V Egyptě odsoudili za usmrcení jednoho policisty 529 stoupenců prezidenta Mursího k smrti

25. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Vznikly vážné obavy ohledně integrity egyptského soudnictví, poté, co bylo v pondělí odsouzeno 529 stoupenců svrženého islamistického prezidenta Mohameda Mursího k trestu smrti za vraždu jediného policisty. Došlo k tomu při hromadnému procesu, který trval méně než dva dny.

Právníci a analytikové se domnívají, že po odvolání odsouzených budou tresty smrti zřejmě zmírněny. Avšak množství rozsudků smrti a rychlost, s níž byly vyhlášeny, vyvolávají zvýšené obavy ohledně zákonnosti v Egyptě uprostřed perzekuce politické opozice. Od svržení demokraticky zvoleného prezidenta Mursího loni v červenci bylo už v Egyptě zatčeno nejméně 16 000, většinou islamistických disidentů.

Amnesty International charakteerizovala rozsudky jako "obrovskou nespravedlnost" a uvedla, že to je největší množství trestů smrti, které kdy při jediném procesu vydal jediný soudce.

Rozsudky zřejmě vyvolají novou vlnu hněvu v Egyptě, a to mezi sekulárními i mezi islamistickými Egypťany. Stoupenci Mursího Muslimského bratrstva oznámili, že se budou znovu konat masové protesty.

Ahmed Shabeeb, právník mužů odsouzených k smrti uvedl: "Toto je znepokojující rozsudek, který porušil všechny zákony, předpisy i ústavu z roku 2014."

Obžalovaní byli odsouzeni v městě Minya na jihu Egypta, které bylo loni v srpnu vážně postiženo protistátním a sektářským násilím. Davy sympatizující s Mursím zaútočily na desítky kostelů a policejních stanic. Byla to odplata za likvidaci promursíovského protestního tábora v Káhiře.

Tresty smrti jsou nejnovějším pokračováním útlaku, v jehož rámci bylo usmrceno více než 1000 disidentů, desetitisíce dalších byly zatčeny a novináři jsou často vězněni, když se rozhodnou napsat něco, co kritizuje stát, který vznikl po svržení Mursího.

Vládnou obavy, že další drastické rozsudky budou vyneseny v úterý, kdy má tentýž soud souduit dalších 683 stoupenců Muslimského bratrstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9691

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2014