Co by se stalo -- kdyby se stalo...: sci -- fi?

Ohlédnutí za rozdělením

3. 3. 2014 / Jan Beer

čas čtení 1 minuta

1992 -- byla dokončena jednání o rozdělení České a Slovenské federativní republiky. Hned 1. ledna 1993 jsme samostatní! Ovšem -- na Moravu přijíždějí slovenští vojáci: slovenský premiér se rozhodl chránit slovenské občany na Moravě. Praha vyhlašuje mobilizaci!

A hned 2. ledna přestává fungovat telefonní spojení s Moravou. Premiérem prozatímní moravské vlády se stává předseda Moravanů Jiří Novotný, podporuje jej František Čuba.

Václav Havel jako kandidát na prezidenta žádá předsedu vlády, aby urychleně informoval OSN. Rusko prostřednictvím Ukrajiny ubezpečuje Čechy, že bude respektovat vnitřní uspořádání země.

Premiér Klaus hodinu hovoří se svým slovenským protějškem, chce znát vysvětlení: "Ať se rozhodnou občané slovenské národnosti na Moravě, které dnes považujeme za rukojmí české vlády," zní strohá odpověď.

Následuje rychlé referendum. V nejbližším možném termínu! Ač jsou Češi ve zbrani a podle představitelů vlády ochotni kdykoliv zaútočit na Moravu, mnozí lidé říkají, že mají na Moravě příbuzné a nechtějí proti nim bojovat.

Na Moravě naopak akcelerují snahy o samostatnost. Ve známé písničce je nahrazeno slovo Praha slovem Morava: http://www.youtube.com/watch?v=iATQc-k-dtQ

Moravané tak rychle skládají slib svému lidu. A jsou připraveni bránit jeho zájmy se zbraní v ruce, i když se jim do toho moc nechce: "Vždyť v Čechách máme příbuzné," říkají mnozí...

Pod dohledem mezinárodních mocností proběhne na Moravě referendum a na světě jsou tři nové státy. Česko, Slovenská republika a Svobodná Morava.

Ve všech třech zemích postupně dojde veřejnost k názoru, že Evropská unie může být alternativou a k 1. květnu 2004 všechny země vstupují do EU jako rovnoprávní partneři. V roce 1993 nepadl jediný výstřel!

P. S.: Moravané chtějí zrušit název Česko

0
Vytisknout
8551

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2014