Kyjev tvrdí, že "bojoval proti ruské koloně, která pronikla na Ukrajinu"

25. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinská vláda tvrdí, že se její jednotky střetly s ozbrojenou kolonou která "překročila hranici Ukrajiny z Ruska". Ukrajinský vojenský mluvčí sdělil tiskové kanceláře AFP, že ukrajinští pohraničníci bojují s "několika desítkami" ozbrojených vozidel, která překročila hranici a směřují k městu Mariupol, které ovládá ukrajinská armáda.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tuto informaci odmítl jako dezinformaci z ukrajinských a západních médií. Pokud by zpráva byla potvrzena, znamenalo by to, že se Rusko pokouší o nebezpečnou ofenzívu v doněckém regionu, který je po brutální ofenzívě, kterou provedl Kyjev, pod ukrajinskou správou.

Velitel vzbouřenců v neděli oznámil, že na jih od Doněcka vzbouřenci zahájili protiofenzívu, a tvrdil, že používají nové tanky a děla.

Novináři z AFP byli svědky těžkých bojů jižně od Doněcka.

Ruský ministr zahraničí Lavrov oznámil, že Rusko chce poslat do vzbouřenecké oblasti tento týden nový konvoj, a apeloval na Kyjev, aby umožnil distribuci materiálu z prvního konvoje, který se vrátil do Ruska v sobotu.

Kyjev a Západ se obávají, že ruské "humanitární konvoje" jsou trikem na pomoc prohrávajícím vzbouřencům, avšak Moskva trvá na tom, že chce pouze postiženému regionu humanitárně pomociu.

Z regionu od dubna uprchlo více než 400 000 osob a obyvatelé některých vzbouřeneckých měst jsou už dlouhé týdny bez vody a elektřiny.

V úterý se má konat jednání mezi Porošenkem a Putinem. Porošenko chce s Putinem "hovořit o míru", avšak trvá na tom, že stažení proruských jednotek je jediným způsobem jak ukončit konflikt na východní Ukrajině. Kyjev obviňuje Rusko, že zvyšuje vojenské dodávky vzbouřencům, zatímco ukrajinská armáda zintenzivňuje svou ofenzívu, Moskva požaduje, aby ukrajinská armáda ofenzívu ukončila.

Mezinárodní společenství vyvíjí ostrý tlak na obě strany, aby byly ochotny přijmout kompromis. Německá kancléřka Angela Merkelová požadovala během své návštěvy Kyjeva oboustranné příměří a pevnější pohraniční kontrolu. Zároveň podpořila právo Ukrajiny na její územní celistvost.

V rozhovoru posléze konstatovala, že chce najít cestu ven z krize, "která by nepoškodila Rusko", přestože EU a USA uvalily na Moskvu mezitím už ostré sankce.

V neděli se vzedmuly emoce, když vzbouřenci provedli několik desítek zajatých ukrajinských vojáků centrem Doněcku, kde na ně hněvivý dav házel vajíčka a rajčata. Cílem akce bylo narušit kyjevské oslavy nezávislosti. Kyjevský ministr obrany Valerij Geletej vzbouřence kritizoval, že "nerespektují válečné právo a lidskost". "To je výzva nejen pro ukrajinskou společnost, ale pro celý svět." Ruský ministr obrany Lavrov přilil oleje do ohně, když uvedl, že "na provádění zajatců městem nevidí nic ponižujícího".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9183

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014