Po útoku příznivců Pekingu vypukly v Hongkongu nepokoje

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Násilné střety vypukly v hongkongských ulicích poté, co příznivci pekingské vlády zaútočili na stany a strhali transparenty prodemokratických aktivistů.

Ve velmi přelidněné obchodní čtvrti Mongkok se asi tisícovka provládních demonstrantů střetla zhruba se stovkou protestujících, na něž plivala a házela lahve s vodou.

Policie za zvuků sirén vytvořila řetěz a snaží se obě skupiny oddělit.

V masivním dešti někteří z demonstrantů drží policistům deštníky, zatímco provládní aktivisté pokřikují na bezpečnostní složky a vyčítají jim, že demonstranty nerozehnaly.

Protestující se mezitím ptají, proč policie nevyslala posily a neukončila střety. Mluvčí policie odmítla situaci komentovat a není jasné, zda chystané posily budou zahrnovat obyčejné policisty, nebo jednotky určené k potlačování nepokojů.

Stovky protestujících zůstávají v Mongkoku navzdory souhlasu svých představitelů s jednáním, které nabídla propekingská administrativa. Jsou rozhněvaní kvůli nesplnění požadavků a hluboce skeptičtí, pokud jde o šance dospět dialogem ke změnám v plánech Pekingu ohledně voleb v roce 2017.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7838

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014