Toskánsko kupují Rusové

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Markýzova manželka položila svůj drink na stříbrný tácek a povzdechla si: "Tato oblast bývala anglickou kolonií, ale teď tu dochází k epochálním změnám," řekla: "Angličané byli džentlmeni. Teď je ale nahrazují Rusové."

Villa Orlando, nádherné venkovské sídlo ze sedmnáctého století nedaleko Luccy, obklopené, bazény, parky a citronovými háji, je na prodej. Bohatí ruští kupci si prohlížejí rezidenci markýze Ludovica Gavottiho s jejími olejomalbami, damaškovými posteli s nebesy a stropními freskami. Vyvolávací cena rezidence je 8 milionů euro. Gavotti má totiž problémy s daněmi a s rozbitou střechou. Proto svou rezidenci nabízí milionářům z Moskvy.

Mírová invaze Rusů do Toskánska nahrazuje někdejší kulturní identifikaci Angličanů z vyšších vrstev s tímto regionem. Jezdívali sem na dovolenou princ Charles a Tony Blair, v jejich stopách přišly hordy středostavovských Angličanů, kteří rozkoupili rozpadávající se farmy, naučili se, jak stavět kamenné zdi a jak lisovat olej z oliv.

"Už se o britský trh tolik nezajímáme - utrácí méně," říká Dimitrij Corti, šéf florentské realitní kanceláře Lionard, která se specializuje na vyhledávání ruských kupců pro toskánské vily na prodej. Brožura firmy Lionard je dvoukilová kniha fotografií ohromujících rezidencí a hradů. Jsou to jen fotografie bez textu, aby oligarchové mohli prostě na fotografii ukázat prstem a říct: "Chci tohle."

20 let od doby, kdy Rusové poprvé začali přijíždět do Itálie na svých jachtách, jsou nyní značně sofistikovaní. Objevili už termální lázně v Montecatini Terme, v lázeňském městě nedaleko od Florencie, kde kdysi pobývali Cézanne a Verdi. Od té doby, co sem před dvěma lety přijela Světlana Medveděvová, manželka ruského premiéra Dmitrije Medveděva, pouliční nápisy jsou v ruštině a místní komunální úřad najal tlumočníky, neboť do města přijíždí 50 000 Rusů ročně. "Letos jsme sem přivezli i orchestr z Petrohradu," říká starosta Guiseppe Bellandi. Corti nedávno v přímořském letovisku Castiglioncello na toskánském pobřeží, kde vlastnil příbytek herec Marcello Mastroianni, prodal dvě vily, každou za 7 milionů euro.

Nejcennějšími nemovitostmi, o nichž Corti hovoří při svých marketingových cestách do Moskvy, jsou vily skryté v kopcích nedaleko Luccy, včetně těch tří vil, v nichž kdysi, během francouzské nadvlády nad Toskánskem začátkem 19. století, bydlely Elisa, Pauline a Caroline Bonaparte - Napoleonovy sestry.

"Rusové nejsou blbci, poznají dobrou koupi," říká Ian Heath, Angličan, který pracuje ve firmě Lionard. "Slýchával jsem historky, jak sem před dvaceti lety přijížděli s kufry plnými peněz a nabízeli trojnásobnou cenu za nemovitosti. Dneska už to ale není pravda." Mnoho lidí v Toskánsku však stále považuje Rusy za nekulturní turisty, až natolik, že jeden hoteliér ve Forte dei Marmi si nechal letos natočit video, v němž zdvořile upozorňuje Rusy, aby se k zaměstnancům hotelu chovali zdvořile a aby si automaticky nekupovali nejdražší víno na jídelním lístku.

Jiní ale jsou na straně Rusů, jako možná překvapivě, kníže Ottaviano de'Medici di Toscana, moderní potomek někdejší toskánské rodiny Mediciů. "V druhé polovině devatenáctého století tu byli Angličané, ale také tu byli ruští intelektuálové," řekl. "Dostojevskij napsal Idiota během svého pobytu ve Florencii a ruský kníže, Nikolaj Demidov, si koupil vilu Mediciů v Pratolino, daroval umělecká díla a restauroval zahrady, také ve Florencii vybudoval ruský pravoslavný kostel," říká kníže Ottaviano.

"Ideu Toskánska šíří ruská literatura a kultura už od té doby, i když ruská revoluce zdejší přítomnost Rusů přerušila. Stejně jako v minulosti, nejvíce se o ochranu památek ve Florencii starají Britové a Rusové. Lidé, kteří Rusy kritizují, by měli trochu víc číst Dostojevského."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10186

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2014