnost jasné identifikace ruky nepřátelského státu a vlády při vyvolávání subverzivních destabilizujících dopadů v raných etapách této strategie," řekl. "Zadruhé existuje nebezpečí, že by Rusko mohlo dojít k názoru, že jeho rozsáhlé konvenční jednotky, o nichž ukázalo, že je dokáže velmi rychle zmobilizovat, by mohly být v budoucnu použity nejen k zastrašování a vynucování určitého jednání, ale potenciálně k okupaci území NATO, načež by pak Rusko použilo hrozbu eskalace válečného konfliktu k zabránění obnovení územní celistvosti."

Nejrozumnější reakci by byla nová jednotka rychlého nasazení, kterou v současnosti dávají dohromady Británie, Francie, Španělsko, Itálie a Polsko. Ta by neporušila dohody NATO s Ruskem o rozmístění velkých jednotek na jeho hranicích, uvedl Bradshaw, avšak "vyslala by silný signál formou trvalé mnohonárodnostní přítomnosti jednotek NATO" ve východních státech.

Plány NATO však se nesmějí omezovat jen na konvenční jednotky, ale i na boj proti "politické agitaci a subverzi, útokům proti internetu, na nepřátelskou propagandu a další destabilizující dopady". V tomto bude NATO potřebovat pomoc od EU, například při vytvoření ruskojazyčného televizního vysílání jako alternativy "nepřátelské a téměř komicky nepřesné propagandě, která se každým dnem vysílá pro domácí ruské televizní publikum."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6961

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2015