Nejméně 30 proruských vzbouřenců bylo usmrceno na letišti v Doněcku

27. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Nejméně 30 osob bylo usmrceno v bojích o letiště v Doněcku, uvádějí vzbouřenci. Ozbrojení separatisté se pokusili letiště ovládnout v pondělí. Kyjev reagoval leteckými údery. Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí zdůraznil, že dál povede "protiteroristické operace" na východě Ukrajiny a že situacce tam potrvá jen "hodiny, ne měsíce". Podle jeho slov se tam vzbouřenci pokoušejí zavádět "bezvládí jako v Somálsku" a to nedopustí. Rusko stáhlo své jednotky od hranice Ukrajiny a vyjádřilo se, že je ochotno jednat s Porošenkem,

Ruští separatisté, kteří okupují vládní budovy na východní Ukrajině, uvedli, že jsou ochotni s Porošenkem vyjednávat, avšak pouze za pomoci ruských vyjednavačů a jako rovný s rovným. Separatisté vyhlásili de facto na východě země nezávislé státy a tvrdí, že Kyjev nad nimi nemá žádnou jurisdikci. Méně než pětina volebních místností byla v neděli v doněckém a luhanském regionu otevřena v důsledku masivní zastrašovací kampaně, prováděné separatisty, kteří tvrdí, že chtějí, aby se východ Ukrajiny připojil k Rusku po sporných referendech, která se konala tento měsíc.

Avšak většina ruských vojsk se už odsunula z hranice s Ukrajinou a možnost anexe východu Ukrajiny je nepravděpodobná.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moska je ochotna zahájit rozhovory s novým vedením v Kyjevě. Porošenko chce pokračovat ve vojenských akcích proti vzbouřencům na východě Ukrajiny, avšak útoky ukrajinské armády na vzbouřenecká centra ve Slavjansku či v Doněcku by byla nutně drsným krveproléváním. Lavrova varoval, že obnovení "protiteroristické operace" by bylo "obrovskou chybou" a ohrozilo by to obnovení dialogu.

Porošenko uvedl v pondělí, že se pokusí získat důvěru obyvatelů východu Ukrajiny a jeho první prezidentská cesta má být právě tam.

Separatisté na východě země mezitím jednají stále odvážněji, přestože jejich vliv klesá. Podle mnohých je financoval oligarcha Rinat Achmetov, nejbohatší muž Ukrajiny, který žije v Doněcku. Nyní však Achmetov silně podporuje jednotnou Ukrajinu.

Porošenko požaduje vyjednávání s Moskvou za přítomnosti mezinárodních prostředníků. Lavrov uvedl, že Rusko je připraveno spolupracovat s USA a s EU na realizaci cestovní mapy, kterou připravila pro řešení krize OBSE. Dodal však, že Rusko nepotřebuje ve vztazích s Ukrajinou prostředníky, zejména nikoliv bývalého gruzínského prezidenta Mikehila Saakašviliho, kterého navrhl Porošenkův spojenec Vitalij Kličko, nově jmenovaný primátor Kyjeva.

Porošenko přislíbil, že navrátí Krym Ukrajině, což je velmi nepravděpodobné vzhledem k vlně vlasteneckého nadšení v Rusku, které doprovázeno anexi tohoto ukrajinského poloostrova. Hlavním bojedm v jednání s Moskvou bude cena, za niž Ukrajina kupuje ruský zemní plyn. Moskva požaduje, aby Ukrajina uhradila miliardy dolarů, které ušetřila, když jí Rusko za Janukovyče prodávalo výrazně zlevněný plyn.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8967

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2014