Ukrajina vysílá jednotky do Slavjanska

13. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Ukrajinská vláda oznámila, že vysílá jednotky do města Slavjansk na východě, které obsadili proruští militanti. Kyjev počínání ozbrojenců označuje za ruský akt agrese.

Operace usilující o přinucení militantů k ústupu riskuje, že se stane spouštěčem další nebezpečné fáze, protože Moskva oznámila, že bude "ochraňovat" rusky hovořící obyvatele východu Ukrajiny, pokud se stanou terčem útoku.

Ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že bezpečnostní síly z celé země byly přisunuty do Slavjanska, aby zde provedly "protiteroristickou operaci" a obnovily kontrolu Kyjeva nad městem.

Zpravodaj Reuters z města vzdáleného asi 150 km od ruské hranice hlásí, že nad velitelstvím policie, které obsadili ozbrojenci, krouží dva vojenské vrtulníky.

Vláda vyzvala civilisty ve městě, aby se vyhnuli cestěm do centra, zůstali doma a nepřibližovali se k oknům.

V nedalekém městě Kramatorsk došlo v sobotu k přestřelce s personálem na policejní stanici. Není ověřeno, zda byl přitom někdo zraněn.

Místní internetový zpravodajský portál Novosti Donbas tvrdí, že vládní síly obsadily dvě povstalecké barikády na přístupech ke Slavjansku, ale informaci nebylo možno nezávisle ověřit. (Propovstalecké zdroje hovoří o příjezdu armády do obce Semjonovka na přístupu k Slavjansku - pozn. KD.)

Obyvatelé města se zjevně neřídí výzvou ministra vnitra a procházejí se ve středu města.

Vztahy mezi Ruskem a Západem jsou v důsledku svržení proruského ukrajinského prezidenta Janukovyče a násedné ruské anexe Krymu v nejhorším stavu od konce studené války.

Washington se obává, že obsazení veřejných budov na východě Ukrajiny může být předehrou k nájezdu ruské armády. Moskva popírá, že to má v úmyslu, ale na hranicích stojí její vojska.

"Vyzýváme prezidenta Putina a jeho vládu, aby zanechali všech pokusů destabilizovat Ukrajinu a opatrnosti vůči další vojenské intervenci," prohlásila Laura Lucas Magnusonová, mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu.

Moskva odůvodnila anexi Krymu tvrzením, že zde bylo ruské obyvatelstvo v ohrožení, a některé západní vlády jsou přesvědčeny, že se Kreml připravuje k podobnému scénáři na východní Ukrajině. (NATO " target="_blank">vyjadřuje obavu, že Putin chce obsadit celou Ukrajinu.)

Podle ruského ministra zahraničí Lavrova jeho země nemá takový úmysl a vláda v Kyjevě je nelegitimní, což vyvolává napětí. Předčasné prezidentské volby byly vypsány na 25. května a současné události ohrožují jejich konání.

Každé použití síly vůči rusky mluvícím "by podkopalo potenciál pro spolupráci" mezi Moskvou a západními mocnostmi, prohlásil Lavrov po telefonátu se svým americkým protějškem Kerrym.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve svém prohlášení konstatuje, že je "hluboce znepokojen" zhoršující se bezpečnostní situací na východní Ukrajině a "rostoucím potenciálem pro násilné střety".

Krize na Ukrajině může vyvolat "plynovou válku" a ohrozit ruské dodávky zákazníkům v Evropě. Tvrdí to Moskva, která tvrdí, že když Ukrajina neplatí novou cenu výrazně vyšší, než pro zákazníky v Evropě, může být nucena "otočit kohoutem". Ukrajina je tranzitní zemí pro většinu ruského plynu směřujícího na západ kontinentu.

V danou chvíli se krize soustřeďuje na východ Ukrajiny, kde mnoho rusky mluvících obyvatel pociťuje náklonnost k Rusku.

NATO tvrdí, že Moskva hromadí vojska na východní hranici s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že jde o běžné cvičení.

V sobotu při akci, která vypadala jako koordinovaná, proruští ozbrojenci obsadili veřejné budovy v několika městech a ohrožují tak slabou kontrolu Kyjeva nad regionem.

Podle stránky Novosti Donbas ozbrojenci staví barikády u vojenského letiště ve Slavjansku a pokračují v okupaci budov městské rady a policejního velitelství.

Útočníky v Slavjansku byla dobře organizovaná více než dvacetičlenná skupina v uniformách a vybavená automatickými zbraněmi, která přijela autobusem. Video ukazuje, že přijímají rozkazy od velitele. Jejich identita je nejasná.

Úroveň disciplíny a vybavení kontrastuje se skupinami, které se zatím na východě Ukrajiny objevovaly.

Ukrajinská policie zřejmě nedokázala zasáhnout a není jasné, zda se řídí příkazy z Kyjeva. Regionální velitel policie v Doněcku po nátlaku aktivistů rezignoval.

Ve Slavjansku militanti blokující cestu směrem na sever zapálili pneumatiky a stromy a snaží se tak narušit případnou vojenskou operaci vládních sil.

Podle ukrajinského komentátora Sergeje Leščenka jsou současné události pokusem Moskvy posílit vyjednávací pozici před jednáním, které má začít v Ženevě 17. dubna.

Očekává se, že Rusko bude požadovat přepsání ukrajinské ústavy a federalizaci země. Kyjev a jeho západní podporovatelé to odmítají.

"Rusko přijde na rozhovory s pozicí, že "Doněck a několik sousedních regionů jsou už naše - nyní jednejme o federalizaci"", říká Leščenko, který je komentátorem listu Ukrajinskaja pravda.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7411

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014