Írán v těsném závěsu za Saúdskou Arábií snižuje ceny ropy

13. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Hlavní exportéři ropy snižují ceny. V pátek Írán následoval Saúdskou Arábii a snížil ceny dodávek do asijských zemí. Přitom Teherán probíhající procesy nazval "cenovou válkou zahájenou Saúdy", ačkoliv íránští představitelé ještě nedávno existenci cenové války odmítali a ruští dokonce označovali Rijád za hlavního garanta cen výhodných pro Rusko.

Cena za všechny íránské kontrakty v Asii na listopad se snížila téměř o dolar. Očekává se, že dodávky boudou realizovány v ceně 96,44 místo dřívějších 97,26 dolaru za barel. Předtím ceny pro Asii snížila i Saúdská Arábie - dokonce o 1,2 dolaru na 90,02.

Kromě toho v září Saúdská Arábie zvýšila objem těžby na 9,7 milionu barelů denně, zatímco v srpnu šlo o 9,6 milionu, konstatuje dokument OPEC. Přitom snížení cen bylo realizováno v době, kdy cena spadla pod hranici 100 dolarů za barel, což Rijád dříve označoval za správnou a spravedlivou cenu.

Rusko pro stabilitu svých financí potřebuje, aby cena ropy dosahovala přibližně 104 dolarů za barel, nebo vyšší hodnoty.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8987

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2014